Iskopaj strah svoj i predaj ga Gospodinu

Jednom sam upitao jednu sebi jako dragu osobu da mi opiše gljivu. Odgovor koji sam dobio je da je gljiva stručak i klobuk. Međutim, taj odgovor nije bio potpun. Stručak i klobuk su samo nadzemni dio gljive. U tlu se nalazi onaj veći dio nje, onaj dio koji joj spletom žila i žilica daje hranu i vodu. Zar i mi, braćo i sestre, nismo kao ta gljiva? Zar i mi ne pokazujemo samo mali dio sebe svijetu, a ostatak skrivamo duboko u sebi, u zemlji? Prisjetimo se samo prispodobe o gospodaru koji je svojim podanicima dao 5, 2 i 1 talenat:
“Doista, kao kad ono čovjek, polazeći na put, dozva sluge i dade im svoj imetak. Jednomu dade pet talenata, drugomu dva, a trećemu jedan – svakomu po njegovoj sposobnosti. I otputova. Onaj koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov.”
“Nakon dugo vremena dođe gospodar tih slugu i zatraži od njih račun. Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: ‘Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!'”
“Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: ‘Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!’ Reče mu gospodar: ‘Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.'”
“A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: ‘Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!’ A gospodar mu reče: ‘Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.'” “‘Uzmite stoga od njega talenat i podajte onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. 30 A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.'” (Lk,19,11-27). Onaj tko svoje talente, tko sebe cijelog dade u vjeri, postići će ono što želi i što mu treba. Svatko od nas ima neki problem, neki strah, nešto što skriva od svijeta kao onaj što je imao 1 talent. Je li rješenje u tome da taj svoj strah zakopamo kao taj treći sluga talent ili kao gljiva svoje tijelo?

Iz prispodobe se vidi odgovor. NIJE!!! To nije rješenje i ne smije biti. Strah treba iskopati iz sebe, postaviti ga pred sebe naočigled cijelom svijetu i onda se suočiti. Nameće se pitanje, kako to izvesti? Jesam li dovoljno snažan za to? Hoće li me drugi osuditi ako ne uspijem? Naravno, bit će teško. Jako je teško sam sebe nadvladati u strahu. Nekoliko je elemenata bitno za to da se stvar riješi bez kojih se ne može. Npr.
Čovjek se boji plivanja. Ne može, jadan, ne da se u vodu da mu puškom prijetiš. Hoće li on ikad proplivati ako sam ne želi? Neće. Dakle, prvo je VOLJA. “Tko ima volje, ima i načina.” (Bernard Shaw) I to nije samo u plivanju, nego u svim strahovima. Iznimno je bitno da uz svoju volju i Božju budemo spremni probiti lance koji nas vežu. Taj neće biti sretan dok ne propliva, a sigurno je svima vama na pameti sad jedan od vaših strahova. Ne bojte se, možete ih pobijediti ako želite.
Nadalje, POTPORA DRUGIH. Nekoć sam mislio da svoje strahove mogu pobijediti tako da ih držim u sebi i sam sa sobom dođem do nekakvog rješenja, ali nije tako. Sam sam se uvjerio da mora biti netko tko će mi, kao kum na krizmi, držati ruku na desnom ramenu i skupa sa mnom me voditi kroz moju borbu. Naš (ne)plivač treba nekoga tko će ga gurnuti u vodu. E, pa sad se sjetimo nekoga za koga mislimo tko bi nas mogao gurnuti u vodu i s nama započeti put naše borbe.
Zadnje je USTRAJNOST. Svaka borba je teška i zahtijeva napor. Vjera se ne smije gubiti i misli moraju bit usredotočene na to zašto se borimo. Zar će on plivati ako prestane mahati rukama i nogama?

A ono što ujedinjuje sve adute u borbi protiv strahova zakopanih u sebi jest VJERA. Sam Isus voli reći:”Idi, vjera te je tvoja spasila.” Otiđite jednom sami nekamo gdje nema nikoga, u tišinu. Zatvorite oči, zamislite svoj strah i ono što s njime dolazi te recite Gospodinu:”Vidiš, ovo ovdje što me muči ću za Tebe pobijedit.” I ako u to budete stvarno vjerovali, to će se ostvariti i bit ćete sretni i jednu stepenicu više ka Krajevstvu Nebeskom. Vjerujte mi, znam. wink

Martin Vrlić, Frama Sinj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.