Dar pobožnosti

Kada čujemo riječ pobožnost, mnogi od nas se sjetimo baka i djedova koji su odlazili rano u crkvu kako bi molili krunicu prije sv. mise. Istodobno, sjetimo se i nekih ljudi među nama koji su pobožni i za koje možemo reći da, kad smo u njihovoj prisutnosti, osjećamo jedan mir.

Kada bismo tražili definiciju pobožnosti, pobožnost bi definirali kao dar Duha Svetoga, način života kojeg odlikuju dubok odnos s Bogom, iz kojeg proizlazi poniznost i mir. Prva osoba koja mi pada na pamet koga slušamo svaki dan na službi Riječi na sv. misi je sv. Pavao. Sveti Pavao je bio revan Židov, jak u nauku i gorio je za Boga i za svoj narod. Mnogi su mu se sigurno divili, a on je služio Bogu. Pavao u velikoj revnosti prema Bogu progoni učenike Isusa iz Nazareta, ne sluteći da će upravo on Njega zvati Kyrios i naviještati ga do kraja svog zemaljskog života. Što se to dogodilo Pavlu? Bog u njemu čini obrat, zove ga da Ga slijedi, ali ne više progonima, nego ljubavlju i svetoj pobožnosti. Pavao iz militantnog Židova postaje radosni i pobožni kršćanin koji u trenutcima straha i neizvjesnosti ostaje pomiren sa sobom i Bogom, kao što svjedoči Dj 27, 9-44.

Zato se pitamo: što onda znači biti pobožan danas? Je li pobožna osoba ona osoba koja svaki dan ide na sv. misu, koja moli svaki dan krunicu i koja obilazi razne duhovne obnove i seminare? I da i ne! Može biti, ali i ne mora…

Ima i onih koji redovno mole i idu na misu, hodočaste i rado pjevaju duhovne pjesme, ali njihov duh nije promijenila pobožnost. U konkretnom životu nisu duhovni. Ni pobožni. Žele drugoga promijeniti, svadljivi su, strogi su, ne slažu se s mišljenjima drugih ako su drugačija od njihovih. Često govore o đavlu. Osuđuju druge. Pogotovo se sablazne nad činima drugih. Negativni su i teško je uz njih živjeti. Nažalost, nekad smo okruženi tim ljudima i pitamo se zašto je to tako?

Umjesto odgovora, potičem vas da se sjetimo starozavjetnog proroka Daniela. Prorok Daniel se nalazio u dvoru kao visoki savjetnik moćnog kralja Darija, povijesti poznat kao perzijski kralj. Taj kralj je imao mnogo savjetnika koji su htjeli jedne druge uništiti kako bi se pokazali pred kraljem. Daniel je bio Židov koji je bio pobožan samo prema Bogu, a poštivao je kralja. Svoju vjeru nije htio pokazivati prema drugima. Njegovi kolege savjetnici, hoteći ga uništiti, smjeste kralju Dariju da potpiše dekret da se samo njega štuje u Perzijskom Carstvu. Daniel, znajući da se na njega cilja, nije provocirao savjetnike niti kušao zlo, nego se povlačio u svoju sobu, u svoje srce i bio s Gospodinom. Znamo dalje, da su ga savjetnici prokazali i Danijel je bačen u lavlju jamu, ali Gospodin ga izbavlja jer Mu je Daniel bio vjeran. (Dn 6, 1-29)

Mi se vjernici nekad volimo pokazivati da molimo te i te pobožnosti, da smo na e-duhovnim vježbama itd., što nije loše, ali ako to radimo samo da bi zadovoljili svoj ego, onda ništa nismo bolji od farizeja koje je Isus nazvao obijeljenim grobovima (Mt 23, 27). Ja prvi jako često upadam u napast i padam, ali Bog me podiže. Vjera je osobna, tako i pobožnost treba biti osobna, vezana prema Bogu, a na blagoslov mojim bližnjima. Ljubiti Boga ne znači slijediti slijepo Njegove zapovijedi i nametati se drugome, nego čuvati ih u srcu. Sveti Atanazije, na Nicejskom saboru 325. govori da, ako Isus nije Bog, kako bi nas onda On mogao pobožanstveniti, tj. kako bi nas On mogao otkupiti i dati nam dostojanstvo ljubljene djece Božje. A mi to zaista i jesmo, jer je Krist umro za nas kako bi mi došli u Kraljevstvo Njegovog i našeg Oca. Zato, u ovom milosnom vremenu iščekivanja Pedesetnice, čuvajmo u svojim srcima to dostojanstvo i uperimo svoju pobožnost prema Kristu, a na službu svojim bližnjima!

Ante Čičak, Frama Rijeka – Trsat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)