FOTO: Skupština i Seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Osječkoga područnog bratstva

Redovnu skupštinu Osječkog područnog bratstva Frame započeli smo uvodnom molitvom područnog duhovnog asistenta, fra Davora Filka, 3. ožujka u popodnevnim satima. Nakon usvajanja zapisnika, uslijedio je izvještaj područnog vijeća, a potom i izvještaji svih mjesnih bratstava.

Osvrnuli smo se na karitativna djelovanja framaša u mjesnim bratstvima, kao i na sva ostala djela milosrđa kojima pokazuju svoj framaški duh. Probleme koje smo iščitali iz izvještaja kroz zajednički razgovor smo pokušali riješiti, dijeleći međusobno savjete jedni drugima i pomažući primjerima iz vlastitih bratstava. Na ovaj smo način pred vijeće, kao i pred sve ostale framaše, stavili sve probleme koji nas sputavaju u održavanju kvalitete bratstva, shvatili da uglavnom nismo jedini koji se s takvim problemima susrećemo i, kroz dobronamjerne savjete, dobili mnogo savjeta za daljnji rad.

Područne vijećnice upoznale su nas s nadolazećim područnim i nacionalnim događajima te potaknule na sudjelovanje ističući njihovu važnost. Do kraja skupštine osvrnuli smo se na framaške oglasnike ukljućujući e-Framu, Frama-portal, časopis Tau i sve Facebook-stranice te naglasili važnost njihova praćenja i održavanja.

Skupštinu smo završili u 20:30 završnom molitvom uz blagoslov jela, a odmah nakon večere započeli smo s područnim Seminarom za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame.

Marina Martinović, Frama Slavonski Brod


Nakon održane skupštine, započeo je IV. seminar za voditelje foramcije i odgovorne u bratstvu Frame pod geslom “Stoga čuvajte duše svoje i svoje braće” (NPr 5,1). Seminar je započeo uvodnim radom u skupinama gdje smo se međusobno upoznali kroz igru. Večer smo završili kratkim predavanjem s. Mirjam Jerković u kojem je naglasila važnost službe voditelja formacije; kako je to, zapravo, najvažnija služba u bratstvu jer je voditelj formacije onaj koji je odgovoran za druge članove bratstva. On je taj koji treba prvi služiti svojoj braći, biti “ispod” njih i pomagati im da rastu.

Subota je započela jutarnjom molitvom i predavanjem naše područne voditeljice formacije Marije Hardi pod naslovom “Tko je voditelj formacije?”. Marija je, uz pomoć nekoliko snimljenih filmića, pokazala kakav treba, a kakav ne treba biti voditelj formacije. Naglasila je važnost formacije ne samo simpatizera i primljenika, nego i obećanika. Nakon njezina predavanja imali smo rad u skupinama gdje smo raspravljali o službi voditelja formacije, o samoj formaciji u bratstvu te – u konačnici – o problemima koje imamo pa smo ih pokušali međusobno riješiti.

Poslijepodnevno predavanje imala je naša područna predsjednica Dubravka Hajek koja nas je ukratko upoznala sa poviješću Frame i novim obrednikom obećanja te pojasnila cijeli tekst obećanja kako bismo mi shvatili što obećajemo i kako bismo ga mogli približiti drugima.

Drugi dio poslijepodnevnog predavanja održala je Marija pod nazivom “Evo me” u kojemu je objašnjavala što mi to zapravo izgovaramo na našim obećanjima. Predavanje je održano u vidu meditacije, nakon koje smo se opet podijelili u skupine u kojima smo razgovarali koliko smo svjesni izgovorenih riječi na obećanjima te se upitali gdje ih još izgovaramo i izgovaramo li ih možda u svojim srcima.

Večernji dio programa započeo je krunicom, svetom misom i klanjanjem u župnoj crkvi Sv. Obitelji na Jugu II u Osijeku i nastavio se nakon večere još jednim radom u skupinama gdje je svaka skupina dobila određeni problem s kojim se naša bratstva suočavaju te kroz skeč prikazala kako ga riješiti. Najčešći problemi su: pasivnost vijećnika, nedolasci framaša i vijećnika na susrete, (ne)preuzimanje odgovornosti, zadržavanje framaša i grupice.

Posljednji dan našeg seminara započeli smo svetom misom. Nakon nje smo radom u skupinama u kojima zaključili ono najvažnije što smo naučili na ovom seminaru te smo se svi složili da je služba voditelja formacije važna služba za formaciju našeg bratstva, ali i nas samih, a i da smo mi prvi koji trebamo biti primjer drugima. Kako je rekla s. Mirjam, mi smo možda jedino Evanđelje koje će ljudi vidjeti.

Seminar je završio zajedničkim ručkom nakon kojega smo se uputili svojim kućama. Od srca hvala domaćinima na lijepom i ugodnom domaćinstvu, kao i svim predavačima na poučnim predavanjima.

Bernarda Petričević, Frama Slavonski Brod

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.1957886204439983.1073741834.1816286505266621%26type%3D3&width=622&show_text=true&height=773&appId

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D628742187296072%26id%3D418651264971833&width=622&show_text=true&height=812&appId

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)