Osvježenje svojeg vremena

10934284_10205078765081678_1020240316_n

Započeli smo novu građansku godinu. Ova nova godina zasigurno je za svakoga od nas osobno donijela i neke novosti. I u životu naše države Hrvatske imamo novost: po prvi put u našoj povijesti imamo predsjednicu. Znakovito. Sve ovo vrijeme kampanje i vrijeme izbora kao i trenutci pobjede ono što me zadivilo kod novoizabrane predsjednice je njezina jednostavnost. Vrlina koja je tako rijetka u ovom našem zamršenom i zapetljanom svijetu. Sa jednostavnošću ruše se sve zamršenosti i maske koje čovjek neprestano nosi i stavlja kako bi se sakrio.

Mnogi misle da je bolje što je zapetljanije, zamršenije i zamagljenije. Da, bolje je, ali ne za napredak već za ostanak u životnoj bari koju su mnogi izgradili i iz koje ne žele (ili možda više niti ne znaju) izaći. Stoga smatram kako je pravo osvježenje za našu malu zemlju Hrvatsku što na čelo dolazi osoba koja je jednostavna i jasna. Dao Bog da tako i ostane.

I sv. Franjo je bio osvježenje svojeg vremena. Ovim riječima njegovi suvremenici su ga opisivali: „Koliko li je samo zadivljivao svojom nevinošću, jednostavnošću u riječima, u čistoći srca, u ljubavi prema Bogu, u bratskoj ljubavi.“ (FF 464) Bio je jednostavan čovjek i u njemu nije bilo mjesta za dvoličnost, lažnost te licemjerje. Jednostavnost je za Franju bio životni zadatak koji je svesrdno ostvarivao. Više od svega drugoga Franjo je volio nevinost, bezazlenost i jednostavnost. Čitamo: „Franjo je jako cijenio čistu i svetu jednostavnost kod sebe i kod drugih.“ (FF 1747). Samo onaj tko zna biti jednostavan uspijeva prepoznati život i živjeti ga kao dar i takav prepoznaje Boga kao „zadovoljstvo“: „Ti si Dobro, svako Dobro, jedino Dobro“ (FF 261).

Da bi se mogle činiti velike stvari potrebna je jednostavnost. Evanđelje je jednostavnost. Franjo ga je s jednostavnošću prihvatio, živio te darovao braći i sestrama koji su tražili da budu poput njega. Štoviše, u svojoj oporuci dao je napisati da je njegovo pravilo prožeto Evanđeljem te da treba biti prihvaćeno u jednostavnosti i čistoći. Jednostavnost izrasta iz čistog srca. Nečisto srce za Franju je srce ispunjeno strahom, nemirom, sukobima, sumnjama, nesigurnostima, zavišću, mržnjom i ljubomorom.

Najveći neprijatelj jednostavnosti-čistoće jest želja i nastojanje biti bolji od drugih i potvrđivanje vlastite slobode na štetu slobode drugoga samo kako bi se bilo iznad drugih. Stoga mnogi kako bi bili bolji od drugih nastoje se po svaku cijenu svidjeti drugima. Franjo se u svemu nastojao svidjeti samo Bogu: „Čovjek vrijedi samo onoliko koliko je pred Bogom“ (FF 161).

Za Franju je važnije BITI nego IZGLEDATI. Ljubomora, zavist, oholost, karijerizam, smatrati se bolji od drugih prepreke su koje nam onemogućuju komunikaciju s drugima i s Bogom. Jednostavnost vodi prema otvorenosti, spremnosti, mirnom prihvaćanju drugoga i samoga Boga. Jednostavnost srca dopušta ulazak u srce drugog i Drugoga.

Danas je teško biti s drugima, otvoriti se drugima jer se bojimo da ćemo izgubiti nešto naše. Teško je igrati otvorenih karata u životu. Svaki dan iznova. Čovjek jednostavna srca ne poznaje taj strah. Franjo se nije bojao. Nemojmo niti mi. Franjo je bio jednostavan budimo i mi. Franjo je imao čisto srce, zašto ne bih i ja?

10943598_10205078761441587_1859537734_n

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.