VII. izborna i XV. nacionalna skupština

U petak, 5. listopada 2012. godine, u franjevačkom samostanu na Trsteniku u Splitu okupili su se članovi Franjevačke mladeži i članovi OFS-a iz svih pet područnih bratstava u Hrvatskoj. Članovi Franjevačke mladeži okupili su se na svojoj XV. po redu nacionalnoj skupštini i VII. po redu nacionalnoj izbornoj skupštini, a članovi OFS-a na svom XII. po redu nacionalnom kapitulu. Geslo susreta bilo je „Izvezi na pučinu“ (Lk 5, 4).

Na samome početku rada Skupštine usvojena su dvogodišnja izvješća članova nacionalnoga vijeća, predsjedatelja Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata te glavnog i odgovornog urednika web Portala, a potom je uslijedio zajednički rad Skupštine s Kapitulom. U zajedničkom radu iznesena su izvješća Povjerenstva za rad s djecom i Povjerenstva za prisutnost i djelovanje u svijetu.

Posebnost ovogodišnje Skupštine i Kapitula je bila i ta što su njeni članovi, 6. listopada, sudjelovali u euharistijskom klanjanju, procesiji i središnjem misnom slavlju na Sustipanu u povodu 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo. U nastavku zajedničkog rada obilježena je 20. obljetnica postojanja Franjevačke mladeži u Hrvatskoj o čemu su nas  izvijestili fra Ivan Matić i fra Ivica Jagodić kao jedni od prvih začetnika Frame u Hrvatskoj. Ana Fruk, članica međunarodnog vijeća OFS-a, predstavila je dokument pod nazivom Smjernice za osnivanje novog bratstva Franjevačke mladeži te se raspravljalo o pripremi drugog Kongresa OFS-a i Frame, karitativnoj akciji Nacionalnog bratstva OFS-a prigodom blagdana sv. Elizabete i osnivanju Povjerenstva za karitativnu djelatnost OFS-a i Frame.

U nedjelju, 7. listopada, duhovnim nagovorom fra Ivan Matića i osvrtom, smjernicama i porukom Prvog Europskog kongresa OFS-a i Frame koji se održao u u Lisieuxu, završen je zajednički rad Skupštine i Kapitula nakon čega je uslijedila VII. nacionalna izborna skupština Frame gdje je izabran novi saziv Nacionalnoga vijeća, pod još jednim mandatom Ivana Bambira. Antonio Šarin novi je potpredsjednik, Marta Radoš voditeljica foramcije, Jelena Sesar tajnica i Antonela Grgić blagajnica. U daljnjoj raspravi govorilo se o bazi podataka Frame („e-Frama“), ciljevima za budućnost Hrvatskog nacionalnog bratstva Frame, teritorijalnoj reorganizaciji Nacionalnog bratstva, sudjelovanju na JMJ-u i Svjetskom susretu Frame u Rio de Janeiru te planu troškova za razdoblje 2012. – 2013. Program je službeno završen u ponedjeljak, 8. listopada, zajedničkom sjednicom nacionalnih vijeća OFS-a i Frame.

Kako i stoji u našem Statutu, nacionalna skupština Frame je najviše predstavničko tijelo Frame koje ima vlast donositi smjernice  u cijelom bratstvu, a njena svrha je promicanje i ostvarivanje ciljeva Franjevačke mladeži. S tom misli na umu, nadamo se da smo raspravljajući o životima naših područnih bratstva uistinu uspjeli donijeti prave odluke i ponuditi pravovaljana rješenja za probleme s kojima se susrećemo. Neka plodovi našega rada svjedoče o tome, a planovi za budućnost budu još jedan način ostvarivanja što radosnijeg produbljivanja našeg franjevačkog poziva u ovome svijetu.

Mir i dobro!

Katarina Posavec, Frama Zagreb-Dubrava

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.