VAŽNA OBAVIJEST: Knjižice sa nacionalnih seminara za voditelje formacije

Izrezak
Draga braćo i sestre.

vjerujem da ste svi čuli za naše tradicionalne Nacionalne seminare za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima. Ako niste, evo kratki opis: to je genijalni petodnevni susret na kojem se okupe voditelji/ce formacije i odgovorni članovi (većinom predsjednici/e) mjesnih te duhovni asistenti mjesnih i područnih bratstava našeg nacionalnog bratstva. Svrha Seminara je poboljšanje formaciju naših mjesnih bratstava, tvog i mog. Zašto je uopće pokrenut Seminar? Promatranjem života jednog tipičnog mjesnog bratstva uvidjelo se da članovi Frame imaju problema sa službom voditelja formacije: što on radi, kako izgleda njegov posao, kako izgleda njegova suradnja s duhovnim asistentom/icom i bratskim animatorom/icom? S druge strane, u bratstvima se često postavljaju pitanja na koja se ne znaju odgovori – smiju li se primanja vršiti pod misom (da odmah odgovorimo, ne smiju :)), kakav je odnos obećanja naspram zavjeta, zašto obećajemo živjeti Evanđelje po uzoru na svetog Franju, a ne čistoću, poniznost i siromaštvo, itd. – a koja bivaju odgovorena na Seminaru.

Poslije svakog Seminara se napravi knjižica u kojoj se objave predavanja koja su bila na tom Seminaru. Ta knjižica služi kao podsjetnik na ono što su naučili onima koji su bili na Seminaru , a onima koji nisu bili kao izvor znanja o Frami i pomoć u nepoznatim i kompliciranim situacijama svih dijelova života Frame: formacije, organizacije života u bratstvu, života unutar Crkve, javnog djelovanja itd.

Kako bi što više framaša moglo koristiti te knjižice, kao pripremu za ovogodišnji Seminar nacionalno vijeće je odlučilo na FramaPortal stavljati digitalne verzije knjižica svih dosadašnjih Seminara. Svaka dva tjedna ćemo objaviti slijedeću knjižicu, a krećemo sa knjižicom sa prvog Seminara, onog 2007. u Zadru. Neke od njih već imate tiskane, a neke će se tek tiskati (nadamo se do jeseni).

Downloadaj ih, širi unutar bratstava, napravi susrete na temelju njih, koristi toliko da ti se potroši baterija na laptopu. Nadamo se da će ove knjižice potaknuti sva mjesna bratstva na što veći odaziv na ovogodišnji Seminar u Vukovaru. Već sad započni raspravu unutar bratstva o tome koje će dvoje framaša (a nadamo se i duhovni asistent) ići u ime tvog bratstva u Vukovar ovog kolovoza. Možda bi  bilo dobro i da počnete skupljati novce kako biste im omogućili da dođu u Vukovar.

Na kraju, sve prijedloge, komentare, pohvale, pokude, štogod ti padne na pamet u vezi knjižica, pošalji na framahr@gmail.com. Jedino preko tvojih komentara možemo znati što popraviti i promijeniti u slijedećoj knjižici.

Do susreta u Vukovaru budi pozdravljen/a franjevačkim pozdravom,

mir i dobro!

Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame

I. nac. seminar za formaciju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)