Pripremimo Hod – „Djelima i naukom podržati Kristovu Crkvu“ (2 Čel)

Draga braćo i sestre, dragi framaši, dragi duhovni asistenti, ususret ovogodišnjem Hodu Franjevačke mladeži koji će se ove godine održati pod geslom Djelima i naukom podržati Kristovu Crkvu, upućujemo vam ovo pismo iznoseći svoje želje i molbe.

Frama je u Crkvi u Hrvata prije nepunih 30 godina započela svoj hod, nošena poletom Duha Svetog. Danas Frama izvana ne izgleda kao sila koja pokreće Crkvu na našim prostorima, ali smo uvjereni kako ipak u svojoj samozatajnosti u malim bratstvima daje mjesnim crkvama okus i primjer istinskog bratskog života. Izražavamo svoju nadu da će i ovaj Hod doprinijeti boljim odnosima u mjesnim bratstvima, a time dati veći plod za Crkvu.

Poznata nam je činjenica, koju donose Franjevački izvori, da se naš sv. otac Franjo prije ikakvog pothvata (akcije) povlačio u osamu gdje je molio i postio (kontemplacija). Stoga, draga braćo i sestre, ništa drugo ne preostaje i nama, nego se za ovogodišnji Hod pripremiti u kontemplaciji. Dok se vrše tjelesne pripreme i priskrbljuje ono što bi moglo trebati na Hodu, potrebno je izvršiti pripreme i na duhovnoj razini.

  • post: Sveti Franjo je postio, žrtvom u ljubavi davao je prostor Bogu prije svega u svome srcu, a zatim i u svome djelovanju. Na to smo pozvani i mi – određenom žrtvom, postom pripremiti sebe i moleći za druge doprinijeti da ovaj Hod bude što plodonosniji.
  • molitva: Sveti Franjo je molio misaono u razmatranju, verbalno iznosio svoje molitve Ocu za sebe i druge. Neka nam ne bude teško u svojim osobnim molitvama svakodnevno moliti blagoslov za Hod, preporučujući ga i Blaženoj Djevici Mariji.
  • sv. Misa: Kako li je sveti Franjo ljubio Crkvu u kojoj i po kojoj je primao Kristovo Tijelo pod prilikama kruha i vina. Ne propustimo pred oltarom Gospodnjim spomenuti se zajedništva, pješačenja, duhovnika, braće i sestara koji će sudjelovati na Hodu.

            Upućujemo ovo pismo svima, cijelom Hrvatskom nacionalnom bratstvu Frame i onima koji će fizički biti prisutni na Hodu, kao i onima koji će samo duhom i preko društvenih mreža pratiti zbivanja na Hodu. Prihvaćajući ovo pismo nacionalnih duhovnih asistenata, pokazali bismo istinsko zajedništvo koje Duh Gospodnji sakuplja u jedno. Pokažimo na ovoj duhovnoj razini da želimo i možemo i mi svojim djelima i provođenjem Riječi Božje doprinijeti obnovi i izgradnji Crkve.

Zahvaljujemo svima koji će se nesebično darovati u ovoj pripremi. Ne možemo vam obećati da će netko primijetiti vašu žrtvu i vaš trud koji ćete uložiti, ali smo uvjereni da će se očitovati na Hodu kao i po plodovima u budućnosti.

Zazivamo na sve vas Božji blagoslov i želimo vam mir i dobro!

U Zagrebu, 2. srpnja 2021.

fra Franjo Vuk, OFM – nacionalni asistent Frame

fra Josip Stanković, OFM Cap. – nacionalni asistent Frame

fra Filip Pušić, OFM Conv. – nacionalni asistent Frame

fra Marko Neretljak, TOR – nacionalni asistent Frame

Tekst u PDF formatu možete pogledati na poveznici: Pripremimo_Hod_2021

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)