Uskrsli Kriste, I am happy!

pharrell-williams-happy-despicable-me-2

Koga nije zaludila ona pjesma Happy? Nisam uspjela pronaći je li se koje mjesno bratstvo uključilo u trenutnu groznicu ove planetarno popularne pjesme. Znači li to da Framaši nisu sretni ili da su sretni oni koji su sudjelovali u snimanju spotova iz raznih gradova Lijepe naše? Groznica oko ove pjesme će uskoro prestati, ali pitanje ostaje: što je to sreća i što nas zapravo čini sretnima?

U uskrsnom smo vremenu. U tom vremenu odjekuje radosni poklik aleluja koji nismo čuli, izgovarali niti pjevali više od 40 dana. No, čini se da nam je uskrsna radost ipak nekako strana i daleka; kao da teško zahvaća naša srca. Uskrsne pjesme kao da su sve teške za pjevanje. Za razliku od toga, Božić, božićna pjesma i božićna radost su nam svima ipak draži, bliskiji i razumljiviji. Je li to zato što je Božić blagdan blizak djeci? Ta, malenog Boga slavimo. Je li to zato što je Uskrs blagdan odraslih? Raspetog i uskrslog Krista slavimo. Nema Božića bez Uskrsa niti bi bilo Uskrsa bez Božića. Tek onaj koji slavi Uskrs zna istinski slaviti i Božić. Tko zna pronaći Novorođenog zatrpanog i zasjenjenog između svih onih sjajnih božićnih ukrasa može istinski doživjeti i uskrsnu radost i slaviti na pravi način Kristovo Uskrsnuće. Inače sve ostaje na razini stola ispunjenog obojanim jajima, kolačima, sirnicama, šunkama, janjetini i mladoj kapulici. Život je nešto više od toga. Sve to čovjeka ne čini istinski sretnim. Sreća se zapravo krije u malim svakodnevnim sitnicama. Sreća nije Jackpot osvojen na nagradim igrama koje se danas toliko nude. Sreća se ne osvaja. Sreća je stvar izbora. Jednako kao sve besplatne i bitne stvari u životu – prijateljstvo, ljubav, dobrota – i sreća je izbor. Zapravo, sve što radimo, radimo s jednim ciljem: da budemo sretni. Sreću nam stoga nitko ne može darovati, niti nas netko može učiniti sretnima. Sami biramo hoćemo li biti ili ne sretni. Sami biramo hoćemo li prepoznati i prihvatiti što netko za nas čini, i biti sretni ili ne.

Happiness-Catholic-tshirt-375_t

Riječi koje često čujemo u ovim uskrsnim danima nakon Aleluja su: „Ne bojte se!“ Anđeo ženama to govori ženama a Isus apostolima. Dani korizme bili su dani ispunjeni mukom, strahom i neizvjesnošću, pogotovo dani Isusove muke i Njegovog boravka u grobu. Uskrsnuće unosi svjetlo u nastalu tamu i razbija okove straha. Stoga je temeljna uskrsna poruka: Ne boj se! To je poruka ljubavi, poruka nade, a po tome se prepoznaje Kristov učenik. Onaj tko se ne boji stavio je svoje pouzdanje u nečije ruke. Mi kao kršćani po svome pozivu smo ljudi predani Bogu. Kršćanin Bogu predaje sve što mu se može dogoditi. Stoga je razlika između nas i onih koji nisu susreli Uskrsloga ova: Oni se u nevolji žale i očajavaju, a nas životna nevolja ne udaljuje od dobra i od samoga života. To rađa mirom. Uskrsli nam je po svojem uskrsnuću dao i ostavio mir. To nas čini sretnima.

Prve riječi koje nam je uputio sada već sveti Ivan Pavao II. su: „Ne bojte se! Štoviše, širom otvorite vrata Kristu. Otvorite Njegovoj spasiteljskoj vlasti granice država, gospodarske i političke sustave, široka područja kulture, uljudbe, razvitka. Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo On to zna!” Toliko toga napisanog nam je papa Ivan Pavao II ostavio kao svoju duhovnu baštinu. Sada se sjećam njegovih riječi koje je još kao student napisao: „Sloboda se plaća cijelim bićem. Zato ćete i nazivati slobodom ono što vam dok plaćate za nju, pomaže da se uvijek iznova spoznate i kontolirate.“ Ovo su riječi koje ukazuju na gorući problem mladih danas. Na razne načine se pokušava mladima oduzeti slobodu, a da toga ni sami nisu svjesni. Ta tko to želi danas sebe spoznati, tko to želi kontrolirati svoje porive? Poruka koju svijet nudi je: nemoj biti ono za što si stvoren, originalan. Budi nečija kopija. Nemoj se od ničeg ustezati. Učini uvijek onako kako ti dođe i kako osjetiš. Zadovolji svaku svoju potrebu. Imaš pravo na to. Takav izbor ne čini sretnim.

Zašto sam ja sretna? Sretna sam zbog tako velikog čovjeka kojim nas je Bog obdario, sv. Ivana Pavla II. Sretna sam što ga od sada u Crkvi smijemo štovati kao sveca. Sretna sam što nas njegov nasljednik papa Franjo svojim primjerom potiče da budemo istinski kršćani i životom, a ne samo riječima. Sretna sam za svaki izlazak sunca i za svaki novi darovani dan. Sretna sam zbog svakog čovjeka koji svoju dobrotu daruje drugome posebno u ovim danima: nahranivši gladnoga, napojiviši žednoga, darujući odjeću onome koji nema, pohodivši bolesnoga i čovjeka u potrebi. Sretna sam zbog svake mlade osobe koja je iskreno i istinski sudjelovala na SHKM u Dubrovniku i na taj način javno posvjedočila svoje prijateljstvo s Uskrslim i dala do znanja kako želi biti original i Božja slika. Ako doista svakodnevno tražimo Boga sve će biti prilika za dobro. Na taj način možemo biti istinski sretni. Uskrsli, I am happy.

jesus-easter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)