Područna škola animatora i seminar za voditelje formacije Primorsko – istarskog područnog bratstva

 

 

U duhovnom centru ”Dom Srca Isusova” u Dramlju održana je od 27. veljače do 1. ožujka škola animatora i seminar za voditelje formacije Primorsko-istarskog područnog bratstva. Susret  je organiziralo  Područno vijeće, a cilj susreta je bio osposobljavanje framaša za vođenje susreta Frame u njihovim mjesnim bratstvima. Školi se odazvalo dvadesetak framaša iz sva četiri mjesna bratstva (Pula, Krnjevo, Trsat i Žabica).

Susret je započeo Euharistijskim slavljem u kapeli Doma koje je predvodio fra Bernardin Plantek, područni duhovni asistent. Nakon mise je uslijedilo međusobno upoznavanje, a potom upoznavanje sa ciljem škole kroz prvo predavanje pod nazivom: „Identitet animatora i njegove karakteristike“. Večer je zaključena Večernjom molitvom i krunicom.

Drugoga dana škole, nakon Jutarnje, polaznici su imali prilike upoznati se s detaljima pripreme i realizacije susreta kroz trosatno predavanje. Tema predavanja bila je: „Didaktičko-metodički i formalni aspekti pripreme i realizacije susreta“, gdje su predavači kroz dvanaest točaka sustavno i na zanimljiv način prikazali sve što treba sadržavati kvalitetan susret. Toga dana su polaznici imali prilike osmisliti vlastiti susret i prezentirati ga okupljenima. Prije Mise, održano je predavanje naslova: „Molitva i duhovnost“. Molitva je vrlo važan aspekt svakog susreta Frame i života pojedinog framaša i kao takva nikako ne bi trebala biti zanemarena ili pak svedena na minimum.

Zadnjeg dana je na zanimljiv način izloženo predavanje koje su pripremile naše starije sestre iz OFS-a, a bavilo se temom: „Bratstvo: bogatstvo različitosti“. Lijepo je bilo slušati one koji imaju višegodišnje iskustvo življenja u bratstvu i trude se životom biti primjer nama, framašima. Svakako, vrhunac nedjelje je Euharistija, gdje smo se, u zajedništvu sa vjernicima iz Dramlja, hranili Riječju i Tijelom Isusa Krista. Po završetku Mise uslijedila je evaluacija trodevnog susreta i zahvala organizatorima, svim sudionicima i starijim sestrama koje su posluživale polaznike škole ukusnim jelima. Nakon podjele diploma, sudionici su pozvani da preuzmu odgovornost animacije te da stečena znanja dalje prenose u svoja mjesna bratstva kako bi još više njihova služba imala smisao predanijeg poslanja među braćom i sestrama.

 Luka Španjić , Frama Rijeka-Trsat

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)