FOTO: XXV. skupština i V. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Osječkoga područnog bratstva

U petak, 2. ožujka u župi svetog Josipa u Vukovaru, Borovo Naselje održana je XXV. skupština, a od petka, 2. do nedjelje, 4. ožujka V. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Osječkoga područnog bratstva Frame.

U skupštinu nas je uveo fra Dragutin Bedeničić uvodnom molitvom u kojoj se osvrnuo na vrijeme korizme u kojem se nalazimo. O pozitivnim i ponekim negativnim stranama mjesnih bratstava govorilo se u izlaganju izvještaja. Svako bratstvo nastojalo je iskustvom drugih bratstava pronaći rješenje za svoj problem te ideje za nova karitativna djelovanja svoje Frame.

S obzirom na to da je ovo zadnja Skupština prije izbora za novo područno vijeće, sadašnje vijeće predstavilo je svoje službe te tako motiviralo ostale framaše da razmisle o služenju bratstvu.

Jedna od tema bila je i Frama-prijatelj. Sva bratstva planiraju zajedničke susrete u području, a neka su već uspostavila kontakt s nacionalnim Frama-prijateljima.

Kako se nalazimo u godini kada se slavi 25 godina Frame u Hrvatskoj, osvrnuli smo se na proslave koje će se održati pa će se, između ostalog, ovaj jubilej proslaviti misom u Đakovačkoj katedrali uz prisustvo svih bratstava Osječkoga područnog bratstva Frame.

Najavljeni su i ostali nadolazeći događaji poput II.  rekreativnog susreta Frame, a gledanjem videopozivnice i X. nacionalni susret Frame u Metkoviću. Također, predstavljena je ruta ovogodišnjeg Hoda koji će krenuti iz Iloka, a završiti u Vođincima.

Završnom molitvom zaključena je i ova skupština na kojoj su svi dobili mnoštvo novih ideja i postali vrlo motivirani za služenje u svojim mjesnim bratstvima Frame.

Marta Šota, Frama Vukovar-Borovo Naselje


Istoga dana u večernjim satima započeo je V. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame pod geslom “Ljubi Boga, služi Bogu – u tome je sve” (sveta Klara).

Seminar je započeo uvodnim radom u skupinama gdje smo se međusobno upoznali kroz igru i odgovaranja na pitanja, a zatim smo igrali zanimljivu igru u kojoj je cilj bio “deaktivirati bombu” u 45 minuta tako da riješimo zadane zadatke kako bismo došli do čavla kojim bismo Isusa razapeli. “Deaktiviranjem bombe” Isus nam daje vječni život. Dan smo završili večernjom molitvom Časoslova.

Subota je započela jutarnjom molitvom i predavanjem našega nacionalnog voditelja formacije Ivana Školke pod naslovom “Šta te briga?”. Objasnio je kako frazu “šta te briga” gledamo negativno, a ona je tako pozitivna jer bi zapravo trebala značiti da se netko brine o nama.

Naglasio je važnosti dvije riječi, a to su povjerenje i poštovanje. On je naveo kako kada nekome dajemo zadatak nemamo potrebu stalno ga ispitivati je li napravio nešto po tom pitanju, već trebamo imati povjerenja u njega te da bismo se uopće odnosili lijepo prema nekome trebamo imati poštovanja za tu osobu.

Nakon predavanja imali smo rad u skupinama gdje smo raspravljali o službi koju obavljamo u bratstvu. Svaka skupina za zadatak je imala osmisliti skeč. U skečevima smo prikazivali kako je to kad sve padne na jednu osobu u bratstvu, kad glavnu riječ ima duhovni asistent te o kojim bi se temama trebalo više razgovarati.

Poslijepodnevno predavanje imala je bivša članica Frame Vukovar Mateja Đumić na temu “U veselju služite Gospodinu”. Govorila je kako služiti znači imati svrhu, da trebamo imati vlastito “ja”, da naše služenje mora imati svoj sadržaj te trebamo imati neki idol kako bismo znali čemu ćemo težiti u svome služenju.

Objasnila je kako svatko ima svoje mjesto u služenju i da vijeće treba poznavati svoje bratstvo da bi moglo djelovati. Na kraju je navela da u svom služenju sve treba prihvatiti svjesno i slobodno i dati se cijelim bićem, slijediti srce i savjest te da u vijeću nismo sami. Najvažnije je izgraditi svoj odnos s Bogom i biti svjestan da ne možemo sve idealno postići.

Uslijedio je rad u skupinama u kojem smo imali pitanja o služenju u svom bratstvu i o svome odnosu s Bogom, a na plenumu smo izložili na koje sve načine možemo služiti bratstvu. Večernji dio programa započeo je krunicom i svetom misom te se nastavio nakon večere.

Gledali smo film čija radnja prepričava život jedne djevojke koja se borila s kušnjama i na kraju izgubila svoj život u terorističkom napadu u srednjoj školi. Posljednja rečenica koju je rekla jest da i dalje vjeruje u Boga. Dan smo završili večernjom molitvom.

U nedjelju, nakon jutarnje molitve i doručka, imali smo završni rad u skupinama u kojem smo zaključili ono najvažnije što smo naučili na ovom seminaru te kako možemo pomoći svojim bratstvima, nakon čega je uslijedila sveta misa. Seminar je završio zajedničkim ručkom i podjelom zahvalnica nakon kojega smo se uputili svojim kućama, zahvalni domaćinima jer su nas ugostili i predavačima koji su nas obogatili svojim iskustvima.

Arijana Šuća, Frama Slavonski Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)