Put LJUBAVI: ORA et LABORA

moli

Jedna od prepoznatljivosti našega današnjega društva je HOĆU i to ODMAH. Koliko nam je suvremeno – moderno doba olakšalo život toliko ga je učinilo na neki način bljedim, bljutavim i sladunjavim. Da objasnim. Danas tko god zaželi može napisati i objaviti knjigu, nacrtati sliku. Tko god se sjeti može snimiti svoj CD. Najvažnija stavka je imati novca. Plati, pa piši. Plati, pa pjevaj. Tko god se sjeti može postati pisac, slikar, pjevač, glumac … Nije važno što se ne radi o kvaliteti. Kvantiteta je bitna. Važno je samo ono što se može izbrojiti. Nije važno što to ne donosi nešto korisno i dobro za ovaj naš svijet. Postajemo preplavljeni bezličnim stvarima. Čemu to? Vjerojatno se ljudi imaju potrebu pokazivati, biti prisutni po materijalnom. Vjerojatno je razlog i u tome što mogu na taj način reći: ja IMAM, ja sam MOĆAN. Na taj način dolazi do inflacije riječi, slike, zvuka. Dolazi do inflacije smisla ljudskog postojanja.

Za prave stvari potrebno je vrijeme. Za prave stvari potreban je trud. Tko nas to još uči kako ćemo s trudom postići nešto u životu? Tko to traži za suradnike ljude koji znaju? Zapravo veličina vođe prepoznaje se u tome što za svoje suradnike uvijek bira ljude koji su bolji od njega, ljude koji znaju. Je li tako u našoj državi? Je li tako u Crkvi? Je li tako u našim bratstvima? Biramo li zaista osobe koje su sposobne, koje znaju? Ili biramo prema simpatiji ili po podobnosti?!

caritas

Problemi društva preslikavaju se i u našim zajednicama. Po krštenju smo postali sol zemlje. Kao framaši obvezujemo se po obećanjima kako ćemo istinski živjeti svoje krštenje. Pitam se kao i Isus što je upitao: „Ali ako sol obljutavi, čim će se ona osoliti?” (Mt 5, 13). Zapravo pitam se događa li nam se da mi ono što je od „svijeta“ unosimo u svoja bratstva, ili obrnuto, mi kao sol, svojim BITI framaši dajemo ukus ovom svijetu?

Neka se Thompson ne naljuti što ću posuditi njegove riječi: Mi smo framaši kršćani i ne bojmo se mrijet, Bog je pozvao nas da mijenjamo svijet. Mi smo framaši kršćani i ne bojmo se mrijet, samo ljubav može spasiti ovaj svijet. Jasno je kako Ljubav treba biti središte naših bratstava. Ta Ljubav je sam Krist. Ako smo povezani s Kristom, biti ćemo povezani i međusobno. Ako smo povezani međusobno, rast će i naša ljubav prema Kristu. Krista kao ljubav prepoznao je sv. Franjo. Dopustio je da ga Ljubav zahvati i da ga u vodi životu. Shvatio je da je u životu samo ta stvarnost važna: Ljubav. Ljubav koja se hrani MOLITVOM, a živi RADOM. Jedan je istinski put – put LJUBAVI: MOLI i RADI. To je jedini pravi put koji vodi k istinskoj sreći, a svi želimo biti sretni. I u svemu što radimo tražimo samo sreću. Ako naš zajednički život budemo hranili MOLITVOM, ako tu molitvu pretočimo u RAD nema straha da nećemo bit SOL ovom našem SVIJETU. Nema straha da nećemo biti svjesni svojeg BITI KRŠĆANIN, BITI FRAMAŠ, i mijenjati svijet. Naravno tada će po nama Krist doći i biti u HRVATSKOJ: „Maranatha dođi Gospodine u zemlju Hrvata. Maranatha dođi na radost svega naroda moga. Maranatha dođi nam brzo i zauvijek ostani. Neka prođe vrijeme zavodnika,  lažnih proroka i svih kukavica, izdajica krivokletnika i svih varalica, otpadnika, strašnih ubojica i svih sluga zloga iz naroda moga. Skini lažne maske s lica moje zemlje Hrvatske nek’ zablista svom ljepotom i vjerom u Tebe Boga.“ Hvala biskupu Anti Ivasu na ovim bogatim, poticajnim riječima, a Thompsonu što je to tako lijepo otpjevao. Nema sumnje da ih je sama LJUBAV nadahnula i nama poklonila. Ako želimo biti kvalitetni (a ne kvantitetni) framaši, nema nam druge nego uzeti križ i nositi ga jer je to put čovjeka do neba. Uzmi križ i nosi ga i znaj da put u raj nije posut ružama. I hrabro živi u LJUBAVI, jer baš svaki novi dan u Božji dlan je ucrtan.“

c2

8 Comments

          1. prave riječi koje bi trebalo više puta pročitati i naravno; STAVITI U ŽIVOT!

  1. Dobro kaže Ivas, al još bolje sestra Rita:
    “Ako naš zajednički život budemo hranili MOLITVOM, ako tu molitvu pretočimo u RAD nema straha da nećemo bit SOL ovom našem SVIJETU. Nema straha da nećemo biti svjesni svojeg BITI KRŠĆANIN, BITI FRAMAŠ, i mijenjati svijet.”
    🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)