Blažena Ozana Kotorska

Petak je, nekima posljednji radni dan u tjednu, većini jedan od najdražih dana, ponajprije zbog dana koji slijede nakon njega… No, da se ne izgubimo u danima, prelazimo na stvar – bacite li oko na katolički kalendar, pored (ili ispod) brojke 27 uočit ćete, između ostalog, natpis – Ozana Kotorska. E sad, tko je ona bila? Kakve nam primjere daje? Po čemu značajna? Kakav je život imala? Dotična pitanja ćemo odgonetnuti u nastavku teksta, stoga, ako još niste, udobno se smjestite i polazimo…

Blaženica čiji spomendan danas slavimo rođena je 25. studenog 1493. na području današnje Crne Gore. Nije se oduvijek zvala Ozana, ime je to koje je kasnije uzela, dok joj je ono krsno glasilo Katarina.

Sveci (dakako i blaženici) su nam najbolji primjeri življenja evanđelja, oni su čvrsto i vjerno svojim životima bili predani Kristu, Njegovoj volji, međutim, ponekad je potrebna točka prijeloma, nekakav događaj, nego osobno iskustvo, nešto što će zapaliti fitilj. Kod svetoga Franje su to bila snoviđenja, Gospodinove poruke, dok je kod blažene Ozane utjecajan bio Veliki petak godine 1513-te. Tada je ona u katedrali sv. Tripuna (u Kotoru) sudjelovala na obredima i slušala propovijed, baš kao i većina okupljenih, ali, slušamo li žarko, predamo li se u potpunosti, otvorimo li srce Gospodinu – on dolazi i šalje poruku. Upravo je propovijed koja je govorila o Isusovoj muci, patnji i smrti na križu bilo ono što je Katarinu dirnulo u prostranstva duše, nakon čega je odlučila Njemu za ljubav posvetiti ostatak života kao tzv. „zazidana djevica“ posvetivši se promatranju Njegove muke, molitvi, pokori i dobrim djelima.

Kako je velik i čudesan Gospodin, kako lijepe primjere imamo u životima svetaca i blaženika, no ovo je tek početak avanture. Ali već i na početku zavirimo u svoja srca i razmotrimo – koliko žarko osluškujemo Gospodina? Kad nam progovori, uzdamo li se u Njega? Jesmo li odlučni kao što je to bila blažena Ozana? Nakon zapaljenog fitilja potrebno je i odazvati se, ne povući u stranu i ostati mlak, nego naprotiv, odlučno slijediti Krista!

Vraćamo se blaženoj Ozani. Zasigurno se pitate kakav su način života imale „zazidane djevice“. Živjele su u sobicama tri sa tri, te dva metra visine… Dakako, Katarina je najprije 1514. dobila dopuštenje od biskupa Tripuna Bizantija da smije živjeti kao „zazidana djevica“, te je tako živjela više od pedeset godina. Najprije u sobici crkve sv. Bartolomeja, a nakon što je potres srušio prebivalište, kasnije u sobici crkve sv. Pavla gdje počinje vrlo strogi pokornički način života.

25. siječnja 1515. Katarina je postala dominikanka trećoredica, položila redovničke zavjete, obukla habit, te uzela ime po kojoj je danas pamtimo – Ozana, u čast blažene Ozane iz Mantove koja je 1505. umrla na glasu svetosti. Najprije ćemo završiti sa životopisom; blaženica je umrla u 72. godini života, 27. travnja 1565. godine u Kotoru. Tijekom veličanstvenog sprovoda tijelo je bilo nošeno svim glavnim gradskim ulicama, i na koncu položeno u crkvu sv. Pavla. Odmah je štovana kao svetica.

Njezino neraspadnuto tijelo je 1807. godine premješteno u crvku sv. Marije u Kotoru gdje se i dan danas nalazi. Papa Pio XI. odobrio je njezino štovanje 21. prosinca 1927. kada ju je proglasio blaženom, posebno moleći njezin zagovor za jedinstvo kršćana.

Prilikom proslave 400. obljetnice  od smrti blažene Ozane Kotorske, papa Pavao VI. je rekao: “Blažena Ozana, koja se odlikovala u redovničkoj savršenosti, i ljudima našega vremena može pružiti primjere solidne kreposti, a osobito u molitvi i promicanju jedinstva istočnih kršćana s Katoličkom crkvom, oko kojega je i ona marno nastojala pokazujući tako put koji vodi k jedinstvu.

Zanimljivosti:

–  osim katolika, štuju je i pravoslavci

– bila je vrlo dobra vezilja; danas se u Kotorskoj katedrali čuva korporal koji je izvezla

– sve što je dobivala za svoj rad dijelila je siromasima

– posebno je štovala Kristovu muku, te neprestano molila i činila žrtve za duše u čistilištu

– posebno se zalagala za mir u gradu

– nazivali su je još “djevicom miriteljicom” i “anđelom mira”

– molitvom i pokorom je spašavala grad Kotor za vrijeme potresa, kuge i drugih nepogoda

– kada je 9. kolovoza 1539. turski admiral Hajrudin Barbarosa osvojio Herceg Novi i sa svojom mornaricom napao Kotor, hrabrila je građane da se junački bore i da grad neće pasti u neprijateljeve ruke; nakon višednevne opsade tursko brodovlje se moralo povući neobavljenog posla; o dotičnoj pobjedi danas svjedoči latinski natpis nad gradskim vratima

– bila je ponizna; rodila se u siromašnoj kući

– neprestano je molila, život provela 50 godina zatvorena u sobici, živeći samo za Boga

– ispunila je tri ekumenska uvjeta; poniznost, istinoljubivost i molitvu

 *****

Upravo zbog toga jer je u više navrata spašavala svoj grad, blažena Ozana Kotorska je zaštitnica grada Kotora i Kotorske biskupije, a također se smatra i zaštitnicom ekumenizma. Dragi čitatelji, neka vas sve prati zagovor ove vrlo moćne i ponizne blaženice koja je toliko puno molila, koja poziva i sve nas na molitvu, žrtvu i pokoru. Neka nam ona bude primjer u boljem življenju evanđelja i nasljedovanju Krista, te za kraj i nekoliko molitava:

Molitva blaženoj Ozani Kotorskoj za posebnu milost:

S velikim se pouzdanjem utječem tebi, blažena Ozano, koja si još za života spremno pritekla u pomoć svima koji su se k tebi utjecali. Izmoli mi nebesku pomoć u ovoj mojoj potrebi (…) da mogu zajedno s tobom zahvaljivati Bogu i slaviti ga u sve dane svojega života. Po Kristu Gospodinu našemu.

Molitva blaženoj Ozani Kotorskoj:

Obnovi, Gospodine, u našim srcima ljubav prema Tvojoj muci, da po zagovoru i primjeru blažene Ozane, djevice i pokornice, postanemo dionici tvoje boli i slave. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Molitva za proglašenje svetom blažene Ozane Kotorske:

Svemogući Bože, tvoja je službenica blažena Ozana Kotorska svetim životom povezivala narode različite vjere i kulture i bila im je uzor pravog jedinstva. Molimo te da što prije bude proglašena svetom kako bi je zajedničkim slavljem zazivali narodi Istoka i Zapada, te u miru i jedinstvu promicali tvoje kraljestvo na zemlji, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Po Kristu Gospodinu našem.

Ivica Janjić, Frama Bošnjaci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.