Susret mjesnih duhovnih asistenata Zagrebačkoga područnog bratstva

U kući susreta Tabor u Samoboru, u ponedjeljak 19. listopada, održan je susret mjesnih duhovnih asistenata Zagrebačkoga područnog bratstva Frame.

Na susretu su sudjelovali fra Milan Krišto (OFM), provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda, fra Marko Neretljak (OFM TOR) sa Ksavera, fra Ivan Široki (OFM TOR) iz Kloštra Podravskog, fra Filip Pušić (OFMConv.) sa Svetog Duha, fra Roko Bedalov (OFMConv.) sa Svetog Duha, fra Josip Stanković (OFMCap.) iz Dubrave, fra Ivan Marija Đuzel (OFM) iz Gospe Lurdske u Zagrebu, fra Marin Grbešić (OFM) iz Samobora, fra Franjo Vuk (OFM) iz zagrebačke Dubrave, fra Stipo Karajica (OFM) iz Sesvetske Sopnice, fra Marino Kuzminski (OFM) iz Virovitice, fra Ivan Crnković (OFM) iz Čakovca, fra Dražen Kovač (OFM) iz Varaždina i fra David Sedlar (OFM) iz Bjelovara.

Tema susreta bila je: važnost duhovnog asistenta i njegova uloga u bratstvu Frame. Na spomenutu temu fra Milan je održao predavanje te naglasio važnost dokumenata OFS-a, koji govore o duhovnoj brizi za Red franjevaca svjetovnjaka, kojemu pripada i Frama.

U nastavku predavanja osvrnuo se više na praktični rad s Franjevačkom mladeži i iz svog dugogodišnjeg iskustva rada s Framom upozorio na ljepotu i teškoće u radu duhovnih asistenata s mladima.

U drugom dijelu susreta, razgovaralo se o formaciji duhovih asistenata, o duhovnoj asistenciji u mjesnim bratstvima te o sudjelovanju duhovnih asistenata u vijećima mjesnih bratstava. Mnoge ideje, zapažanja kao poteškoće bile su spomenute.

Stavovi koji su se mogli čuti i koji su bili odobravani:

  • potrebni su susreti formacije za duhovne asistente i te susrete treba dobro pripremiti i obrađivati praktične teme.
  • susret duhovnih asistenata trebao bi biti barem dvaput godišnje.
  • duhovni asistent bi trebao poduzeti sve kako bi mladi kroz franjevačku karizmu mogli doći do iskustva Boga.
  • duhovni asistenti bi trebali biti prisutni na tjednim susretima Frame jer mladi trebaju duhovni oslonac, a to mogu dobiti u duhovnom asistentu.
  • pridonositi boljoj i sustavnijoj formacija mladih, nadgledajući pripremu i vođenje susreta.
  • na područnoj razini ne treba umnažati susrete, nego ih treba kvalitetno sadržajno pripremati.

Ovaj susret je bio zamišljen kao bratski susret gdje smo pokušali iznijeti zapažanja i ideje o kvalitetnijem radu s Franjevačkom mladeži. Zahvaljujem svoj braći koja su sudjelovala i vjerujem da će i ovaj susret donijeti ploda u radu s Franjevačkom mladeži.

fra Franjo Vuk (OFM),

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)