Valentinovo mladića u Frami

Ahhh…Valentinovo…Dan zaljubljenih. Ruže, čokolada, držanje za ruke, skroviti poljupci i sve ono što su svaka djevojka i poneki dečko sanjali, a odrastali su u ovo moderno doba televizije. Od tamo sam većinu toga doznao o Valentinovu jer o Valentinovu me nitko nije učio. Nisam o njemu puno doznao od svojih roditelja, niti su oni to posebno naglašavali ni obilježavali, izuzev tatinim ružama. Sve što sam doznao o Valentinovu bilo je iz raznih serija i filmova. Naravno, bilo je tu i školskih priredbi ili posebnih zadataka iz likovnog, no o tome ŠTO je točno Valentinovo, podučila me moja draga televizija.

Negdje početkom srednje škole, počelo me zanimati tko je bio sveti Valentin. Začudio sam se kada sam doznao da on nije bio nikakav svetac koji je preobratio svoju ženu romantičnim gestama, niti išta slično onome što sam dotad mislio o tom “blagdanu zaljubljenih”, mada je sveti Valentin zaštitnik zaljubljenih i zaručenih. Sveti Valentin je bio ranokršćanski svetac, svećenik u Rimu koji je odbio žrtvovati starim rimskim bogovima te ih je čak pred rimskim senatom proglasio demonima. Ubrzo nakon toga sveti Valentin je osuđen na smrt, bičevan te mu je odrubljena glava. Postoji legenda da je sveti Valentin potajice vjenčao mlade kršćane, što ne smatram dalekim od istine. Kao svećenik, sveti Valentin je zasigurno podijelio i sakrament ženidbe, a u doba progona je svaki sakrament dijeljen u potpunoj tajnosti.

Kako se onda postaviti prema ovome događaju? Ne smatram da mladi parovi trebaju ovaj dan postaviti iznad svakog drugog dana u godini, jer svaki novi dan u vezi je Božji dar i prilika da bolje upoznamo osobu s kojom želimo imati budućnost. No, možda vas ovaj dan malo potakne da iznenadite svoju dragu/dragog, da napravite nešto za tu osobu iz srca i nešto što će se dugo pamtiti. Neću vam reći: “Ne kupujte!”, kao da je jedna od Božjih zapovijedi, ali bih vas zamolio da to izbjegnete kao obavezu. Ne morate ništa kupovati jedni drugima da bi vaša veza bila bolja, čak ne morate uvijek ni darivati nešto. Vi ste sami Božji dar svijetu i osobi kojoj darujete svoje srce! Bez ikoga od nas ovaj bi svijet bio drugačiji, koliko god nam se možda ta pomisao činila pretjeranom.

Za kraj bih vam prenio malo obiteljske mudrosti. Ako je Valentinovo neki poseban dan zaljubljenih, neka vam je Valentinovo svaki dan. Planirajte svaki susret, dijelite svoja svakidašnja iskustva, darujte si što god želite kada god vam se u srcu javi želja za time i nikad ne zaboravite reći “Volim te” onima koje uistinu volite. Ne čekajte 14. veljače za takvo što. Ljubav nikada nije radila na rokove, ona je jednostavno tu u nama i radosno dočekuje svaki trenutak kada je darujemo jedni drugima.

Filip Zaninović, Frama Zagreb – Kaptol

3 Comments

  1. Bravo Fićo ! Kratko i jasno 🙂 Valentinovo mora biti svaki dan za sve ljude 😉

  2. Jako lijep zaključak ovog teksta.. 🙂 onaj tko je zaljubljen ne mora čekati jedan dan, neka to svaki dan pokazuje toj osobi…sviđa mi se cijeli tekst, lijepo napisano.. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.