Nepisana pravila za voditelje formacije

Priroda u Rami

  1. Voditelj formacije još uvijek uči i treba formaciju.

Kad sam izabrana za voditeljicu formacije smatrala sam to velikim komplimentom jer je to značilo da me bratstvo prepoznalo kao osobu koja posjeduje znanja i vještine potrebne za tu najodgovorniju službu u bratstvu. Nakon više od šest godina u Frami dobila sam posebnu priliku sa svojom braćom i sestrama podijeliti neka iskustva i misli, pomoći im da u Frami i Bogu otkriju ono što sam sama u njima otkrila. Te 2011. godine sam se baš udobno smjestila u onu kategoriju „starijih framaša“ za koje sam mislila da je na njima da daju natrag jer više nemaju baš puno toga za primiti. Oooo kako sam bila u krivu, i kako su u krivu svi koji tako misle. O tome bi se knjiga mogla napisati.

Tada sam razmišljala o tome kako bi mogla nakon tih godinu dana u vijeću polako van iz Frame. Dvije godine poslije sam još uvijek tu, iako više ne u vijeću. I baš mi je lijepo! Da sam slučajno odustala bila bi to velika pogreška. Bog me doista u međuvremenu odveo nekim čudnim putevima, a veliku ulogu u tome imali su upravo moji domaći framaši. Naime, taman u to vrijeme kada sam izabrana za voditeljicu formacije, u naše bratstvo je došlo desetak novih članova. Za njih sam „brinula“ od početne formacije i u prvom mjesecu ove godine sam svjedočila njihovim prvim obećanjima. Dvije članice te grupe sada su i u vijeću. Od njih sam naučila jako puno i promatravši ih na početku njihovog framaškog puta opet se u meni javila ona stara framaška radost koja se ponekad izgubi kada preuzmeš odgovornu službu. Svako malo mi se na formaciji događalo da govoreći njima zapravo sebe poučim. Tražeći materijale i najbolje načine da prenesem poruku koju sam trebala prenijeti, naučila sam puno toga što će mi jednog dana dobro doći i u profesionalnom i u osobnom, a nadasve u duhovnom životu.

Voditelj formacije koji smatra da je njegova formacija završena nije dobar voditelj formacije. Jedna od najvažnijih osobina koje on mora posjedovati je POUČLJIVOST. U službi voditelja formacije krije se puno prilika za naučiti nešto novo i popraviti nešto staro. Sama ta služba najbolja je formacija, no samo ako ju kao takvu shvatite.

  1. Ne treba biti zanimljiv samo da bi bilo zanimljivo.

Tijekom pripreme susreta formacije otprilike 60% priprema bi mi se vrtilo oko pitanja kako temu koju imam, prezentirati na zanimljiv način. Pisma, lov na blago, pantomima, igračke, filmovi, plakati itd.- svašta sam izmišljala. I većinom je to palilo, barem sam takav dojam ja dobila. Ipak, često me frustiralo to što je toliko bitno biti zanimljiv. Bojala sam se da sam nekad u žudnji za framaškom pozornošću izgubila iz vida poantu same formacije. Što s onim temama koje su ozbiljne i kao takvima im treba pristupit? Zašto želja za dobrom pripremom za obećanja nije dovoljna motivacija?

Zanimljivost formacije nikad ne treba biti cilj već samo sredstvo dolaska do nekog većeg cilja. Ponekad se i na redovnim susretima događa da netko smisli veoma zanimljiv zadatak ali njime skrene s puta i udalji se od teme o kojoj govori. Preporučujem svim voditeljima formacije da prije svakog susreta napišu što žele tim susretom postići. Odlično bi bilo kad bi to napravili u suradnji s duhovnim asistentom. Sve što ne postiže predviđene ciljeve treba izbaciti iz susreta. Također, nemojte raditi samo ono što je vama zanimljivo i što vi mislite da je potrebno. Osluškujte potrebe svog bratstva jer se funkcije vijećnika u Frami s razlogom zovu SLUŽBE.

  1. Suradnja s drugim voditeljima formacije je odlična stvar.

Jednom prilikom se na jednom područnom susretu na okupu slučajno našlo nas nekoliko voditelja formacije. Razgovor se veoma brzo pretvorio u jadanje oko framaša koje je teško motivirati za ozbiljno shvaćanje formacije.

