FOTO/VIDEO: Zadarsko-šibensko područno bratstvo proslavilo 25. rođendan Frame

Dana 13. siječnja Zadarsko-šibensko područno bratstvo proslavilo je 25 godina Frame u Hrvatskoj pod geslom “Gle kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti!” (Ps 133, 1). Okupili smo se u Drnišu u popodnevnim satima i susret započeli gledanjem videouradaka koje su snimili naši framaši i framaši diljem svijeta.

Nakon toga počela su svjedočanstva, a prvi je na redu bio fra Dejan Međugorac, sadašnji duhovni asistent Frame Drniš i bivši framaš Frame Knin. Fra Dejan je ukratko ispričao ponešto o svom hodu kroz Framu i kako je od framaša postao duhovnim asistentom.

Sljedeća je na redu bila sestra Renata Azinović koja je svoja primanja u bratstvo Frame imala 1999. godine pa je usporedila tadašnju situaciju u Frami s ovom danas. Na vrlo duhovit način prepričala je neka svoja iskustva te istakla kako joj je Frama promijenila život i naučila ju svemu što treba znati.

Na Frami je naučila da centar nije ona već Krist i to joj je uvelike promijenilo pogled na neke stvari. Kao najvažnije istaknula je kako je biti framaš nezasluženi dar Božji, ali i to da bismo trebali biti prepoznati kao Franjini i Kristovi jer ako to nismo, ništa nam ne vrijedi nazivati se framašima. Na kraju nas je potakla da dopustimo Gospodinu i svetom Franji da nas povedu sa sobom do kraja. “Imajte hrabrosti prijeći granicu, ne ostajte na pola puta!”, zaključila je.

Zadnji na redu bio je fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i povjerenik za Framu koji je osnovao nekoliko mjesnih bratstava u našem Zadarsko-šibenskom području. Ipak, fra Josip tvrdi kako nije on taj koji je osnovao bratstva, već mladi koji su mu prišli izrazivši želju za osnivanjem bratstva.

Jedino što će mu u životu uvijek nedostajati, kaže, jest to što ne može reći da je i sam bio framaš jer je njegov put u Frami počeo kad je bio fratar i to već davne 1995. godine. Istaknuo je kako naš hod u Frami ne mora biti takav da nužno postanemo fratri i časne sestre (iako je i to dobro), već da postanemo i budemo ljudi jer nas Frama zapravo odgaja za život. Potaknuo nas je da se, po izlasku iz Frame, ne bojimo priključiti bratstvu OFS-a kako bismo nastavili živjeti franjevačku duhovnost.

Nakon svjedočanstava, područna predsjednica Josipa Slavica pozvala je sve framaše na Nacionalni susret Frame koji će se ove godine održati u Metkoviću od 20. do 22. travnja. Kasnije smo se zaputili u crkvu na svetu misu koju se predvodio fra Josip Repeša, a koncelebrirali su duhovni asistenti mjesnih bratstava.

U propovijedi nas je fra Josip potaknuo da iskoristimo mogućnosti koje Bog stavlja pred nas te da dijelimo radost s drugima, a Frama je pravi način za to. Rekao je da je baš u vrijeme rata Bog poslao Framu u Hrvatsku preko dvojice fratara, Framu koja je učinila mnogo dobra i dala smisao života mnogim mladima, kako za vrijeme Domovinskog rata, tako i kasnije.

Poslije mise imali smo večeru i druženje u dvorani gdje smo radosno, upravo kao braća, nastavili slaviti 25. rođendan uz puno smijeha, radosti i kolača.

Ana Matić, Frama Šibenik-Šubićevac

proslava 25. rođendana Frame u Drnišu #Frama25

Posted by Zadarsko – šibensko područno bratstvo Frame on Sunday, January 14, 2018

View this post on Instagram

#frama25

A post shared by Zd-ši bratstvo Frame (@zd.si.frama) on

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)