Križni put sa sv. Klarom – 14. postaja

Ovaj je križni put po originalnom predlošku Via crucis – Clara napravio vjeroučitelj Ivan Sporinski (nekim framašima poznat pod nadimkom Čiko). Tijekom križnog puta promišljat ćemo o Isusovoj žrtvi  nadahnuti  Franjinim molitvama i Klarinim životom.

Potpuni križni put, sa uvodnim i završnim razmišljanjima i svim postajama možete naći OVDJE.

viacrucis14

14. ISUSA POLAŽU U GROB

Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljao te.

  Jer si po svojem svetom križu otkupio svijet.

Tvoje tijelo oni najvjerniji unose u tuđu grobnicu. Svi su shrvani od žalosti. No baš Tvoje polaganje u grob daje nam životnu sigurnost da smrt i grob nisu kraj, Tvoj ulazak u tamu groba je snažna poruka  da nam se život samo mijenja a ne oduzima. Nije nam to potpuno razumljivo, ali prihvaćamo da to je tajna naše vjere i kršćanske radosti.

U časovima smrtne borbe, Klara je snagom vlastite vjere, ali sigurno i Tvojom pomoći bodrila svoju dušu: “Pođi sa sigurnošću, dušo moja, jer imaš dobru putnu pratilicu“. Računi Klarinog života bili su ispisani onim vrijednostima koje otvaraju nebeska prostranstva. Klara vjeruje i zna da polazi onom koji ju je  stvorio i posvetio. Klara ide onom koji ju je uvijek čuvao kao ljubljeno stvorenje. Uzdamo li se i mi u onu sigurnost da će zrno našega života donijeti obilat plod. Vjerujemo li  da će nam biti upućene  riječi vječnoga suca: „dobri i vjerni slugo uđi u kraljevstvo Oca mojega koje ti je pripravljeno“. Hoćemo li imati hrabrosti u trenutku one životne razmjene, poput Franje i Klare, i tu stvarnost našega proputovanja ovom suznom dolinom prepoznati kao „sestricu“ koja nas želi povesti na gozbu vječnog slavlja za oltarom ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga. Kristov grob je poruka da se ne bojimo smrti, da prihvatimo svoje umiranje i da ustrajemo s njime u svim svojim kušnjama.

Francis_Clare

MOLITVA: Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri našoj tjelesnoj smrti, kojoj nijedan smrtnik umaći neće. Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu. A blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj, jer druga im smrt nauditi neće.” Daj nam svakodnevno umirati sebi, daj nam umirati grijehu, da nam grob bude obilježen uskrsnom radošću. Daj nam uskrsnuti  s Tobom! Amen.

Oče naš…… Zdravo Marijo……….Slava Ocu…..

Smiluj nam se Gospodine. Smiluj nam se.

Kada dođu smrtni časi,
Kriste, Bože, nek me spasi
Majke tvoje zagovor!
 
   Kad mi zemlja tijelo primi,
  Dušu onda uzmi ti mi
  U nebeski blažen dvor!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)