„Kao Franjo- počnite uvijek od sebe!“

Seminar za voditelje formacije - Vinkovci

2. i 3. ožujka 2013. Vinkovačko Novo Selo bilo je domaćin framaške Područne skupštine. Okupili su se predstavnici mjesnih bratstava našega područja i njihovi duhovni asistenti s područnim vijećem. Što reći o skupštini? Svi znate kako je- radi se, izglasava, iznose nove ideje i zanimljivosti, novi prijedlozi o unaprijeđenju i poboljšanju područnih odnosa i poznavanja. Prilično radno okruženje tu i tamo su smeli duhovni asistenti sa svojim pošalicama i komentarima, no to nije ništa na što framaši nisu navikli pa je skupština relativno brzo privedena kraju.

Nakon skupštine, održao se Područni seminar za voditelje formacije pod geslom „Kao Franjo- počnite uvijek od sebe!“. Na seminaru je prisustvovalo tridesetak mladih našega područja- predsjednici, voditelji formacije i poneki obećanik. Cilj seminara bio je posvijestiti framašima tko je to voditelj formacije, koja je njegova uloga i tko je najbolji za takvu ulogu. Kako bismo se mogli u tome pronaći, bilo je potrebno krenuti od sebe. Tako smo se bavili pitanjem ‘Tko sam JA?’ o kojem nam je prvo predavanje održao fra Ivan Penava. Zatim je svaki od sudionika ovoga seminara imao prilike za osobno razmatranje samoga sebe kroz vrijeme za osamu i meditaciju. Nakon Sv. Mise i večere, pogledali smo izuzetno poučan film ‘Kontakt’ koji je na velik broj prisutnih, većinom onih starijih, ostavio nevjerojatan dojam koji ih je ponukao na plodonosnu raspravu. Budući da je cijeli dan bio ispunjen novim spoznajama i iskustvima, svladao nas je umor i san i zaputili smo se prema školici u kojoj smo spavali, a koja nas je oduševila svojim uređenjem u duhu korizme i poboljšanja ljudskih odnosa.

Sutradan, odmorni i spremni za rad, krenuli smo u nove pobjede. Nakon jutarnje molitve časoslova područna voditeljica formacije Marina Basić održala je predavanje o tome tko je zapravo voditelj formacije, koja je njegova uloga i što zapravo znači formirati. Kako ne bi sve ostalo samo na teoriji, imali smo prilike razmijeniti iskustva između bratstava u radu po grupama. Uslijedila je vrlo poticajna Sv. Misa koju je predvodio fra Ivan Penava i, u svom dobro znanom stilu, prožeo mudrim mislima i poticajima. Kako bi nam se okrijepilo i tijelo, a ne samo duh, za ručak smo dobili nevjerojatno svima dobro znano framaško jelo- čobanac :). Tako osnaženi i spremni za nova znanja poslušali smo i posljednje predavanje koje je vodila Ana Nikolić o temi animiranja. Kako zainteresirati svoje framaše, kako razbiti monotoniju susreta i uvesti nešto novo, kako motivirati braću i sestre i što im i kako ponuditi-samo su neka od pitanja na koja nam je Ana dala odgovor. U duhu njezinih ideja i prijedloga, svaka grupa dobila je jedan problem prisutan u našim bratstvima za koji je trebalo pronaći rješenje. Nakon svega svi smo zajedno porazgovarali o situacijama u našim bratstvima i razmijenili iskustva i ideje kako bismo pomogli jedni drugima. Susret je završio Molitvom franjevačke mladeži i simboličnom podjelom zahvalnica svim sudionicima i domaćinima.

Kažu: „Rastanak je uvijek težak“, tako smo se i mi teška srca rastali, bogatiji za jedno novo iskustvo, ispunjeni novim idejama i otišli na krilima poleta koji nas je preplavio i dao nam energije za dalje. U vrtlozima kreativnih ideja i radosti, uz novoostvarena prijateljstva i kontakte i Božji blagoslov, pozdravlja vas

Tajana Keleković, Frama Osijek-Tvrđa

5 Comments

  1. hm zanimljivo: “upadi ponekih duhovnih asistenata čija svrha nije uvijek u potpunosti jasna, bezbrižna i nedužna” što li je pisac želio reći?

  2. S. Rita, ne birini, nije Tatjana mislila ništa loše, nije ona htjela reći da nije jasna svrha duhovnih asistenata nego da nije jasan smisao pošalica kojima se međusobno darujemo iako je to moglo biti izrečeno na neki razumljiviji način i negdje drugdje. Jel tak Tatjana?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.