VII. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame

1148387_10151813593257162_85015685_n

U splitskom samostanu na Trsteniku od 26. do 30. kolovoza 2013. održava se sedmi po redu nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Franjevačke mladeži. Susret je to na kojem se i ove godine okupilo stotinjak članova Frame iz cijele Hrvatske, te gosti iz Bosne i Hercegovine.

Seminar je započeo u popodnevnim satima 26. kolovoza 2013. okupljanjem sudionika u franjevačkom samostanu na Trsteniku. Nakon uvodnih pozdrava sudionici seminara su se uputili u katedralu sv. Duje su sudjelovali na svetoj euharistiji koju je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Čubelić. On je u svojoj propovijedi upoznao mlade sa sv. Anastazijem ili kako ga u Splitu zovu sv. Stašom koji je suzaštitnik nadbiskupije i svetac laik koji je zajedno mučen sa sv. Dujmom. Propovjednik je poželio da njegov primjer vjernika laika koji je dao život za vjeru bude poticaj i mladim članovima Frame da daju svoje svjedočanstvo vjere kao laici.

974202_10151813593397162_1868718566_n

Drugi dan seminara, 27. kolovoza 2013. bio je ispunjen predavanjima nakon kojih su sudionici imali rad po grupama, čije zaključke su iznijeli u plenumu. Prvo predavanje je održao mag. teologije Antonio Šarin s temom „Kršćanska molitva“. Na temelju Katekizma katoličke Crkve predavač je istaknuo kako možemo moliti tek kad imamo vjeru u Boga, a s vjerom nastaje prijateljstvo. Stoga je za molitvu važno doživjeti Boga, doživjeti Isusa Krista kao svoje prijatelja koji mi govori preko riječi svetoga Evanđelja. U drugom dijelu izlaganja g. Šarin je iznio nekoliko praktičnih savjeta kako čitati sveto Evanđelje pomoću kršćanske molitve „lectio divina“.

Fra Krunoslav Kolarić, domagister novaka na Trsatu u Rijeci, održao je drugo predavanje pod naslovom „Život u bratstvu kroz različita mišljenja“. Fra Krunoslav je istaknuo kako osoba ne može rasti u vjeri bez zajednice, već u odnosu s drugima otkriva Boga. Potaknuo je sudionike da promisle o karakterima članova svojih mjesnih bratstava Frame i ako je netko povučeniji i manje istaknuo treba mu pristupiti s pažnjom, a ne prebrzo ga odbaciti.

1290064_10151813593162162_1221124941_n

Nakon popodnevnog odmora održan je rad u skupinama po područnim bratstvima kojih ima pet u Hrvatskoj. Pod vodstvom svojeg područnog voditelja formacije sudionici su imali priliku podijeliti svoje iskustvo rada u formaciji svojih mjesnih bratstava i pitati za savjet oko eventualnih poteškoća. Večernja sveta misa je slavljena u samostanu sv. Klare zajedno sa sestrama klarisama, a predvodio ju je fra Milan Krišto, nacionalni duhovni asistent. Fra Milan je izrazio radost zbog ovog slavlja na kojem se okupila cijela franjevačka obitelj: članovi Franjevačkog svjetovnog reda, sestre klarise i braća franjevci, te franjevačka mladež. Spomenuo je sv. Klaru, koja je bitan dio franjevačke karizme jer je osobno poznavala sv. Franju, no još uvijek nedovoljno otkrivenu upravo kao što niti izvorni franjevački spisi još nisu dovoljno zaživjeli među franjevcima, a upravo će o njima svoje izlaganje slijedećeg dana održati sam fra Milan.

1291226_10151813593132162_1700376174_n

U srijedu, 28. kolovoza 2013. uz fra Milanovo predavanje o izvornim franjevačkim spisima predavanje će održati i dr. med. Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame, o temi „Društvena uključenost“, a bit će predstavljanje i Nacionalnog priručnika za formaciju. Četvrtog dana seminara predviđeno je da predavanje o Glasnicima Velikoga Kralja održi gđica. Antonela Grgić, a Nacionalno povjerenstvo za formaciju će održati ogledne radionice. Seminar završava u petak 30. kolovoza 2013. zajedničkom jutarnjom svetom misom.

fra Ivan Penava

2 Comments

  1. Ja ovo ne razumijem. Pomoć molim?
    „Kao što poštujemo svojega prijatelja i ne činimo ono što mu se ne sviđa, tako trebamo poštivati i Isusa Krista i činiti ono što se njemu ne sviđa.“

    1. „Kao što poštujemo svojega prijatelja i ne činimo ono što mu se ne sviđa, tako trebamo poštivati i Isusa Krista i ne činiti ono što se njemu ne sviđa rečenica je krivo prenesena, kao i moje ime koje u “izvorniku” glasi: Antonio Šarin! uvažavam ispriku koju mi je niže navedeni potpisani autor članka osobno izrazio 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)