Kelkheim: primanje u Framu uz Framaše iz MBL

U hrvatskoj katoličkoj zajednici Main Taunus/Hochtaunus, koja ima središte u Kelkheimu pored Frankfurta, u nedjelju 7. listopada 2012. bilo je posebno svečano. Tijekom svete mise, u prepunoj crkvi sv. Dionizija, u Franjevačku mladež primljeno je 17 mladića i djevojaka. Za ovaj događaj mladi su se pripremali pod vodstvom s. Magdalene Višić, koja im je na redovitim susretima nastojala približiti ljepotu nasljedovanja Krista na način sv. oca Franje iz Asiza.

Na početku misnog slavlja sve prisutne je pozdravio voditelj zajednice fra Marinko Vukman, izražavajući radost što su mladi prepoznali vrijednost svjedočenja Evanđelja u svijetu koji često Bogu nije naklonjen.

Misu i obred primanja predvodio je fra Jure Hrgović, magistar bogoslova, a ujedno i provincijski povjerenik za pastoral mladih. Fra Jure je oslonjen na svetopisamske izvještaje ove nedjelje o jedinstvu čovjeka i žene, naglasio važnost obitelji i pozvao sve prisutne na rast u ljubavi, razumijevanju i predanju, kako bi imali snagu nadvladati trenutke krize unutar svojih obitelji. Dijete, plod roditeljske ljubavi, kojega Isus pred svojim apostolima predstavlja kao model osobe prikladne za Kraljevstvo Božje, nalazi svoj vjerodostojni izraz u liku i djelu sv. Franje koji je već preko 800 godina privlači mnoštvo ljudi, mlađih i starijih, na život predan Bogu. Franjo je u svojoj malenosti, jednostavnosti, pobožnosti izazov i današnjoj generaciji ljudi, koja u svom svećeničkom, posvećenom i vjerničkom životu, želi osjetiti sigurnost Očeve ljubavi.

Nakon propovijedi predsjednica mjesne Frame, Antonia Galić, prozvala je primljenike koji su pred oltarom izrazili svoju želju da započnu put formacije u Frami. Mladi su primili znak tau i prigodne majice s logom svoje frame kojima su i na vidljiv način postali prepoznatljivi kao framaši. Za sve sudionike misnog slavlja na kraju je pripremljen domjenak u dvorištu pred crkvom.

Slavlje su uzveličali framaši župe Majke Božje Lurdske iz Zagreba koji su predvodili pjevanje. Oni su nedavno izdali CD duhovnih pjesama koji su ovim putem i promovirali. Ovaj vikend ugostili su ih domaći framaši i tako na vidljiv način pokazali svoju ljubav i svijest o pripadnosti zajedničkoj franjevačkoj obitelji. Dan uoči primanja u Framu, mladi su zajedno sa gostima i Zagreba imali susret u Hrvatskom centru u Kelkheimu gdje im je fra Jure održao predavanje o specifičnostima franjevačke karizme nakon čega su kroz srdačni razgovor razmjenjivali iskustva života u Frami.

Radost ovog susreta, kojega su bili dio i framaši iz Frankfurta, bila je vidljiva na veselim i raspjevanim licima mladih i na sv. misama u crkvi sv. Ante i sv. Alberta u Frankfurtu, kao i na zajedničkom druženju u frankfurtskom Hrvatskom centru te u zajedničkom upoznavanju znamenitosti ovog njemačkog grada.

Frama Kelkheim sad broji ukupno 25 framaša, a već ima lijep broj simpatizera koji su u razdoblju pripreme za ulazak u Framu. Tako su mladi ove male, ali žive hrvatske zajednice, postali dio franjevačke obitelji koja je i danas, kao i stoljećima prije, znak Božje ljubavi svijetu koji često ne uspijeva prepoznati Božju prisutnost unutar sebe i oko sebe.

fra Jure Hrgović (OFM)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)