FOTO: XIV. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu

Od 23. do 27. kolovoza u župi svetog Jeronima u Šibeniku (Meterize) održao se XIV. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame. Pod geslom „Nosite bremena jedni drugih!” (Gal 6,2) učili smo o svojim službama te načinima rješavanja problema u mjesnim bratstvima.

Tijekom rada u grupama izmjenjivali smo vlastita iskustva i stekli nova znanja koja smo ponijeli sa sobom. Naučili smo da nitko od nas nije savršen, ali da svi, kao i naša bratstva, trebamo težiti tome. Svakodnevna molitva krunice i slavljenje svete mise omogućili su duhovni rast svakog ponaosob. Slušali smo predavanja bivše framašice Klare Tomić, fra Filipa Čogelje, profesora Tonija Maglice te Ante Čička, nacionalnog voditelja formacije. Oni su nam, koristeći vlastiti framaški put, objašnjavali teme komunikacije, ljubavi, bratstva… U tom kratkom, ali vrlo korisnom razdoblju, imali smo priliku upoznati framaše iz cijele Hrvatske, ali i ono važnije, same sebe.

Maria Erceg, Frama Šibenik – Meterize

Bilo mi je jako lijepo, kao duhovna obnova. Drago mi je da ima tako puno mladih koji žele slijediti Krista. Mislim da bi se ovakvi seminari, ako je moguće, mogli barem dva do tri puta godišnje organizirati.

Dominik Čičić, Frama Split – Poljud

Geslo seminara nas je pozvalo i potaknulo da mi koji smo odgovorni u bratstvu služimo našoj braći. Seminar smo započeli pitanjem što je zapravo bratstvo i što znači biti brat. Ostala predavanja koja smo slušali su o djelovanju u bratstvu, kvalitetnoj komunikaciji i o ljubavi. Na ovim predavanjima smo naučili kako u našem bratstvu moramo uvijek voljeti svu našu braću jer bez ljubavi nema bratstva. Također smo naučili kako moramo ostale potaknuti da budu bolja braća, ali da ih ne možemo na to natjerati. Kroz radove po grupama naučili smo naše dobre i loše strane te kako ih primjenjujemo u našim bratstvima i kako animirati braću. Na kraju smo diskutirali o općim problemima koje se događaju u Frami. Tu sam naučio kako riješiti probleme u svom bratstvu na temelju savjeta i primjera ostale braće iz drugih mjesnih bratstva. Ovaj seminar me potaknuo da budem još bolji brat i da obogatim svoje bratstvo veseljem i novim članovima.

Juraj Cesar, Frama Čakovec

Seminar je bio baziran na temu komunikacija. Smatram da je komunikacija dosta bitna i da u svakom bratstvu trebamo kontinuirano nadograđivati istu. Zahvaljujući odličnim predavačima i poučljivim radovima u skupinama dobila sam puno novih ideja koje ću s radošću prenijeti svome bratstvu. Uvidjela sam kako je molitva zaista najčvršći temelj te kako trebamo osluškivati framaše i njihove potrebe. Sjeme koje smo dobili na ovome seminaru zasigurno će uroditi plodom. I kao zaključak, rekla bih da sve kreće od nas. Ako se mi ne trudimo, tko će?

Beatricija Barić, Frama Slavonski Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)