FOTO: I. Nacionalna duhovna obnova Franjevačke mladeži – “Sve i u svima Krist!” (Kol 3, 11c)

U petak 17. svibnja, devedesetak obećanika iz svih krajeva Hrvatske zaputilo se na duhovnu obnovu i susrelo u Ogulinu.

Osim framaša, prisutni su bili fratri i časne sestre te je zajedno s njima broj bio i veći. U gradu koji se nalazi u samom centru Hrvatske, koji je zemljopisnim obilježjima dobro povezan s ostalim gradovima države, a u isto vrijeme smješten u podnožju veličanstvene planine Klek, održana je prva nacionalna duhovna obnova Franjevačke mladeži pod geslom “Sve i u svima Krist!” (Kol 3, 11c).

Petak, 17. svibnja

Duhovna obnova započela je okupljanjem u športskoj dvorani i podjelom framaša u 12 skupina nazvanih prema plodovima Duha Svetoga. Kako to obično biva na framaškim susretima, istaknuta su ključna pravila, a jedno od glavnih bilo je isključiti se iz virtualnog svijeta i jače priključiti duhovnom. Na svojim mobitelima uključili smo zrakoplovni način rada i povezali se na Wi-Fi mrežu DuhSveti, a lozinka je bila molitva. Cilj je bio ojačati odnos s Isusom i okrenuti se bližnjemu.

Uslijedio je rad u skupinama u kojima smo imali glavnu zadaću opisati kako nam je u bratstvu bilo u prošlosti, kako nam je sada i kakva nas budućnost čeka u Frami i nakon nje. Prvi dan završio je Euharistijom i klanjanjem uz ispit savjesti pritom propitujući sve prisutne koliko uistinu služimo bratstvu, koliko nastojimo razumjeti otajstvo Euharistije i slijediti poziv na svetost.

S dozom ozbiljnosti, razmatralo se slijedimo li ideale unatoč težini ili se podređujemo svijetu i slabostima te kolika je uistinu spremnost framaša primjerom serafskog oca odgovoriti na zahtjev nasljedovanja Krista.

Subota, 18. svibnja

Obećanike je pozivnik razbudio i ubrzo smo bili spremni za Jutarnji Časoslov i Službu čitanja. Pred nama je bio oblačan i kišovit dan te uspinjanje na vrh planine Klek, visoke 1182 metra. Neki su se odvažili poći do vrha, dok su drugi više vremena proveli u osami.

Prije osamljivanja, fra Marko Neretljak održao je nagovor. U planinarskom domu Klek istaknuo je važnost pronalaska cilja jer ako cilj izostane, život može izgubiti svjetlost. Usporedio je sve sa sportom; potrebno je što prije dominirati centrom i mudro rasuđivati s darovanim igračima.

Ako je srce u centru ili središte, treba s ljubavlju nositi križ, trenirati i boriti se, okrenuti bližnjemu i surađivati u igri života. Štoviše, poručio je da “ako budeš poput magarca, bit ćeš Kristov” jer samo magarac je bio dostojan dovesti Isusa u Jeruzalem.

Silaskom s planine, okupani kišom i blatom iščekivali smo povratak u Ogulin, a preostali dio dana proveli na Euharistiji i Križnom putu nazvanom “Put svjetla”.

Nedjelja, 19. svibnja

Posljednjeg dana najznačajnije što je preostalo bila je Lectio Divina, rad u skupinama, zajedničko fotografiranje i polazak do župne crkve kao posljednje stanice ove Prve nacionalne duhovne obnove Franjevačke mladeži.

Osim toga, fratri su odgovorili na postavljena im pitanja, a molitveno čitanje Svetog Pisma bilo je iz Evanđelja po Ivanu: “Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge” (Iv 13,34). Radom u skupinama donijele su se odluke vezane uz bratstva, o onome što svatko od framaša u grupi treba odlučiti što činiti ili kod sebe promijeniti za dobrobit svoje Frame.

Nakon nekoliko dana boravka u duhovnoj stvarnosti na zrakoplovnom načinu rada, ručkom i zajedničkim druženjem završila je avantura u koju je uloženo puno toga počevši od organizacije sve do realizacije. Tako ispunjeni nedokučivim blagoslovima iz riznice Gospodinove mudrosti, framaši su opremljeni donijeti Istinu, slaviti Život i pokazati Put svima zalutalima u svojoj Frami i izvan nje.

Kao što smo susreli Krista i vidimo ga u svemu što živi, što traži nešto više u ovome svijetu, tako je došlo vrijeme da svijet kroz nas vidi i prepozna Gospodina i to putem onoga preko kojega je sve započelo, ali tko je zapravo bio sveti Franjo?

Yves Ivonides svojim ga je načinom opisao na sljedeći način: “Franjo – najbogolikiji svetac Zapada – blješti kao živo Evanđelje. Jednostavan, uzvišen i tajnovit, zavodljiv, a u biti neshvatljiv.”. No, jesmo li spremni hodati njegovim cipelama do vrha planine neshvaćenosti bez najbolje fizičke spreme i opreme, ali s tolikom duhovnom da osvijetlimo i zapalimo svijet?

Dora Kujek, Frama Osijek – Tvrđa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)