IZVJEŠTAJ: Međunarodna skupština Frame

Mladi okupljeni u Samoboru, odnijeli su poruku radosti po cijelom Svijetu!

Kao što već znate, od 17. do 23. kolovoza 2014. u Samoboru je održana II. međunarodna skupština Frame. U Taboru nas je bilo ukupno 60ak iz 24 različite zemlje svijeta. Nije li to već dovoljno razloga za nastanak nezaboravnih trenutaka? Čini se da je, no ono što je najviše obilježilo ovu Skupštinu su susreti različitih kultura, rasa, jezika, tradicija i običaja, životnih priča, ali jednog nasljedovanja Isusa Krista po primjeru svetog Franje Asiškoga i jednog osmijeha.

Svi oni koji su, barem na pet minuta, bili dio tog velikog događaja vrlo dobro znaju da se ti osjećaji ne mogu staviti na papir – upravo zato što bi se razbježali po dalekom svijetu. No, počnimo od početka!

1. dan (17. kolovoza 2014.)

Većina sudionika stigla je prije popodnevne euharistije koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, u franjevačkoj crkvi u Samoboru. Ulaznu procesiju posebnom su učinili sudionici koji su nosili zastave svojih (dalekih) zemalja. Kardinal je pokazao iskrenu radost što je mogao biti dio nečeg tako važnog, a mi kao franjevačka obitelj smo bili izrazito ponosni što Crkva prepoznaje važnost djelovanja koje proizlazi iz velikog zajedništva. Ono što nas se posebno dojmilo, je kardinalovo pozdravljanje svakog sudionika posebno. Na večernjem programu predstavila su se hrvatska nacionalna bratstva OFS-a i Frame, a prije odlaska na spavanje zajednički smo se pomolili u taborskoj kapelici, što je bio običaj svaku večer.

2. dan (18. kolovoza 2014.)

Drugi dan obilježen je posljednjim dolascima sudionika, pa smo tako kompletni mogli razmjeniti iskustva i sagledati odluke i zaključke prošle Međunarodne skupštine, održane u Barceloni 2007. godine. Večernji program sastojao se od predstavljanja nacionalnih projekata, što je donijelo mnogo novih ideja i nadahnuća za djelovanje Frame u Crkvi, pa tako i u svijetu. Tako smo se imali prilike upoznati s projektima kao što su franjevački hod na koji se nosi samo boca vode i par komada odjeće, rad s djecom, izrada životnog projekta s građanskog, crkvenog i obiteljskog aspekta za svakog člana Frame posebno te konkretni evangelizacijski projekti koji se odnose na rad s bližnjima. Popodnevno misno slavlje predvodio je fra José Antonio Cruz Duarte (Brazil), generalni duhovni asistent.

3. dan (19. kolovoza 2014.)

Utorak je bio dan koji je svojim prisutvom i održanom katehezom obilježio studentski kapelan Zagrebačke nadbiskupije, don Damir Stojić. On je ispunio program prvog dijela dana, upoznavajući nas i tumačeći nauk svetog pape Ivana Pavla II. o teologiji tijela. To je bilo prvo formativno predavanje na Skupštini i izazvalo je odlične reakcije sudionika,  što se vidjelo u itekako ispunjenom vremenu predviđenom za postavljanje pitanja, ali i kasnije tijekom dana, kada se dosta razgovora vodilo oko te teme. Popodnevni dio programa sastojao se od rada po skupinama, razmjene iskustava, predstavljanja nacionalnih projekata, ali i plesom i pjesmom – kao i svakog dana. Popodnevno misno slavlje predvodio je fra Amanuel Mesgun Temelso (Eritreja), generalni duhovni asistent.

4. dan (20. kolovoza 2014.)

Ovaj dan bio je rekreacijskog, odnosno turističkog tipa! Nakon mise koja je započela u 6h ujutro, a predvodio ju je fra Amando Trujillo Cano (Meksiko), generalni duhovni asistent, krenuli smo prema Plitvičkim jezerima. Ondje smo uz pomoć turističkog vodiča upoznali jedan od hrvatskih dragulja i uistinu ostali zadivljeni. Nakon zajedničkog fotografiranja ispred najvećeg slapa, vožnje brodom i ručka, krenuli smo prema Zagrebu. Ondje je održan susret generalne ministre OFS-a, Encarnacion del Pozo, s članovima zagrebačkih mjesnih brastava OFS-a. Za to vrijeme, turstički vodič je proveo sudionike po Centru. Nakon obilaska i kratke kupnje suvenira, krenuli smo na Bundek, gdje smo večerali. Nakon što smo se dobro najeli, zajedno smo pjevali i plesali te ponovno busom krenuli natrag u Samobor. Možemo reći kako je ovo bio jedan od fizički napornijih dana, ali i dan ispunjen s najviše divljenja i osmijeha. Na spavanje smo krenuli vrlo ponosni što smo prijateljima iz cijelog svijeta pokazali barem dio naše predivne Domovine!

