SHKM u Dubrovniku – očekivanja

1546325_10152121484654939_1613664680_n
Došao je i taj dan! Tridesetak tisuća mladih se danas priprema za polazak na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. Među njima ima i puno framaša, a mi smo troje upitali za njihova očekivanja. 
 

Danas je vrijeme takvo da svaki čovjek pa tako i mladi živi stresno. Svatko od nas je opterećen nečim: razočaranjima, fakultetom, poslom… U svemu tome postanemo sebični i Gospodina maknemo s prvog mjesta. Pišem “mi”, ali prvenstveno mislim na sebe. S rastragnim mislima i osjećajima iznimno se radujem ovom susretu jer vjerujem da će iznad svih nas tamo stajati Uskrsli Gospodin; da idemo da bi se u vjeri i ljubavi povezali i da bi Njega stavili na prvo mjesto. Očekujem da ćemo zaboravit sve što nas muči i iskreno i radosna srca hvaliti i slaviti Boga te da nam osmijeh i sjaj u očima neće nestati! Nadam se da će mi i ovo iskustvo pomoći da umnožim svoju vjeru, učvrstim nadu i usavršim ljubav, te se mirno i radosno vratim u svakodnevnicu.

Magdalena Kartelo, Frama Split – Gospa od Zdravlja


Teško mi je pisati o susretu koji će početi za koji dan, a iščekujem ga već duže vrijeme. Do sad nisam imao mogućnosti prisustvovati ni jednom od prethodnih Susreta mladih, iako mi je to bila velika želja. Susret u Sisku sam gledao na televiziji pošto na njega nisam išao zbog ,,učenja“  za ispit koji sam imao par dana iza toga. Gledao sam na sve one natpise i parole, gdje je svaka druga bila od neke Frame i činilo se kao da većinu te mladeži zapravo čini Franjevačka mladež. Pokazivao sam majci ljude koje sam znao i nekako sam se osjećao ponosno kad sam vidio da čitanje čita jedan od naših framaša. Vidio sam što i koliko propuštam i čvrsto sam odlučio da ću na idući susret ići bez obzira gdje i u koje vrijeme bio. Osjećao sam se sretno s tom odlukom, a moje je sreća bila još i veća kad sam čuo da će se susret organizirati baš u predivnom Dubrovniku. Znam da je predivan samo iz onoga što sam gledao o njemu i kako su mi ga slike prikazale, ali uzbuđenje je veće kad znaš da ćeš to sve sam vidjeti i sam se u to uvjeriti. Osim ljepota koje ću tamo susresti, radujem se ponajviše susretu s braćom i sestrama u Kristu, što je zapravo i smisao okupljanja. Brojke govore da će nas biti oko trideset tisuća. Velika brojka! Kakav će tek biti osjećaj kad tih trideset tisuća grla zapjeva Kristu u slavu i kad svi budemo kao jedno, sjedinjeni u Kristu! Svakome će doći da se bar jednom naježi. Slogan je ,,Na slobodu pozvani“, i ja se  nadam da ćemo si u ovom nadolazećem susretu to i posvjestiti te da ćemo jedni drugima biti podrška i pokazatelj da u vjeri nismo sami, bez obzira na to što ostatak svijeta govorio. Isus nas je spasio po Uskrsnuću i to si ovih dana posebno posvješćujemo, a i sam susret je u uskrsnoj osmini. Vjerujem da ćemo u tom duhu Uskrsa pokazati ostalima da postoji drugačiji i bolji put te da ćemo navesti mlade da se  odluče na taj put. Nadam se da ću po povratku imati malo više toga za napisati, a do tada: POZDRAV! Vidimo se u Dubrovniku tko  ide (a tko ne ide, neka se bookira za slijedeći susret)! 😀

Robert-Niko Bajt, Frama Zagreb – Kaptol


Napokon je došla i ta godina kad idemo na SHKM. Ovaj put nam je na redu Dubrovnik, grad poznat svima nama a i cijelom svijetu. Prije dvije godine bili smo u Sisku. Točnije, moji prijatelji su bili – ja nisam. Nakon što su se vratili sa, po nekima, najljepšeg događaja u životu, počeli su pričati svoje doživljaje, kako im je bilo, što su sve radili i razne druge dogodovštine. Naravno, koga to ne bi zanimalo? Čim sam čuo sve te doživljaje odlučio sam, moram ići na sljedeći SHKM. Tako je i bilo, čim smo saznali da su prijave otvorene, pohitali smo se prijaviti. Lagano smo se počeli pripremati za taj toliko iščekivan događaj (kateheze,razni susreti itd.). Od SHKM-a očekujem puno: druženje, upoznavanje mnogih mladih, s kojima se nadam ostati u kontaktu, zabavu i uživanje, ali prije svega je bitna jedna duhovna dimenzija, pa tek onda sve ostalo.

Krešimir Ivić, Frama Šibenik – Šubićevac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)