VI. Nacionalni seminar za duhovne asistente (FOTO)

Za sve one mlade koji to još ne znaju, javljam da i vaši duhovni asistenti imaju svoj godišnji nacionalni susret. Ove godine bio je to šesti po redu Nacionalni tečaj za duhovne asistente Frame i FSR-a, a održao se u Samoboru od 14. do 16. veljače 2012. Tečaj je imao glavnu temu: „Elementi komunikacije u asistenciji OFS-u i Frami“, a na njemu se okupilo 40 asistenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, jedan čak iz Slovenije te jedna duhovna asistentica.

Na početku tečaja sudjelovali su i provincijali fra Željko Železnjak, OFM i fra Ljudevit Maračić, OFMConv, te nacionalni ministar OFS-a brat Stjepan Kelčić.

Fra Ivan Matić je u uvodnom predavanju predstavio zaključke XIII. Generalnog kapitula OFS-a koji je održan u Brazilu u listopadu prošle godine. Naglasio je i da je Frama jedan od pet prioriteta Kapitula uz formaciju, komunikaciju, prisutnost u svijetu i nacionalna bratstva u nastajanju. Posebno je istaknuo potrebu organiziranja tečajeva političke formacije članova OFS-a s temeljem u socijalnom nauku Crkve.

Za Framu važno izlaganje održala je Ana Fruk predstavljajući dokument Međunarodnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda (MVOFS) „Smjernice za bratsku animaciju“. Dokument je upućen bratskim animatorima OFS-a kao i vijećima bratstava OFS-a i Frame, a pripremljen je na temelju iskustva mnogih bratstava na svim razinama i iz čitavoga svijeta, s ciljem da pomognu u ostvarivanju dobrog i djelotvornog odnosa između bratstva OFS-a i Frame. U razradi dokumenta sudjelovali su mladi koji imaju iskustvo istodobne pripadnosti bratstvu OFS-a i Frame te oni koji imaju iskustvo života najprije u bratstvu Frame, a potom i u bratstvu OFS-a.

U odnosu na Franjevačku mladež spomenuti dokument definira da je zadaća bratskog animatora pomoći, voditi i animirati članove Frame da sami otkriju svoje zvanje i najprikladniji put ostvarivanja aktivnosti i programa te potiče bratskog animatora na usku suradnju s duhovnim asistentom. U radu po grupama braća i sestre duhovni asistenti su izmijenili svoja iskustva o suradnji s bratskim animatorom. Primijećeno je da veliki broj bratstava Frame još uvijek nemaju bratskog animatora, a ako ga i imaju on često sudjeluje samo na sjednicama vijeća Frame, a ne sudjeluje u animiranju susreta Frame.

Tema drugog dana u srijedu 15. veljače bila je „Elementi komunikacije u asistenciji OFS-a i Frame“. Rad na tu temu vodio je fra Vlatko Badurina, TOR, magistar psihologije, koji je u svojim predavanjima obradio tri bitna elementa komunikacije sa stajališta psihologije i duhovnosti: umijeće slušanja, empatija i povratna informacija. Ova predavanja i vježbe pomoći će duhovnim asistentima da kvalitetnije vode pojedince i grupe u njihovom ljudskom i duhovnom rastu prema Bogu.

Trećega dana predavanje je održao fra Ivan Matić, generalni asistent OFS-a i Frame, na temu “20 godina Franjevačke mladeži u nas – iskustvo evangelizacije mladih“. Govorio je o približavanju evanđelja mladima i kako se evanđelje živi u bratstvu Frame. Nakon  predavanja nastavio se susret u kojem se govorilo o iskustvima u radu s Framom u nas i u svijetu.

I ovaj, VI. Tečaj, pokazao je interes i potrebu sudionika da se nastavi s ovim oblikom formacije, no unatoč tome sudjelovalo je vrlo malo duhovnih asistenata u odnosu na broj koliko ih ima. Stoga pozivam sve vas mlade u Frami da potaknete svoje duhovne asistente da podijele s vama svoja iskustva s ovog Tečaja ili s prijašnjih tečaja. Pošto se tečaj uvijek odvija krajem veljače pokušajte podsjetiti i potaknuti svoje asistente da se dogodine priključe.

fra Ivan Penava, OFMConv

[nggallery id=9]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)