4. nedjelja došašća

1124_2051_4_advent

Idi i reci mome sluzi Davidu: Ovako govori Jahve: `Zar ćeš mi ti sagraditi kuću da u njoj prebivam? Zato sad ovo reci mome sluzi Davidu: Ovako govori Jahve nad vojskama: Ja sam te doveo s pašnjaka, od ovaca i koza, da budeš knez nad mojim izraelskim narodom. Tvoja će kuća i tvoje kraljevstvo trajati dovijeka preda mnom, tvoje će prijestolje čvrsto stajati zasvagda.   

2 Sam 7, 5. 8. 16

Anđeo uđe k njoj i reče: “Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!” Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. Nato Marija reče: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” I anđeo otiđe od nje.

 Lk 1, 28-29. 38

— današnja misna čitanja —

Došašće je vrijeme iščekivanja. Kada nešto iščekujemo pozorno pratimo sve što se oko nas događa kako slučajno ne bi propustili neki znak dolaska onog što čekamo. Tako smo i ovo došašće bili pozvani pozorno pratiti svaki znak Božjeg dolaska. No gdje to Bog zapravo dolazi? Zasigurno ne u izloge trgovina. On se želi roditi u našim srcima, a po njima u našim obiteljima. Jesmo li osluškivali Božje znakove posljednja četiri tjedna? Oni su se pojavili u slavljenju mise, u čitanju Božje riječi, u molitvi, u djelotvornoj ljubavi prema našim bližnjima, u sakramentu ispovijedi… Bog nam na toliko načina progovara. Ukoliko nismo dosad, imamo još nekoliko dana da pripremimo dostojan dom našem Gospodinu. On će doći jer je vjeran i ispunit će svoje obećanje. Jesmo li spremni za to?

Kada čekamo često znamo biti veoma nestrpljivi. Mi imamo svoje planove, ideje i rasporede. Želimo da sve što želimo i dobijemo, po mogućnosti onda kada nama to odgovara. No Bog je vječno biće koje vrijeme obuhvaća drugačije od nas. Njemu se ne žuri. Osim toga, On nama želi dati ono najbolje za nas, a to ne mora nužno biti ono što mi želimo. Bog nas poznaje bolje od nas samih i prepoznaje kada nismo spremni primiti ono što želimo, čak ako to i jest dobro za nas. Mi često testiramo Boga i postavljamo mu nekakve ultimatume. No s Bogom nema pregovaranja. Bog za nas ima tri odgovora: „da“, „ne“ i „ne sada“. No kada mi Njemu odgovaramo postoje samo dva odgovora: „da“ i „ne“.  Kada Bogu odgovaramo sa „da“, to trebamo činiti predajom cijelog svog života. To često znači da moramo napustiti svoje planove, ideje i rasporede.

Marija je to učinila i tako nam postala uzor poniznosti. Ona nije u potpunosti razumjela anđela kada ju je pozdravio. Kasnije ga je pitala kako će se dogoditi to što on govori. Ona je promišljala o anđelovim riječima i događaj iz današnjeg Evanđelja je zasigurno bio jedan od onih koje je do kraja života prebirala u srcu. Marija je svim svojim bićem rekla „evo me“ Bogu i tako njegovu Sinu – našem Spasitelju – pripremila dostojan dom.

I David je u prvom čitanju želio to učiniti no, kao što mi to često činimo, previše se koncentrirao na materijalno. Po proroku Natanu Bog je Davidu poručio kakav dom On doista želi. Pritom mu je dao obećanje da će njegovo kraljevstvo trajati dovijeka. Kakvog li obećanja jednom kralju! Znamo da je David tijekom svoje vladavine imao trenutke kada je zaboravljao vjerovati Bogu i stavljao svoje planove prije Božjih, no i njegov je konačan odgovor bio „da“.

Primijetimo da Bog i Davidu i Mariji navodi dijela koja je učinio kao svojevrsno jamstvo toga da On doista može ispuniti ono što im obećaje. Nama je Bog po svetima u Bibliji a i povijesti Crkve dao mnoštvo primjera svetosti i poniznosti. Svatko od njih je svet upravo zato što je ponizno dopustio Isusu da se nastani u njegovom srcu. I nas se Bog ne umara pozivati da i mi to učinimo. Odazovimo se na taj poziv ovog Božića.

Dubravka Sertić, Frama Našice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.