8. Dehonijada – Framaši kod Dehonijanaca :)

Frama Dubrava na 8.Dehonijadi2

U subotu, 8. lipnja 2013. održana je 8. Dehonijada. Znam, vjerojatno nemate pojma o čemu se radi J. U zagrebačkoj Trnovčici, u župi BDM Majke Crkve i Sv. Maksimilijana Kolbea, djeluju svećenici Presvetog Srca Isusova – Dehonijanci. Ime su dobili po svome osnivaču Slugi Božjem Ivanu Leonu Dehonu, francuskom svećeniku koji je 28. lipnja 1878. godine utemeljio red.
Hrvatska dehonijanska mladež – HDM, već deset godina aktivno djeluje u svojoj župi, a svake godine uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova, točnije na svetkovinu Srca Marijina organizira Dehonijadu. I napokon – što je točno Dehonijada? Dehonijada je prije svega zajedništvo kojim mladi katolici iz raznih župa i zajednica kroz Euharistiju, zabavno natjecanje i druženje nastoje iskazati zahvalnost Srcu Isusovu kojem je HDM na poseban način posvećena.
Ove godine, sudjelovalo je četrnaest šesteročlanih ekipa iz triju biskupija: Zagrebačke, Bjelovarsko-križevačke te Mostarsko-duvanjske. Posebna je čast bila u Godini vjere upoznati ”drugo plućno krilo Crkve”, katolike istočnog obreda, odnosno ekipu mladih grkokatolika.
Svi natjecatelji i navijači su se najprije okupili na Euharistijskom slavlju u 14h te po završetku zajedno krenuli prema obližnjem parku u kojem se nalazilo sedam polja namijenjenih za različite superkulurbane igre – ”Gajbe”, ”Alka”, ”Krema štafeta”, ”Od klečanja leđa bole, ali od Dehonijade još i više”, ”Ručnici”, ”Lubenicu na žlicu” i ”Sportski tornado”.

Frama Dubrava na 8.Dehonijadi jede lubenicu =)

Među ovogodišnjim natjecateljima pronašla se i ekipa jedne Frame, Frame Dubrava! I to po drugi put zaredom. Prošle godine nisam sudjelovao na Dehonijadi, no nakon pozitivnih dojmova koje mi je prenijela prošlogodišnja ekipa nisam ovo druženje htio nikako propustiti. Igre su bile raznovrsne i jako zanimljive, što možemo vidjeti i iz njihovih naziva. Budući da je bilo sedam igara, a četrnaest ekipa, na svakoj su se igri izmjenjivale po dvije momčadi. Frama Dubrava imala je priliku natjecati se s ekipom mladih grkokatolika s kojima smo se odlično zabavili, nasmijali i što je najvažnije sprijateljili i izmjenili kontakte kako bismo se i u budućnosti mogli družiti i bolje upoznati.

Rezultat na natjecanju bio je u drugom planu, nakon svečanog proglašenja pobjednika prve tri ekipa dobile su svoja odličja, dok su ostalim ekipama podijeljeni bogati poklon paketi. Nakon svečanog proglašenja, svi su se natjecatelji uputili na roštilj i nastavili druženje u veselom i ugodnom raspoloženju.

Iako smo se iduće jutro probudili s muskulfiberom, Dehonijada je i više nego opravdala sva očekivanja. Svi smo se lijepo zabavili, družili i, što je za framaše najvažnije, NAJELI! 😀

Frama Dubrava na 8. Dehonijadi

Lucija Stipić i Borna Marinić, Frama Zagreb-Dubrava

COPYRIGHT NOTICE © Hrvatska dehonijanska mladež / Siniša Kanižaj Photography. All rights reserved.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.