Što vidiš?

Što vidiš kada Isusa nevinog, osuđuju na smrt oni kojima je toliko dobra učinio, a jedino čega se ti sjećaš jesu tvoji ustupci dobrih djela drugima i očekivanje usluga zauzvrat?

Što osjećaš kada gledaš kako Isus prima na se križ i gleda te u oči, a ti bježiš i odbijaš pogled prepun ljubavi, milosti i oprosta koji teško podnosiš, upravo zbog osjećaja vlastite krivice?

Što vidiš kada Isus pada prvi put pod križem te ugledaš Njegovu suzu i tužan pogled dok ga omalovažavaju i bičuju tvojim grijesima, a jedino što ti još uvijek osjećaš jest odbojnost i gadljivost prema potrebnima, bolesnima i siromašnima?

Što osjećaš kada gledaš sveti susret Isusa i Marije te Njezinu bol kakvu samo majka ima dok joj dijete razdiru vukovi, a sve o čemu ti pomišljaš jesu toliki trenuci kada si u gnjevu i bijesu odbio dobronamjeran savjet roditelja?

Što vidiš kada mu Šimun pomaže nositi križ, a Isus, svojim bolnim jecajem poziva da mu ti priđeš i pomogneš, ali jedino što osjećaš jest tvoja vlastita nemoć da se ostaviš proroka i umjesto toga stvaraš izlike jer si previše sebičan i zauzet vlastitim grijesima koji ti oduzimaju vrijeme?

Što osjećaš kada mu Veronika pruža rubac da obriše svoje krvavo lice, a ti ne možeš pružiti ni pogled ohrabrenja, ljubaznost i mira bližnjima?

Što vidiš kada Isus pod težinom tvoje ovisnosti pada drugi put pod križem, zove te imenom, a ti još uvijek nisi sposoban preuzeti odgovornost za svoje postupke i odazvati se na poziv?

Što osjećaš kada Isus tješi jeruzalemske žene, a ti nisi u stanju odbaciti vlastitu tugu koja te konstantno zarobljava i unazađuje te čini nesretnim, a ipak, stvoren si za toliko više?

Što vidiš kada Isus treći put pada pod križem, a ti si još uvijek toliko opsjednut samim sobom, zaslijepljen svojim brigama i problemima te orijentiran na jadikovanje da ne vidiš od kakve te boli i poteškoća Isus oslobodio i poštedio?

Što osjećaš kada svlače Isusa te On, nevin, u potpunosti biva osramoćen i podvrgnut ruglu, a ti se još uvijek sramiš i bojiš otići na ispovijed i priznati svoje grijehe svećeniku?

Što vidiš kada Isusa pribijaju na križ. Najveća se Ljubav predaje da bi ti bio slobodan, a ti svejedno, sam sebe toliko zarobljavaš vlastitim požudama?

Što osjećaš kada Isus umire na križu za tebe da bi u potpunosti dokazao da si ti jedini za Njega, a ti se još uvijek ljutiš kada te netko se sluša dovoljno pažljivo i ne primjećuje tvoj uložen trud?

Što vidiš kada Isusa skidaju s križa te ga predaju Mariji u naručje koja ti suzama želi reći da je sve to bilo samo za tebe, a ti još uvijek stavljaš samog sebe na prvo mjesto te vodiš utrku s vlastitom ohološću u želji za nadmoći nad drugima i uživaš u svojoj superiornosti?

Što vidiš kada Isusovo beživotno tijelo stavljaju u grob, a ti još uvijek nisi spreman zauzeti se za dar života i borbu za nevine?

Ove korizme pogledaj bolje jer si ti taj koji izdaje Isusa. Ti si razlog Njegove suze u oku i krvave muke. Ti si taj koji ga svojim grijesima pribija na križ, iznova, svaki dan. Također, ti si sam razlog zašto Isus nastavlja nositi križ i daje se potpuno. On žeđa za tvojom ljubavlju i priznanjem da ga trebaš te da mu se predaš. Zove te da mu otvoriš srce i pustiš da On zavlada tvojim mislima, djelima i riječima.

Predaj mu sve svoje želje, nade, radosti, brige, probleme, jecaje, suze. Dopusti mu da te ponovo dotakne da progledaš izvan vlastitih granica grijeha. Odluči se biti slobodan u skromnosti te primi i širi radost i ljubav jer nisi stvoren ni za što manje. Vjeruj mu strpljivo i vidjet ćeš da surađuješ s Najboljim te se bez kompromisa, usudi biti Božji glasnik!

Maria Mihalić, Frama Rijeka-Krnjevo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.