1. nedjelja došašća

Christmas Decorations

Iz poslanice Rimljanima (Rim 13, 11 – 12)

To tim više što shvaćate ovaj čas: vrijeme je već da se oda sna prenemo jer nam je sada spasenje bliže nego kad povjerovasmo. Noć poodmače, dan se približi! Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti.

Iz Evanđelja po Mateju (Mt 24, 42)

Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi.

Prva nedjelja došašća ne označava samo početak duhovne pripreme za Božić već i početak nove crkvene godine. Svake godine na početku došašća, Evanđelje nam govori da bdijemo jer ne znamo kad će Gospodin doći.  Novu crkvenu godinu uvijek započinjemo podsjećanjem na ono što se tek treba dogoditi i što željno iščekujemo – Kristov drugi dolazak. U kontekstu Božića ta poruka dobiva na važnosti jer nam govori da je Božić tek početak Kristova spasiteljskog djelovanja u svijetu. U našoj vjeri sve su stavke međusobno povezane i nijednu ne možemo pravilno shvatiti bez konteksta cjeline. Ova čitanja obuhvaćaju tu cjelinu i pomažu nam bolje shvatiti smisao Božića.

Ovo je prilika za novi početak. Božja riječ nas poziva „da se oda sna prenemo“. Danas nam te riječi s posebnim prizvukom odjekuju u srcu.  Referendum koji se danas odvija je jedan prekrasan oblik buđenja prave demokracije u Republici Hrvatskoj. U proteklih smo nekoliko mjeseci bili pozvani otvoriti svoje oči, definirati vrijednosti koje su nam bitne i osvijestiti si svoj identitet. Mi vjernici smo i u Godini vjere, koja je nedavno završila, bili pozvani upoznati svoju vjeru da bi ju mogli što bolje svjedočiti u svojim životima.  Sama crkvena godina sa svojim razdobljima nam neprestano osvješćuje tko smo, u koga vjerujemo i kamo idemo. Sve su to pozivi na buđenje i više nema izlika za spavanje. U svijetu u kojem živimo najlakše je biti mlak i mnogi to jesu. Mi koji smo povjerovali u Isusa Krista, moramo se opredijeliti na čijoj ćemo strani biti. Hoćemo li odložiti djela tame i zaogrnuti se oružjem svjetlosti? To neka svatko odgovori svojim životom i djelima. Danas nam se nudi izvanredna prilika za odgovor, no nemojmo zaboraviti da će sutra biti novi dan i da se neće sve prilike tako jasno pokazati kao ova. Upravo zato moramo biti budni – da ne propustimo nijednu.

1354095117_5_30_photo

Naravno, svi smo mi grešni pa ponekad propustimo priliku da se opredijelimo za dobro.  Griješimo ne samo propustom, već i riječima i djelima. No znamo da nam milosrdni Bog oprašta sve grijehe ako se iskreno pokajemo. Početak došašća prilika je za ispit savjesti i pripravu čista srca za proslavu Isusovog rođendana. Čisto srce najljepši je dar koji možemo dati Bogu, svojim bližnjima i sebi samima.  Zato, ne trošimo uzalud ni jedan jedni tren jer se približilo naše spasenje.

Dubravka Sertić, Frama Našice

1-aw

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.