U svjetlosti – čistimo [FOTO]

Susret Frame grada Rijeke na Žabici

Susret Frame grada Rijeke se održao dana 27. travnja 2012.  s početkom u 19 sati, u Rijeci, na Žabici. Susret je, na jedan  kreativan i nadasve specifičan  način, imao cilj potaknuti sestre i braću u Frami na karitativno djelovanje.

Pitate li se zašto je tako rano započeo susret? Je li to možda zbog opsežnog programa kojeg su Žabičani pripremili, ili možda da ljudi ne zakasne na zadnje autobuse jer su uvijek tanki s vremenom? Razlog je ipak vrlo jednostavan: susret je započeo svetom misom kako bi od samog početka bili na ovakav – najljepši način i u zajedništvu sa Bogom, a ne samo sa ljudima, a sve je to obogatio svojim glasovima i Zbor Frama grada Rijeke.
Ovaj susret je bio priprema za susret Hrvatske katoličke mladeži u Sisku pa je tako i geslo susreta bilo: „U svjetlosti hodimo!“. Vodeći se time, htjeli smo na jedan od mnogih načina pokazati kako biti svijetlo ovoga svijeta. Sve framaše smo podijelili u dvije grupe tako što su izvlačili papiriće s bojama. Prva grupa je otišla u gornju – veliku crkvu, dok je druga grupa otišla u donju – kriptu i svaka je grupa imala svog animatora. Uvodeći ih u samu srž susreta, oni su prisutnima postavili pitanje mogu li oni za sebe reći jesu li svjetlo svijeta ili nisu. Ostavivši ih u tom razmišljanju uslijedio je zadatak – isti za obje grupe: očistiti prostor u kojem jesu, dakle očistiti i oprati crkve. Da, da – dom našeg Gospodina!  Iako to nije nitko očekivao i u početku su mnogi prigovarali, nakon 30 minuta crkve su sjajile od njihovih marljivih ruku, a da ni ne spominjemo koliko su time obradovali tamošnje kapucine (hvala vam svima!). Na slikama možete vidjeti njihovu marljivost i trud nakon što su uvidjeli da se animatori ne šale sa zadatkom.

U drugom dijelu susreta smo se svi skupili u gornjoj crkvi u kojoj je prisutne čekala upaljena uskrsna svijeća. Jedan od animatora je objasnio zašto su čistili i prali crkvu te simboliku uskrsne svijeće koja je predstavljala Kristovo svijetlo. Svi su framaši dobili svjećice i paleći ih na uskrsnoj svijeći postajale su, na simboličan način, podsjetnik na svjetlo koje svatko od nas nosi u sebi i ima priliku širiti dalje. Za kraj susreta smo otpjevali prigodne zahvalne pjesme i bila je pročitana priča o sv. Franji i njegovom bratu kojeg je on učio propovijedati. Zaključak te priče, kao i cijelog susreta, je bio da su mnogo važnija djela od riječi. Nakon svega izmolili smo molitvu Franjevačke mladeži te se zaputili u podrum u kojem su goste domaćini iznenadili svojim kulinarskim (ne)sposobnostima. Ma samo se šalim jer su palačinke i kolači bili „fenomentastični“ i naravno odmah nestali.

Mir i dobro svima i ne zaboravite u svjetlosti hoditi!

                                                                       Antun Mikulić, Frama Rijeka – Žabica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)