Naravno, nekad je dobro izjadat se nekome tko zna kako ti je no nadam se da ne staje samo na tome. Zašto jedni s drugima ne bi, osim frustracija, dijelili i ideje? Zašto ne bi učili jedni od drugih? Po mom iskustvu, razmjena takvih iskustava događa se samo na razini prijateljstava koja postoje neovisno o službi i Frami. Nisu za to krivi područni voditelji formacije već mjesni koji se boje/ne usude pitati za pomoć. To je povezano s onom poučljivošću. Puno voditelja formacije uopće ne razmišlja o tome da bi možda mogli stvari raditi i na drugačiji način.

Naravno, u svemu tome treba biti svjestan da su bratstva različita i što funkcionira u jednom ne mora ili ne može funkcionirati u drugom. Ipak, i u tome voditelji formacije mogu pomagati jedni drugima.

Rekreativni FGZ - potezanje konopa

  1. Voditelj formacije mora poznavati samog sebe i surađivati sa ostalim framašima.

Nisu svi voditelji formacije isti. Neki su brbljavi, neki su više tihi misaoni tipovi. Neki su oboje. Neki su uvijek za igre, neki radije formiraju na jedan formalniji način. Neki su mlađi, neki su stariji.

Bez obzira na to kakav on bio, voditelj formacije mora poznavati svoje slabe i jake strane. Najbolju ćete formaciju pripremiti ako se držite onoga što vam ide. To ne znači da trebate uvijek raditi na jednak način, već da trebate znati na koji način vi najlakše možete prenijeti neko znanje i vrijednosti. Ako ste u nečemu dobri, nemojte se bojati to pokazati. Poučite tome i svoje framaše. Kako bi itko trebao koristiti talente koje mu je Bog dao ako tih talenata uopće nije svjestan? Ako ste svjesni svojih prednosti, lakše ćete prihvatiti i svoje nedostatke i naučiti na njima raditi.

U svemu tome bitno je da tražite povratnu informaciju o susretima formacije. To je jedan od načina na koji možete osluškivati potrebe bratstva. Pitajte pojedince što im se svidjelo na formaciji a što ne. Umjesto da razbijate glavu o tome kako osmisliti sljedeći susret, pitajte framaše što bi htjeli. Možda vam baš oni daju ideju.  Uostalom, ako ih uključite u samu pripremu, možda  budu i motiviraniji.

Naravno, morate biti spremni i na kritike, što nas dovodi do problema bratske opomene. Zašto mislim da je to problem? Zato što mi iskustvo govori da većina nas teško prihvaća dobronamjernu kritiku koju često i ne prepoznajemo kao dobronamjernu. Naravno, ne znaju ni svi kritizirati s ljubavlju. Neki se boje kritizirati jer ne žele nikoga povrijediti. Primiti i dati kritiku su vještine koje su veoma bitne za ispunjen život u bratstvu.  Da bi ih mogli njegovati u drugima, prvo ih morate njegovati u sebi.

  1. Voditelj formacije mora učiti na svojim greškama.

Lako je meni pravit se pametna sad kad više nisam voditeljica formacije. Iskreno, neke od gore napisanih stvari nisam prakticirala dok sam bila voditelj formacije, a neke od njih sam tek nakon odlaska sa službe i prepoznala kao bitne. Moja formacija se nastavlja.

Onaj čas kad mislite da ste znate sve što trebate znati, zapravo ste zašli na neki krivi put. Doista bi bilo lijepo kada bi svoje živote shvatili  kao jednu veliku formaciju. Tijekom te životne formacije griješimo puno puta, no bezuvjetna Božja ljubav nas podiže i nakon najgoreg pada, samo ako priznamo da smo pali i za to se pokajemo. Isto je i u framaškoj formaciji: ako smo otvoreni Duhu Svetom, nema te pogreške koju ne možemo ispraviti samo ako to poželimo.

Služba  voditelja formacije je vrlo nepredvidljva i nemoguće je biti spreman na sve situacije. Nekad kažemo krivu stvar ili krivo reagiramo, ponekad zaboravimo ono bitno pa nas zavede nebitno. Svi smo ljudi i nitko ne može u 100% situacija reagirati ispravno. Bitno je ne ustrajati u greški i biti spreman promijeniti ono što ne funkcionira. To treba činiti i na osobnu izgradnju a i na izgradnju bratstva.

Dubravka Sertić, Frama Našice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)