Pravila, pravila, ah ta pravila

pravila.thumbnail

Za početak ti predlažem jednu malu vježbu. Zastani na tren i pokušaj se prisjetiti koliko si stvari jučer napravio? Pitaj se koje od tih stvari si odlučio u trenutku npr. nazvati prijatelja, pojesti nešto, kupiti neku sitnicu …., a koje si dugo dugo planirao: otići u kino s prijateljima, otputovati negdje…, a koje su bile neizbježne: naljutiti se, ići u WC …?  Htjeli mi to ili ne naš je živo ispunjen pravilima. Ako razmisliš svaki dan činiš puno toga što su na neki način drugo odlučilo za tebe ili si sam odlučio. Dogodi se da odlučiš neke stvari i onda kada ih trebaš učiniti odustaneš jer ne vidiš smisao ili se prestrašiš. Ipak neke stvari koje odlučio moraš napraviti jer du postale pravilo, npr. ako si odlučio prije godinu ili dvije upisati bašt tu srednju školu ili studij najvjerojatnije si morao ići u školu/na faks i onda kada si radije želio/ljela ostati kod kuće ili raditi nešto zanimljvije. Jesi li baš prisiljen nastaviti ići u tu školu ili faks kosi si odabrao? Naravno da ne, ali ako odlučiš promijeniti školu/studij na taj način biraš nešto drugo u svojem životu što sa sobom povlači neke druge određene DA ili NE! Ako si u školi, nisi na poslu, ako si na faksu nisi u kafiću, ako nosiš palvu majicu nemaš žutu. Ali ako obućeš crvenu i žutu majicu zajedno vjerojatno će te gledati čudno i pitati se čemu to? Sve što biramo ima svoje posljedice.

consequences

Postoje, nazovio ih tako, SKRIVENA pravila koja slijedimo bez da smo toga svjesni jer su dio naših svakodnevih navika i imaju korijen u našoj ljudskoj naravi i našem bitku. Ponekad smo toliko vezani za neka pravila: pravila mode, pravila određenih svakodnevnih rituala, npr. kako se obući, kako biti zajedno, kakao moliti, te ne dopuštamo drugima da se ponašaju drugačije. Mora biti tako ili nikako, inzistiramo. Toliko smo uporni čak do zabrane drugima da budu dio nas. Ponavljamo da je oduvijek tako bilo, ako se nekome ne sviđa može otići. Možda si i sam primjetio kako ne možeš podnijeti neka pravila, ali istovremeno tražiš od drugih da ih poštuju.

U našem životu postoje i pravila koja proizlaze iz naše OGRANIČENOSTI. Svakome je jasno kako ne može snimiti CD ako ne zna pjevati ili napisati knjigu ako nema dara za pisanje ili istupiti javno pred druge ako je sramežljiv. Naš karakter, ideje, srce određuju i postavljaju nam određene granice preko kojih ne možemo prijeći.

Postoje i PRIRODNA pravila koje određuju naš svakodnevni život. Mjesec, sunce, zvijezde, zrak, voda …. Ipak dogodi se da zanemarujemo ta prirodna pravila. Pa se tako nekome dogodi da za vrijeme zalaska sunca ide na spavanje, a zajedno s mjesecom se budi i izlazi van.

Pravila koja ti kao Framaš slijediš nisu apstraktna ili neki privid. Već prije tebe postoje osobe koje žive po tim pravilima. Zapravo, svatko od nas svojim načinom života prenosi drugima svoja pravila života koja je odabrao.

Sljdeći put kad budeš imao prilike izaberi jednu osobu za koju znaš da je framaš i „potajno“ je promatraj: slušaj što govori i promatraj kako se ponaša, otkriva li svojim načinom govora i ponašanja drugima svoje životno pravilo: biti Framaš, biti sljedbenik sv. Franje? Zaboravlja li druge? „Sije li radost gdje god prolazi, zauzima li se za dobro, a bori se protiv zla, odaziva li se na svaki poziv dobra?“ Ali nemoj biti pre-strog. Nezaboravi kako je temeljno pravilo Framaša: „ljubiti Krista, te po Kristu i u Kristu sve ostalo, ljude i stvari.“ Hrabro nastavi tim putem, putem pravila ljubavi koje se događa i živi u malim i velikim odabirima svaki dan. Tako ćeš otkriti radost toga što si Framaš u svijetu.

statut2ud9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.