Duhovna obnova, primanja, III. obećanja i izbori Frame Sesvetska Sopnica

Prva polovica lipnja u životu mjesnog bratstva Frame Sesvetska Sopnica tradicionalno je rezervirana za primanja, obećanja, izbore, ali i duhovnu obnovu tamošnjih framaša. Tako je bilo i ove godine.

Duhovnu okrepu i promišljanje prije velikog dana sopnički su framaši imali u nedjelju, 7. lipnja u Kloštar Ivaniću, slikovitom mjestu nedaleko od Zagreba u kojem su smještena čak dva samostana časnih sestara, školskih sestara franjevki Krista Kralja (postulatura) te karmelićanki karmela svete Male Terezije.

Iako smo cijelo vrijeme duhovne obnove bili bez mobitela, vrijeme je uistinu brzo proletjelo. Na početku smo imali duhovni nagovor sestre Ivane Džambas o važnosti obećanja i framaštva općenito. Potom smo u jednosatnoj meditaciji tražili odgovore na pitanja o vlastitoj ulozi u bratstvu i propitivali savjest općenito, a nakon toga upoznali smo se sa životom školskih sestara franjevki te karmelićanki koje su nam predstavile naše domaćice, sestra Justina odnosno sestra Danijela.

11638487_10206176669391195_1581750815_o

Središnji događaj naše duhovne obnove bila su primanja devetero novih kandidata u naše bratstvo u samostanskoj kapelici školskih sestara franjevki, popraćena molitvom, pjesmom te ohrabrujućom riječju našeg duhovnog asistenta fra Stipe Karajice. Prelijep nedjeljni dan zaključili smo franjevačkom krunicom te svetom misom u župnoj crkvi svetišta Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću, koju smo animirali čitanjima i pjevanjem, a predslavio ju je naš duhovni asistent.

Nakon pozdrava našeg domaćina fra Drage Brgleza, fotografiranja te večere u samostanu sestara franjevki, ozarenih lica (što zbog veselja, što zbog jakog sunca) vratili smo se u Sesvetsku Sopnicu spremni za obećanja.

11258846_10206176670351219_19525850_o

Sljedeću nedjelju, 14. lipnja stigao je i taj veliki dan. Pod geslom “Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju!” (2Kor 5,7) 23 framaša obnovilo je svoja obećanja, a osmero ih je prvi put izgovorilo “Evo me”.

Večernje euharistijsko slavlje pred župnom zajednicom, obiteljima i brojnim gostima framašima iz drugih bratstava u župnoj crkvi B.D. Marije Anđeoske predvodio je naš duhovni asistent fra Stipo. Pridružio mu se i trajni đakon Božidar Hadaš, ministar OFS-a Sesvetska Sopnica, te fra Zdravko Dadić, župnik župe B.D. Marije Anđeoske, koji je po završetku mise čestitao framašima i zahvalio im što obogaćuju djelovanje ove mlade župe na istoku Zagreba.

“Prvi ti je zadatak prepoznati i prihvatiti dar života i tvoju čudesnost: jedinstveno si i neponovljivo biće. Odlučno si izabrao biti sljedenikom svetog Franje i pritom ostati sljedbenikom Isusa Krista u svakodnevnom životu. Zato vjeruj riječima svetog Pavla iz odabranog gesla. Ljubi život jer život voli hrabre. Ljubi i voli svoju Framu, ona je za odlučne. Ako to izabereš, i ti možeš biti upravo taj hrabri. Postaješ prekrasno stvorenje Boga i dar svojim roditeljima”, rekao je u propovijedi, između ostalog, fra Stipo koji je s 56 mladih prije tri godine utemeljio ovo najmlađe zagrebačko mjesno bratstvo Frame.

11641977_10206176669431196_1409219728_o

Nakon slavlja u mjesnom društvenom domu uz izbor neslužbene himne našega bratstva, framaši su ispunjeni lipanj zaključili izborima za novo vijeće 19. lipnja u kapelici Svetog Ante Padovanskog. Vodili su ih delegati područnog vijeća, predsjednica Tanja Radman i blagajnica Anamarija Tomašević. Nova je predsjednica Frame Sesvetska Sopnica postala Paula Plivelić, potpredsjednik Matej Pejić, voditeljica formacije Katarina Grbavac, tajnica Margareta Pejić, a blagajnik Ante Tolić.

11639946_10206176669871207_2105904986_o

Opširniju fotogaleriju s duhovne obnove, primanja i obećanja Frame Sesvetska Sopnica 2015. pogledajte na njihovoj stranici na Facebooku.

tekst: Josip Tolić, OFS/Frama Sesvetska Sopnica,
fotografije: Petar Krešimir Furjan (Frama Sesvetska Sopnica), Tanja Radman (Frama Zagreb-Kaptol)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.