Otpornici i njihova služba

Ovog puta, uvod u kolumnu biti će metodološko-znanstvene prirode, a podrazumijeva definiranje osnovnog pojma, što je u ovom slučaju otpor. Fizika nam otpor definira kao  sposobnost predmeta da se opire protjecanju struje, a vrijednost ovisi o otpornosti tvari od koje je načinjen predmet i njegovom obliku te veličini (Stockley i sur., 2006). Dakle, što je struja jača, otpor bi također trebao biti veći (terminologiju otpora poistovječujemo sa otpornikom koji je vršitelj radnje).

 

Asocirajući na struju, često volim(o) upotrijebiti sliku rijeke koja teče i koja nas nosi, a mi bismo se trebali boriti protiv struje i plivati uzvodno. Tada govorimo o načinu borbe protiv mlakosti svih oblika. Slično je i s otporom! Često nas muče svakolike struje koje nas žele isključiti i dovesti do kratkog spoja, a i sami znate kakav je osjećaj ostati u kući bez struje… Mnogo je tih struja u našim životima, no koliko smo mi spremni tu struju ispravno preusmjeriti i opirati joj se ukoliko ona od nas traži da, primjerice ne budemo ono što jesmo tj. da ne vršimo svoju službu otpornika?

I u mnogim ili rijetkim (bilo bi poželjnije) situacijama mi dopustimo struji da nas potrese i omete naše postojanje i službu, na način da idemo linijom manjeg otpora. I tako postajemo zarobljeni u vlastitu lijenost, strah ili nešto treće. Bojiš li se i ti biti otpor struji svijeta? Pristaješ li lako na svakolike kompromise? Rješavaš li sve svoje brige i zadatke linijom manjeg otpora?

Ne smijemo zaboraviti da taj otpor tj. mi čuvamo cijelu liniju, čuvamo mnogo malih otpornika iza nas, a naša linija manjeg opiranja uzrokuje domino efekt koji može trajno oštetiti cijelu liniju i sve manje otpornike koji nemaju dovoljnu snagu da se obrane, a ti koji je imaš ne je želiš pružiti- a radi čega?

Stoga nemoj se bojati svoga stava, svoje vjere, moralnosti, etičnosti, onog što jesi, jer te Isus takvog stvorio da budeš sol zemlje i svjetlost svijeta (usp. Mt 5, 13-14), da budeš otpornik koji će znati na koji način i u kojoj mjeri prenjenti struju, na koji način propustiti dobro, a opirati se zlu, a sve na ISPRAVAN KRŠČANSKI NAČIN,  primjerom sv. Franje Asiškog!

 

Ta struja vrijedi u svemu osim u jednoj stvari- kada je ta struja Bog! Ukoliko ne želiš (a ne želiš) biti kao onaj koji se opire Bogu, dakle Njemu jedinome možeš dopustiti da bude tvoja snaga, tvoja linija i tvoja struja.

A zašto?

,,Često možeš vidjeti žice duž ulica. Prije nego što kroz njih prođe struja, nema svjetla. Žica, to smo ti i ja! Struja je Bog! Mi imamo moć pustiti da kroz nas prođe struja i tako unijeti u svijet svjetlo: ISUSA- ili se oduprijeti da budemo upotrijebljeni pa tako dopustiti da se širi mrak“ (Youcat, 2011: 18,19, prema Majka Terezija).

Stoga oprezno i budno otporniku dragu propuštaj i filtriraj struju i ne dopusti da nečistoće i tvoja linija manjeg otpora dovede do kratkog spoja, ali ne zaboravi da jedino širom otvorena vrata trebaš dopustiti najjačoj i najispravnijoj struji- Bogu!

2 Comments

  1. Fora uvod, sviđa mi se priča oko otporniki 🙂 Spomenul bi ak Ti morti kaj znači nekaj za dodatnu slikovitost, obični otpornik Ti pušta struju v oba dva smera jednako, znači i Boga i vraga recimo to tak figurativno, z druge strane diode Ti v jednom smeru puštaju struju super, a v drugom je ne puštaju (ili je jedva puštaju), zapreju vodič, odnosno, budimo diode (pogotovo kaj se tiče dijela di pričaš o propuštanju) 😀 (ovo je onak, ne preveć bitno, al čist da se spomene) Lepa je i slikica o otpornikima iza nas, motivirajuće, štel bi reći da je slikica i puno bogatija, ak bi jedan otpornik slučajnim slučajem popustil v otporu (ne zgorel, samo popustil v otporu), to bi utjecalo I NA OTPORNIKE PRIJE NJEGA I NA OTPORNIKE POSLE NJEGA, jakost struje je v celoj grani uvek jednaka, znači ne samo da opteretimo slabije, opteretimo i jačime 😉 Također, ako jači i ne riknu odma pod pritiskom, riknu recimo prvo slabi pa dodatni teret padne na jake pa onda i oni riknu (zgore mislim) ak se opireju, znači svaka je karika bitna i za jače i za slabije pa se treba uvek truditi.

    Budući da nije dani neki recept kak mi se čini ovde, spomenul bi jednu sliku od svojeg najdražeg patera koji zna skoro sve: dok je Isus rekel učenikima da podijele klopu ljudima, bilo je tu žalopojki da to nema smisla, al su eto išli podijeliti tu klopu (iako im je zgledalo bezveze), odnosno, napravili su sve kaj su oni mogli, a ono kaj nisu mogli (naštancati tu klopu masovno), to je napravil Isus, znači mi napravimo sve kaj moremo, a kaj ne mremo, to bu Isusek ak tak treba biti napravil 🙂

    (Ak sam kaj fulal v fiziki ili di drugde, ispričavam se v napred.)

  2. Bravo File 🙂 Bog čeka da uočimo njegovu providnost i pouku i u takvim najmanjim svakodnevnim stvarima. Izvrsno! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)