10610893_695578023852428_7981484938874167776_n

5. dan (21. kolovoza 2014.)

Radni dio Skupštine započeo je odličnim formativnim predavanjem koje je održala Lucy Almirañez iz Filipina. Tema predavanja bilo je navještanje radosti evanđelja svojim životom. Naglasak je stavila na postavljanje životnih ideala koje nam nudi Crkva. Istaknula je i primjere ljepote braka kod mladih parova koji su se upoznali u Frami i nastavili biti dio franjevačke obitelji kroz OFS, ali i primjere služenja siromašnima i bolesnima. Popodnevni rad po skupinama sastojao se od formiranja zaključaka i donošenja odluka za budućnost Frame. Popodnevno misno slavlje predvodio je fra Ivan Matić, kojemu je taj dan bio rođendan, pa su s nama bili i članovi njegove obitelji. U noći s četvrtka na petak organizirano je cjelonoćno klanjanje – jedno od posebnijih iskustava za svakog sudionika – u kapelici se sve do jutarnje molitve razgovaralo s Isusom, pjevalo i zajednički molilo.

6. dan (22. kolovoza 2014.)

Dan je započeo rastankom od veselih prijatelja s Mauricijusa – Jean Erica i Michat. Jutarnji program se odvijao s naglaskom na pripremu izbora. Čast nam bila slušati i predavanje fra Siniše Srebrenovića koji je pričao o stvarnoj situaciji s kršćanima u Svetoj Zemlji. Posebno je stavljen naglasak na to da te napaćene ljude nosimo u svojim srcima, pa tako i u molitvama.  Popodnevno misno slavlje predvodio je fra Zvonimir Brusač, predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata OFS-a u Hrvatskoj. Ono što je itekako obilježilo šesti dan Skupštine, su održani izbori novih članova međunarodne koordinacije, a evo i rezultata:

SREDNJA AMERIKA, MEKSIKO, KARIBI
– José Carlos Mancinas Casas (Meksiko)
– Judith del Rocío Vidales Tinajera (Meksiko) – substitute

JUŽNA AMERIKA
– Marcos Ezequiel Villagra (Argentina)
– Shirley Liz Ramirez Léon (Paragvaj) – zamjena

AZIJA i OCEANIJA
– Jenifer Josephine Christla (Indija)
– Arlene Naya (Filipini) – zamjena

SREDNJA i ISTOČNA EUROPA
– Johanna Sochor (Poljska)
– Božica Ivanković (Bosna i Hercegovina) – zamjena

ZAPADNA EUROPA
– Ghislain Knepper (Francuska)
– Katiâ Damaso (Portugal) – zamjena

AFRIKA
– Michat Legrand – Raout (Mauricijus)

Molite za njih!

10570558_698904753519755_7228294108496743950_n

7. dan (23. kolovoza 2014.)

Nakon jutarnje molitve koju je predvodio nacionalni duhovni asistent, fra Ivica Vrbić, završno misno slavlje održano u podne, predvodio je provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, fra Jure Šarčević. Većina sudionika nakon ručka je krenula svome dijelu svijeta, svojim domovima.

Možemo reći kako smo tek po završetku ovog tako velikog događaja shvatili da smo bili dio nečeg vrlo neobičnog i čudesnog. Sigurni smo da nitko od sudionika neće zaboraviti trenutke kao što je molitva Očenaša koja se taborskom kapelicom orila u 20ak različitih jezika, tijekom svakog euharistijskog slavlja. Nekolicina je svoje letove čekala do nedjelje, odnosno ponedjeljka, kada na Filipine krenuo i zadnji sudionik – Larry! U nastavku slijede linkovi TV emisija s prilogom o Skupštini, fotogalerija, ali i video zapisi nekih posebno radosnih trenutaka!

Laudato televizija – http://www.laudato.hr/LAUDATO-INTERNETSKA-TELEVIZIJA/Reportaze/Tabor-kuca-medunarodnog-susreta-Franjevacke-mlad.aspx

Mir i dobro – http://www.hrt.hr/enz/mir-i-dobro/ (oko 16. min)

 

Ples s Mauricijusa – https://www.youtube.com/watch?v=uCq2i7nmk3U

Argentinski ples  – https://www.youtube.com/watch?v=hHbygMJuso4

Eric (Mauricijus) obučen u šokca predaje rođendanski poklon fra Ivanu – https://www.youtube.com/watch?v=nhI-DzkTOco

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)