Intervju s Markom Mihajićem

Marko Mihajić, poznatiji kao Miha, naš je nacionalni bratski animator za Framu  i područni bratski animator Primorsko-istarskog područnog bratstva. Mnogi od vas imali su ga priliku upoznati i slušati na raznim framaškim susretima, a danas je, usprkos brojnim obavezama, pristao odgovoriti i na par pitanja za Frama portal.

1. Dragi Marko, možeš li nam, za početak, reći kojem brastvu pripadaš i koliko si godina proveo u Frami?

Pripadam mjesnom bratstvu OFS-a Rijeka-Krnjevo, a u Frami sam proveo najboljih 10 godina svog života.

2. Kako su godine provedene u Frami utjecale na tebe i tvoj životni put?

Godine koje sam proveo u Frami moj su životni put prije svega okrenule u jedno višegodišnje upoznavanje živoga Boga. Naučio sam živjeti u zajednici i prihvaćati različite ljude koje je Gospodin stavio na moj životni put. Vjerujem da sam, kao i većina framaša, stekao prave prijatelje s kojima me povezuje ista vjera, baš poput prvih kršćanskih zajednica. Dobio sam prijatelje koji me vole onakvog kakav jesam, sa svim mojim manama i vrlinama. Jedno od divnijih iskustava je to što su braća i sestre framaši bili uz mene uvijek kada mi je bilo najpotrebnije. Zajednička molitva je nešto sto me svakako ojačalo, osobito u današnje vrijeme kada se rijetko ili nimalo moli u obiteljima. Danas mi osobito fale tjedni susreti koji su nam svima potrebni i koji su nas uvijek jačali, pa pomalo i zavidim sadašnjim framašima što mogu ulaziti u bogatstvo toga zajedništva i različitih susreta i rasta u vjeri. (Uuhhh..malo sam se odužio.)

3.Čime se danas baviš?

Danas sam vjeroučitelj katoličke Crkve. Vjeroučitelj sam u osnovnoj školi koju sam i sam pohađao.

4.Unosiš li iskustvo vjere koje si stekao u Frami u svoja predavanja učenicima?

Kroz raznorazne susrete i škole, bilo za animatore, bilo za voditelje formacije, a onda i iskustvo pripremanja susreta u vlastitom bratstvu, stekao sam dragocijena iskustva i prošao kroz razne situacije koje mi itekako pomažu u mom pozivu vjeroučitelja. Super mi je promatrati moje učenike koji u osmom razredu s oduševljenjem traže Boga i nema nikoga sretnijeg od mene kada se neki od njih odluče priključiti bratstvu Frame.

5.Ti i danas, kao član OFS-a, imaš važnu funkciju. Bi li nam ju mogao malo objasniti?

Moja je funkcija nacionalnog i područnog bratskog animatora za Framu specifična. Zapravo imam dvostruku ulogu. Kao član OFS-a zadužen sam za Framu u raznim segmentima – kao podrška mladim ljudima i kao svojevrsni pratioc framaša na njihovom životnom putu. Moja glavna uloga trebala bi biti svjedočanstvo evanđelja svojim vlastitim zivotom. (Pogađate, teška je to i velika uloga, ali…trudim se.)

6.Kako tvoji prijatelji gledaju na tvoje brojne obaveze u OFS-u?

Hehehe, dobro pitanje. Iznova se čude kako još imam volje i snage za razna vijeća, akcije i susrete. Priznajem, osjećam lagani zamor materijala nakon dugogodišnjih vijeća i zaduženja na svim mogućim razinama. Ali ne dam se, još sam mlad! 🙂

7. Sljedeće se ljeto održava Svjetski susret Frame u Rio de Janeiru. S obzirom na to da si sudjelovao na nekoliko prethodnih Susreta, bi li ukratko podijelio svoje iskustvo s onima koji se namjeravaju odvažiti na sudjelovanje?

Uuuu, svjetski su susreti za mene nešto divno. Imao sam tu sreću da sam sudjelovao na susretima u Kelnu, Sydneyu i Madridu. Na tim susretima prije svega vlada jedno oduševljenje, jedno veselje i sklad. Više nego igdje drugdje vide se tolike kulturološke različitosti, a opet jedno veliko jedinstvo i jedan Duh. Osobito su dragocijena iskustva susreta sa svetim Ocem. To je jedna posebna milost.

Ono što je najbolje je to da mi franjevci imamo vlastiti svjetski susret tjedan dana prije glavnog susreta. To su zaista vrijedna iskustva različitosti koja se stapa u jedinstvo u sv.Franji. Iskustva ljudi iz Afrike, Azije, Amerike … Tako su različita, a opet tako ista. Mogu vam reći da sam upoznao mnoge prijatelje s kojima sam često u kontaktu.

8. Ideš li i ti u Rio de Janeiro?

Naravno da ću sudjelovati, svaki novi Svjetski susret u meni budi nove izazove i daje nove snage, ali i mogućnost susreta sa prijateljima iz cijeloga svijeta. Dokle god budem mogao, ići ću! 🙂

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)