Predstavljanje knjige “Sunčica-Sunny”


U petak, 9. studenog 2012. godine, u 20 sati u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću, održano je predstavljanje knjige pod nazivom „Sunčica-Sunny“ u organizaciji Franjevačke mladeži grada Metkovića.

Predstavljanje knjige započelo je riječima naše predsjednice Martine Crnčević: „Gospodine, učini me oruđem svoga mira! Jer tko daruje, prima; tko prašta, bit će mu oprošteno, i tko umire sebi, rađa se za vječni život!“. Sve prisutne pozdravio je i naš duhovni asistent fra Lukica Vojković franjevačkim pozdravom „Mir i dobro“, nakon čega je uslijedila prigodna molitva. Framaš Nikola Matić najavio je predstavljačice knjige – Đurđica Pankas, Ružica Barbarić te urednicu knjige Mariju Slišković.

– Ovom knjigom željeli smo upozoriti da se ratni zločin dogodio, a da dvadeset godina poslije počinitelji nisu kažnjeni i da žrtve nisu obeštećene. O zločinima se šuti, a zločinci nekažnjeno žive tu među nama. Žrtve se moraju na pravi način vrednovati i tek tada će na pravi način biti ugrađene u obranu zemlje, ali i u uspostavljanje slobodne, demokratske Hrvatske koja to još uvijek nije, jer je se istina sustavno zaobilazi – rekla je Marija Slišković.

Pod motom „Istina se mora saznati“, iznijele su nam potresna svjedočanstva o prešućenim ratnim zločinima, silovanim ženama i muškarcima. Ukazale su na to kako su njihovi iskazi nada i poticaj da se ljudska pravda može izvršiti i nakon 20 godina, zbog mira u budućnosti, ali i za one koji više nisu među nama. U stankama između govora predstavljača, cijeli događaj uveličala je mlada klapa Signum iz Čapljine.

Predavanju je nazočilo oko 250 ljudi, što govori, da je naše predstavljanje u gradu bilo jedno od uspješnijih u zadnjih par godina.

Ana Galov, Frama Metković

3 Comments

  1. Svaka čast Frami Metković na organizaciji ovog predstavljanja. To je primjer kako možemo biti prisutni u svijetu i pomagati najslabijima koji nemaju svoja prava.

    1. Hvala Vam fra Ivane. “Propovijedajte na krovovima”-Mi smo krovove zamjenili sa kazalište, kroz predavanja, predstavljanje knjiga, predstava… Želimo uputiti na mlade snage u našem gradu, te smo kroz neke događaje to stvarno učinili. Napor je veliki, i financijski i fizički, ali na kraju-sve to je mala cijena za postignuto. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.