Poziv povodom održavanja ustavotvornog referenduma o braku

Draga braćo i sestre!

Na temelju potpisa koje je prikupila Građanska inicijativa “U ime obitelji” Hrvatski sabor odredio je da se 1. prosinca 2013. godine održi narodni ustavotvorni referendum o definiciji braka.
Mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije pozivamo sve vjernike, kao i sve ljude dobre volje, da izađu na referendum te na pitanje: „Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca” – odgovore ZA. To je u skladu s općeljudskim i evanđeoskim vrijednostima te s tisućljetnom tradicijom i kulturom hrvatskoga naroda i većine drugih hrvatskih građana. A potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje ne ugrožavaju se drugačija osobna opredjeljenja.
I dok potičemo sve vjernike da iziđu na referendum, pozivamo ih neka mole za brak i obitelj, za mir i boljitak naše Domovine i svih njezinih građana.

Biskupi HBK
Zagreb, 18. studenoga 2013.

 

Mi framaši često na susretima govorimo o svjedočenju vjere u svojoj okolini.  U molitvi Franjevačke mladeži  molimo Gospodina da pogleda “naše duše i naša srca, koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra” dobro znajući da se ponekad znamo i oglušiti na te pozive. No svaki trenutak prilika je za novi odaziv, pa tako i ovaj poseban trenutak u povijesti našeg naroda. Pozivamo sve punoljetne članove Franjevačke mladeži da iskoriste svoje građansko pravo i potvrdno odgovore na referendumsko pitanje. Potičemo i na molitvu za uspjeh referenduma, atmosferu kršćanske ljubavi tijekom njegova održavanja i sve ljude koji će mu pristupiti.

Ne zaboravite da vaš “odaziv na svaki poziv dobra” ne prestaje samo odlaskom na referendum i glasanjem u skladu s obećanjima koja smo dali. Kao kršćani smo primili poslanje da budemo sol zemlje i svijetlo svijeta (Mt 5,13.14). U skladu s tim poslanjem nijedan kršćanin u ispravnoj savjesti ne može biti pasivni promatrač zbivanja u svojoj okolini. Stoga vas pozivamo da ne dopustite da ovaj referendum bude propuštena prilika za djelovanje, jer se neke prilike ne pružaju drugi put. Izađite na referendum i glasajte ZA.

Nacionalno vijeće  Hrvatskog Nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)