FOTO: Duhovna obnova i obećanja Frame Rijeka-Krnjevo

“Malo nas je, al’ nas ima”, kako kaže popularna pjesma koja je bila jedan od hitova Svjetskog prvenstva, tako i Frama Rijeka-Krnjevo može zapjevati sa svojih šestoro mladih koji su dali obećanja 11. studenoga. Iako nas je malo, znamo da Bog jako voli svoj Izabrani narod koji je bio malen, a ostvario puno toga.

Tradicionalno, i ove godine obećanici su imali trodnevnu duhovnu obnovu na otoćiću Košljunu, kod franjevaca provincije Svetog Jeronima, kod Krka. Tko je bio na Košljunu, zna da je to oaza mira i ljepote koji pruža taj otok. Prije te duhovne obnove mislio sam da neće biti “kako treba”. Naime, poznato je da je Frama Krnjevo već godinama izrazito muška Frama i uvijek je na Košljunu bila zafrkancija, smijeh, nogomet itd. Ove godine je bilo drugačije jer nismo mogli igrati nogomet,ali svejedno je ostala smijeh, zafrkancija, ali i punjenje duhovnih i framaških baterija.

Prvi dan, u petak, nakon večere imali smo klanjanje pred Presvetim. Jako je čudan bio osjećaj što smo svi obećanici, uz voditelja klanjanja fra Diega Deklića, bili u istom redu i klečali. Kako se taj dan Crkva spominjala obljetnice posvete Lateranske bazilike, fra Diego je vodio razmatranje u klanjanju o Crkvi kao zajednici Isusovih učenika.

Subota je počela jutarnjom molitvom, doručkom i prvim predavanjem. Predavanje je vodio fra Diego na temu zajedništva i što bi svaka zajednica trebala imati kako bi funkcionirala. Govorio je o radosti u zajednici, bratskom odnosu, bratskom opominjanju i duhovnom rastu. Nakon predavanja imali smo raspravu o nekim osobinama zajednice, ručak i odmor gdje smo se prošetali Košljunom koji inače ima površinu manjeg od kvadratnog kilometra.

Nakon šetnje, dočekali smo drugog predavača, našeg bivšeg framaša Darija Perkovića, koji je došao sa svojom ženom, bivšom framašicom Kristinom Perković i dvoje djece, Vidom i Rutom.

Dario je imao predavanje o trima osobinama što svaki kršćanin, pa i framaš treba imati. Autentičnost, poniznost i uravnoteženost. Bez samo jedne osobine i nas kršćanski život pada u vodu. Ujedno smo razgovarali o problemima naše Frame i analizirali neke stvari kako bismo učili na svojim greškama. Nakon predavanja imali smo molitvu krunice i večeru. Dan smo završili euharistijskim klanjanjem i Večernjom.

U nedjelju, 11. studenog, dan smo započeli Jutarnjom molitvom, nakon toga doručkom i prisustvovali svetoj misi za mještane Punta, gdje je fra Alfons, najstariji fratar provincije Svetog Jeronima, imao propovijed koja je zaokružila našu duhovnu obnovu u jednoj stvari.

Mi kršćani trebamo svaki dan činiti dobra djela u skrovitosti kako bismo pokrenuli dobrotu svijeta. Usporedio je skrovito činjenje dobrih djela s atomskom bombom, koja, da bi eksplodirala, mora imati lančanu reakciju svakog atoma. Svako dobro djelo pokreće drugo i kad bismo svaki dan napravili dobro djelo, svijet bi bio drugačiji.

Navečer, na misi u 19 sati, dali smo obećanja. Misu je predslavio vlč. Pero Marjanović, koji je vodio trodnevnicu za svetkovinu svetog Nikole Tavelića, koji je zaštitnik župe. Nakon mise smo imali feštu sa ostalim framašima koji su došli nas podržati.

Ovim putem bih se htio zahvaliti svim osobama koji su na bilo koji način podržali naša obećanja, a sve vas koji čitate pozivam na molitvu za naše malo bratstvo. Naše geslo je “Svi smo mi djelo ruku tvojih”, a Bog će nas preko vaše molitve oblikovati framaše koji će biti na radost i blagoslov Crkvi, ujedno i Frami.

Mir i dobro!

Ante Čičak, Frama Rijeka-Krnjevo

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.959583470903080%26type%3D3&width=500

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)