Jedan za sve, svi za jednoga

alan-ford-300x210

Na početku bih se pohvalila, a onda vam otkrila jednu malu tajnu. Želim se pohvaliti kako sam za jednu prigodu dobila sasvim neobičnu majicu s porukom. Na prednjoj strani majice nalazi se vođa grupe Alan Ford poznat po nazivom Broj 1. Na poleđini se nalazi natpis Jedan za sve, svi za jednoga. To je moja najdraža majica, premda je baš i ne mogu nositi u „javnosti“, iako bi to željela. Upravo me ona potaknula da napišem ove retke jer mi se čini kako to geslo može biti odlično za framaški bratski život. A sada moja mala tajna: i dan danas rado pročitam strip Alan Ford.

Alan Ford je strip o neobičnoj grupi TNT. Ova grupa, koju čine najrazličitiji likovi, rješava brojne tajne zadatke. Sjedište Grupe TNT je cvjećarnica koja je njihovo tajno skrovište. Likovi su razni: Broj 1, šef grupe, koji je škrti starac i ne vodi brigu o članovima grupe TNT. Bob Rock niskog rasta koji ima veliki nos zbog čega je iskompleksiran. Sir Oliver , englez porijeklom i najsposobniji član grupe, ali i veliki lopov. Grunf  je izumitelj koji je u stanju za nevjerojatno malo novaca proizvoditi najrazličitije izume. Ti izumi gotovo uvijek rade, ali nikada onako kako bi trebali. Imamo još Šefa zamjenika Broja 1 koji samo spava u cvjećarnici. Jeremija je zanimljiv lik koji boluje od svih mogućih bolesti. I na kraju Alan Ford, plavokosi momak odrastao u sirotištu. Alan je vrlo naivan i dobrodušan pa ga se često iskorištava. Svaki broj stripa ima neku novu, zanimljivu priču.

broj_1

Framaška bratstva nisu tajne grupe poput grupe TNT, no članovi su ipak okupljeni oko svojeg Šefa Broja 1 koji je sam Isus Krist. Framaška bratstva nisu tajne grupe ali imaju “tajne” zadatke koje treba izvršiti. Kažem tajne jer su većini u današnjem svijetu vrijednosti koje se uče i žive u  franjevačkim bratstvima nedostupne i na neki način tajne, tj. skrivene. Te vrijednosti svaki čovjek traži jer je u čovjekovoj prirodi da teži biti sretan, a te vrijednosti mu pomažu da to ostvari. Očito je da mnogi sreću traže na krivom mjestu i na krivi način. Ono što ljudsko srce ispunjava srećom su radost, jednostavnost, pravednost, dobrota, velikodušnost, hrabrost, zajedništvo. To su stepenice koje vode do dvorca sreće. Te se vrijednosti uče u framaškim bratstvima  (mlađi od starijih, stariji od duhovnih asistenata), a da se o njima toliko ne mora ni govoriti. Te vrijednosti se žive i to je tajni zadatak svakog framaša: živeći te vrijednosti postati privlačan za druge i druge privesti istinskoj Sreći – Broju 1 – Isusu.

Taj Isus nije samo neki lik iz povijesti koji je mnoge, pa tako i našeg sv. Franju nekoć davno nadahnjivao. S Isusom se i danas može prijateljevati. Ne treba ući u samostan kako bi se prijateljevalo sa Brojem 1, premda je lijepo kada se neki odvaže i na taj korak. To je prijateljstvo življeno u svakodnevnici. Isus želi da svaki njegov prijatelj bude sretan. Čak prije nas samih želi našu sreću! Taj Isus postao je “jedan za sve” darujući ono najvrijednije što je imao – vlastiti život – i na taj način dao primjer kako mi trebamo činiti. Framaši se okupljaju oko Jednoga koji je postao “jedan za sve” i pozvani su da svi kao jedan, zajedno žive svoju mladost i svoje kršćanstvo. U framaškim bratstvima svaki član želi i nastoji biti za sve prisutan i zna da su svi u bratstvu prisutni za njega i Boga. To je ono što se BRATSTVOM naziva. To je onaj osjećaj kada znaš da nisi sam da postoji netko i Netko na koga se možeš sa sigurnošću osloniti. To je tajna koju kriju framaška bratstva a koju će mnogi novopridošli framaši ove godine otkriti.

af_00

Zasigurno u svakom našem bratstvu postoji Bob Rock, Alan Ford, Jeremija, Šef, Sir Oliver, Grunf. Nećemo otkivati tko je tko. Ali nemojmo zanemariti tu ljepotu različitosti koja postoji u bratstvima. Ona je bogatstvo koje nam je darovao poseban Šef – Broj 1 – Isus.

Budimo Mu zahvalni na tom daru i zatražimo njegovu milost i snagu da doista budemo “jedan za sve, svi za jednoga”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)