Vjeronaučna olimpijada 2012.: Grkokatolici

 

Počela je još  jedna vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih i srednjih škola. Tema „Grkokatolici“ je izabrana povodom jubilarne proslave 400. obljetnice sklapanja Marčanske unije u Hrvatskoj. Prvo, međuškolsko  natjecanje održano je  27. siječnja 2012., a ekipe koje su ostvarile najbolje rezultate dobile su priliku predstavljati svoje škole na natjecanju 21.veljače 2012. koje će se održati na nadbiskupijskoj razini.

Ova natjecanja  su iznimno koristan način stjecanja znanja o svojoj vjeri i kulturi, prilika za upoznavanje i druženje s mladima iz ostalih škola i razreda što svake godine prepozna i velik broj mladih iz Frame koji su postali redoviti sudionici ovog događaja.

Grkokatoličanstvo svojom liturgijskom i teološkom baštinom obogaćuje Crkvu i daje joj puninu. Ono je most između istočnih i zapadnih kršćana jer ujedinjuje pravoslavni način obreda i Papino poglavarstvo. Ali unatoč tome, o grkokatolicima se zaista premalo govori i zna. Negdje piše da su „rimokatolici i grkokatolici kao jedan narod sa različitim narodnim nošnjama “. Ta misao kratko i jasno opisuje položaj, ulogu i tradiciju grkokatolika u katoličkoj crkvi.

Iako se od rimokatolika razlikuju po izvanjskim znacima, pjevanju, stilu gradnje, bogoslužju…ili jednostavno rečeno – po obredu („nošnji“), zajedničko nam je ono bitno: vjera, sakramenti i hijerarhijsko zajedništvo. Zbog razlika u obredu, nerijetko se dogodi da neupućena osoba koja uđe u grkokatoličku crkvu stječe utisak da je u pravoslavnoj crkvi.

Odmah nakon raskola istočne i zapadne Crkve 1054. godine, počele su inicijative za ponovno ujedinjenje,a njihov rezultat su bila sjedinjenja (unije). Grkokatolici su vjernici bizantskog obreda koji su stupili u zajedništvo s Rimom i time istupili iz pravoslavnog korpusa pa s pravoslavcima više nemaju ni kanonsko ni liturgijsko zajedništvo, već postaju ravnopravni katolici, ali zadržavaju svoj obred. Takvo je zajedništvo (unija) sklopljeno i u Hrvatskoj.

U samostanu Marča, u blizini Kloštar Ivanića, krajem 16. stoljeća rezidirao je biskup Simeon Vratanja koji je 1611. godine potpisao sjedinjenje između pravoslavnih Vlaha i Rimske apostolske Stolice i tako je stvorena grkokatolička eparhija na području Hrvatske, a ta unija se naziva Marčanska unija.

Četiristota obljetnica sklapanja tog zajedništva poziva „rimokatolike da bolje upoznaju kršćanski katolički Istok, a grkokatolike da u krilu Katoličke crkve upoznaju svoju istočnu posebnost koja ima ista prava i isto dostojanstvo kao i zapadne katoličke tradicije“ kako je to napisao blaženi Ivan Pavao II. u apostolskom pismu Orientale lumen (Istočno svjetlo) 1995.

Ovogodišnja vjeronaučna olimpijada je odaziv na to pismo; poticaj mladima da upoznaju Istočno katoličanstvo koje Crkvi daje puninu i omogućuje joj  da bude zaista sveopća te da „diše s oba svoja plućna krila, zapadnim i istočnim“.

Ivana Babić, Frama Runović

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)