FOTO: XXVIII. redovna skupština i VII. škola animatora Osječkoga područnog bratstva

U petak, 22. studenog održana je XXVIII. redovna skupština Osječkoga područnog bratstva Frame u Vukovaru.

Predstavnici mjesnih bratstava i duhovni asistenti počeli su se okupljati oko 16 sati u prostorijama Frame Vukovar te je u 16:30 skupština započela. Nakon uvodne molitve i pozdrava područnog duhovnog asistenta i domaćina fra Matije Marijića i područnog predsjednika Petra Škrobe usvojili smo zapisnik s prethodne skupštine te su područni vijećnici počeli s izlaganjem.

Prošli smo kroz izvještaj područnog vijeća i područnu blagajnu. Nakon toga područna potpredsjednica iznijela nam je izvještaje mjesnih bratstava, pobliže smo proučili neke stavke te obratili veću pozornost na probleme u bratstvima. Također smo imali kratki osvrt na redovnu nacionalnu skupštinu koja se održala u Samoboru od 11. do 13. listopada.

Istaknuli smo nadolazeće događaje kao što su područna duhovna obnova, nacionalni seminar za voditelje formacije, Susret hrvatske katoličke mladeži… Ukratko su nam predstavili novi priručnik za voditelje formacije pod nazivom “Plan za formaciju” te smo razgovarali o Frama-portalu, časopisu Tau i e-Frami.

Izabrali smo nove Frama-prijatelje te je odlučeno da Frama-prijatelji budu Frame koje su blizu kako bismo stvarno mogli održati zajedničke susrete. Skupštinu smo završili u 17:30 kratkom molitvom te smo s ostalim članovima Frame otišli na svetu misu.

Magdalena Martini, Frama Vukovar


Nakon Skupštine uslijedile su krunica i misa kojom smo započeli našu VII. područnu školu animatora. Večerali smo poslije mise (pošto je bila sveta Cecilija, čak smo jeli meso). Kao i propovijed tijekom mise, duhovni nagovor, koji je uslijedio, održao nam je fra Josip Ivkić.

U uvodnom radu u skupinama upoznali smo se (ako se već i prije nismo znali). Dobili smo akreditacije i malo razgovarali o tome što očekujemo od ovogodišnje škole animatora. Kad smo završili kratki razgovor, podružili smo se s ostalima i otišli u svoje sobe spavati.

Laura Lazić, Frama Osijek – Tvrđa


U subotu 23. studenog probudili smo se u 7:30. Imali smo doručak i jutarnju molitvu, a zatim predavanje područnih vijećnika Ane Umiljanović i Petra Škrobe koji su nam govorili o animatorstvu i pokazali kako bi trebao izgledati jedan susret. Kasnije su nas podijelili u grupe i dali nam zadatak da na određenu temu, uz pomoć druge grupe, osmislimo kako bi izgledao naš susret.

Poslije smo imali ručak i slobodno vrijeme. Nakon toga slušali smo jako zanimljiv nagovor fra Ivice Janjića koji nam je pričao o evangelizaciji i dao nam odlične primjere i načine kako širiti radosnu vijest. Uz misu i molitvu toga dana osjetili smo zajedništvo. Dan smo završili igrama i, naravno, molitvom.

Gabrijel Šuran, Frama Vinkovci – Bezgrešno Srce Marijino


Zadnji dan, u nedjelju, ustali smo se te se uputili na doručak u samostan. Iza finog i toplog doručka red je došao na klasičnu jutarnju molitvu Časoslova. Nakon molitve imali smo završni rad u skupinama za vrijeme kojega smo podijelili jedni s drugima što smo to sve naučili te kako sada gledamo na to što znači biti (super)animator. “Problema” smo najviše imali s tipičnim zahtjevom područnog vijeća koje nas je zamolilo da napišemo pohvale i kritike. Pohvale smo sipali kao iz rukava jer je nama uvijek super, što god oni napravili!

Nakon završnog rada uslijedila je proba zbora koji je animirao svetu misu u 11 sati, a predvodio ju je područni duhovni asistent fra Matija. Poslije ručka, koji je uslijedio odmah nakon svete mise, na red je došla podjela zahvalnica i diploma koja je završila zajedničkom fotografijom.

Nakon što smo spremili svoje stvari te se pozdravili, uputili smo se svojim domovima. Sve što je lijepo kratko traje, ali to ne znači “zbogom” već “doviđenja”. Jedva čekamo sljedeći susret koji će nas radosne okupiti oko Krista!

Hvala domaćinima, Frami Vukovar, što su dali sve od sebe da pomalo hladan Vukovar u nama ostavi toplo sjećanje.

Korina Sinković, Frama Belišće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)