Ovce u stadu

Mnogi vole putovati vlakom. Ja baš i ne. Ali moram se složiti, s onima koji često putuju s vlakom, kako se putujući oči mogu nagledati predivnih prizora u prirodi. Jedan takav lijepi prizor za pamćenje dogodio se i meni. Naime vraćajući se s vlakom iz Knina prema Zadru, nakon duhovnog kapitula, ugledala sam predivan prizor: stado ovaca kako ide za pastirom. Ne sjećam se kada sam to zadnji put vidjela. Nažalost nisam uspjela forografirati taj prizor, ali je ostao zabilježen u mojem sjećanju. I eto ovih dana je iskočio iz albuma mojih misli.

Započeli smo godinu vjere. Kako su nas mediji već navikli, čekala sam što će negativno o Crkvi izvuči iz svojih novinarskih torbi. I nisam dugo čekala. Podastrli su nam slučaj „fra Šime“. Nije ni jedan dan, od objave vijesti, prošao bez spomena fra Šime. Slučaj je to koji me zapanjio, ali i zamislio. Ako netko može takav čin napravit, i nije li na neki način to svojim ponašanjem dao prije naslutiti? Je li to možda samo još jedno lažno zvanje u nizu? Zaista su evanđeoske riječi istinite: Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.” (Mt 22,14). Očito je kako mnogi u svadbenu dvoranu uđu bez svadbenog ruha ili ga putem okaljaju pa se ne može prepoznati. Ipak ima i nešto pozitivno. Iznenadilo me i ohrabrilo što smo dobili odmah odgovor sa strane odgovornih u franjevačkoj zajednici kojoj spomenuti redovnik pripada. U priopćenju za javnost iznijeli su svoje žaljenje i ispriku za takav čin. „Izražavamo iskreno žaljenje zbog opravdanog zgražanja javnosti prouzročenog nezasitinim egoizmom pojedinca, kojemu je Provincija u dobroj vjeri ukazala povjerenje, te molimo cjelokupnu hrvatsku javnost za iskrenu ispriku.“ Svaka pohvala.

Povjereno povjerenje otišlo je još jednom u vjetar. Ne želim osuđivati spomenutog redovnika. Želim samo reći da sam ostala iznenađena koliki su svojim riječima ipak podržavali taj čin i na neki način mu se divili. Koji je razlog tome? Da napakoste Crkvi? Da pokažu da su i sami skloni tolikoj pohlepi? Jer nam je društvo zapravo takvo? Jer „svi tako čine“ pa je onda to uredu? Nisam od onih koji će nijekati ono negativno u Crkvi. Znam da je Crkva zajednica ljudi (slabih i grešnih) ali i otajstvo Kristovo i da je Duh Sveti vodi. I znam da Bog prepušta i negativno da bismo ispitali svoje čine ali i pročistili svoje misli i svoja djela. Zapravo mi se čini kako se griješi što se pod pritiskom „manjka“ zvanja prepušta sakrementu svetog reda, ali i zavjetima i one koji baš i nisu prikladni kandidati. Mišljenja sam da je bolje manji broj i redovnika i redovnica i svećenika, ali koji će biti uzorni i dostojni poziva na koji su pozvani. Očito je da nas ima dovoljan broj koji padamo na ispitu vjerodostojnosti. Usuđujem se reći da ovo vrijedi i za naše framaške zajednice. Bolje je manji broj framašica i framaša u bratstvu, ali da budu istinski svjedoci sv. Franje a ne lažni, nedostojni da se njegovim imenom zovu. Po mojem mišljenju je nedopustivo da se framaš i framašica po ničemu, sa svojim ponašanjem, zapravo ne razlikuje od ostalih mladih koji nisu vjernici i koji besciljno ˝bauljaju˝ ovim svijetom. I tu se uvukao „crv“ brojeva koji je prisutan u Crkvi. Još uvijek se stavlja naglasak na kvantiteti a ne na kvaliteti. I sama sam se uhvatila u tome. Crkva danas i franjevačka obitelj treba odgovorne mlade framaše koji misle svojom glavom, koji svojim životnim primjerom privlače druge, svoje kolege. Mi ne trebamo mlade koji kao ovce idu za hranom, kolačima i raznim grickalicama. Crkva i franjevačka obitelj treba mlade vjernike koji ne žele biti samo ovce u stadu, već punopravni članovi vjerske zajednice koji osjećaju, misle i izražavaju svoj stav. Ovo vrijeme, vrijeme je za nove početke.

2 Comments

  1. Danas većini odgovara biti ovca i povoditi se za lošim primjerima… te sve vezano uz Crkvu ismijavati, a ono dobro što se događa ignorirati… To postaje naša svakodnevnica, ali ne smijemo posustati nego ostati ustrajni i nastaviti nasljedovati našeg serafskog oca Franju oslonjajući se na nauk Katoličke crkve 🙂 🙂

    1. slažem se 🙂 izgleda ja je svima biti lakše dio šutljive većine i ne “iskakati” iz okvira 🙂 ali nisam sigurna da je to novost Radosne vijesti na koju smo pozvani 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)