LJETO- ODMOR, ALI I USTRAJNOST!

Sunce i obasjanost meni osobno jedna je od najoptimistinijih i najljepših slika prirode. Proljeće je već učinilo svoje, probudilo je prirodu, obasjalo je sunce, lastavice su se vratile s juga, a i svi mi ljudi nekako radosno koračamo u novo jutro. Takvo je i ljeto, sa još više sunca i vedrine, a cvjetne pupoljke zamijenjuju more i njegove ljeske.

Ljeto često vežemo uz odmor i to s pravom jer nije li predivno odmoriti se na suncu i moru od naporne akademske, školske, poslovne i … godine. Već smo sada u fazi planiranja našeg idealnog godišnjeg odmora i ljetovanja, rezervacije apartmana, kupovanje kupaćih, sunčanja radi tena, nagle djete za vitko tijelo uz morsku plažu i sl. Međutim, to ponekad prerasta u melem za odmor, ali nekada i u pravi napor, kada se počnemo upravo time previše zamarati. Ponekad nas u svom tom uživanju obuzda opasnost hedonizma, koji ljeti prelazi granice. Mnogi kažu kako ljeti hormoni pucaju na sto strana, vjerojatno smo se i mi sami našli u toj poziciji (ja osobno jesam). Što napraviti kada uza sav odmor, toliko postajemo odmoreni i opušteni, toliko se prepustimo suncu da preplanemo, toliko se prepustimo hladnim napitcima da se razbolimo, toliko se prepustimo…? Zapravo je uspjeh previše se ne opustiti i odmoriti preko ljeta!

Dakle, evidentno je kako imamo puno mogućnosti skrenuti s pravog puta, a jedna je od njih ,,Zrče“ atmosfera i pretjerana ljetna ,,sodoma-gomiranost“, ako me razumijete. Zato trebamo ostati čvrsto na nogama, ali pritom biti na odmoru, a to činimo na način da smo na odmoru, ali ne na odmoru od Boga. Biti s njim svaki dan, na nedjeljnim ljetnim misama, u molivama, u blagoslovima trenutaka i okoline, te svih onih koji su zapali u opasnost maloprije navedene atmosfere i sl. Jedna od prilika za odmor uz Boga je Framaški hod, poupularno zvan Marš! Iako možda zvuči paradoksalno govoriti o odmoru i istovremeno o hodanju- za Boga nije ništa teško. Upravo je u tome lik Franjine poniznosti, doći onako umoran ispred Porcijunkule, oslobođen od ,,ljetne“ taštine i posesivnosti i uronjen u more milosti- kakav odmor!

Recept postoji, samo treba biti ustrajan i upravo u ljeti napuniti svoje baterije, kao što sunce obasjava nas i puni našu radost! Upravo ljeto postaje mjesto odmora, ali ne od Boga! Upravo ljeto postaje prilika za ustrajnost u svemu onome što smo stekli kroz godinu(e), što smo započeli korizmom, obećali obećanjima, zavjetima…

Ustrajati u Gospodinu je zadatak ljeta. Okupanost suncem i morem, igra i muzika na ljetnoj terasi, šala i druženje, dihalice i ronjenje, pecanje i krstarenje, sve će dobiti puninu i bolji, iskreniji, dublji i onaj istinski smisao samo ako je s Bogom!

Od srca ti upravo želim, dragi čitatelju upravo takav ODMOR U USTRAJNOSTI!

Osjećam stvarno da nema stvarnijeg dobra od toga: mir sa radošću, s bolom- i preplavljenost suncem (Vladan Desnica: Proljeća Ivana Galeba), a ja se usuđujem dodati i sa BOGOM !

3 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)