Obećanja Frame Varaždin

ObVž4

13. 10. Frama Varaždin imala je još jedna plodonosna obećanja. Ovaj put je bilo 16 obećanika, od toga 9 prvoobećanika: Toma Ilčić, Hana Ilčić, Mirjam Nižetić, Leopoldina Nižetić, Josipa Ljubas, Josip Ljubas, Marija Stančić, Dora Prnjić i Lovro Biškup te 7 obećanika koji su obnavljali obećanja: Luka Borščak, Paula Ilčić, Ante Cecelja, Danijel Lukić, Helena Horvat, Marta Klemenčić i Mario Tokić.

Oni su odlučili godinu dana živjeti u siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Kako bi ta odluka bila još čvršća i kako bi obećanja ispunila svoj smisao, framaški duhovni asistent fra Dražen je odlučio da ovaj puta duhovna obnova bude u Koprivnici. Fra Krunoslav ih je radosno dočekao s framašima Frame Koprivnica u petak 11. 10. kada je započela dvodnevna duhovna obnova. Duhovnu obnovu su počeli temom čovjeka kao Božjeg remek djela. Svaki čovjek je jedinstven, napravljen s velikom pažnjom i ljubavlju te mu se treba diviti. Na taj su način framaši dobili više samopouzdanja da, kao što je rečeno u nastavku duhovne obnove, postanu ratnici koji će se uvijek boriti za Dobro i za Krista uz zagovor sv. Franje i prečiste Djevice Marije. Na taj će način ispuniti i geslo ovih obećanja da budu oruđe mira, oruđe koje će Gospodin uzeti u ruke te pomoću njega širiti radost, ljubav i zajedništvo. Na kraju su se framaši ispovjedili uz dobar ispit savjesti fra Krunoslava kako bi njihova obećanja bila iz čistog srca. Svakako je važno spomenuti da su mnoge framaške obitelji pripremile svoje krevete za framaše budući da su trebali i prespavati. Hvala svim framašima iz Koprivnice koji su se potrudili da framaši uvijek budu punih trbuha, odmoreni i radosni.

Nakon dugih priprema, u kojima se osjetilo ono zajedništvo kada svi framaši moraju podijeliti poslove i međusobno si pomagati, započela su i obećanja. Prije svečane mise u 18:30 framaši su otpjevali pjesmu koju je njihova dirigentica Helena sama osmislila. Zatim su obećanici izašli iz crkve kako bi ušli sa svećenicima u crkvu noseći svjećice i svoje sličice koje su nalijepili na veliki znak Tau ispred oltara. Svaka svjećica je predstavljala po jedno slovo te su tako obećanici načinili naziv njihove frame, Frama Varaždin. Misu je predvodio fra Krunoslav, a nakon njegove propovijedi obećanici su dali svoja obećanja i dobili mali Tau koji će ih uvijek podsjećati da trebaju biti svaki dan na primjer drugima kao što je to bio sv. Franjo. Poslije misnog slavlja bio je kratki koncert koji je predvodila Paula Ilčić s već postojećim, ali prerađenim, pjesmama koje su zadivile mnoge framaše i ostali puk. Zbor je pjevao četiri pjesme, a prije svake pjesme čitala su se čitanja iz Novog Zavjeta kako bi pjesme dobile još veće značenje. Nakon lijepo isplaniranog programa, fratri su uz pomoć framaša pripremili zakusku, kako bi se framaši koji su dali obećanja, a i ostali koji su došli iz cijele Hrvatske proveselili.

Hvala svima koji su pomogli taj dan učiniti ljepšim, a osobito onima koji su ih počastili svojim dolaskom. Hvala i duhovnom asistentu fra Draženu koji je cijela obećanja tako lijepo organizirao i proveo kao i svima koji su pomogli.

Mir i dobro !

Lovro Biškup, Frama Varaždin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.