Duhovni kapitul Primorsko- istarskog područja: “Popravi moju kuću!”

Područno vijeće Primorsko– istarskog područnog bratstva Frame organiziralo je Duhovni kapitul od 21.-23.listopada pod geslom „Popravi moju kuću“ u prelijepom istarskom gradiću na moru– Rovinju. Na Kapitul su se odazvala bratstva Frame grada Rijeke: Trsat, Krnjevo i Žabica i Frama Pula. Nakon što smo se smjestili u samostanske sobe, okupili smo se u jednoj dvorani gdje smo slušali pokorničko bogoslužje i pripremali se za ispovijed. Nakon ispovijedi slijedila je Euharistija koju je predvodio fra Zoran Bibić iz Rijeke. Daljnji program donio nam je molitvenu radionicu gdje su braća i sestre jedni drugima poklanjali svijeće i poručili jedni drugima što imaju za reći, savjetovati ili jednostavno pohvaliti nekog i sjetili se u molitvi jedni drugih.

Drugi dan donio nam je predavanje Angele Lovrić i Siniše Pucića iz FSR-a s Trsata na temu „Do tebe stoji brat tvoj“ koji su nam uz svoje vlastito svjedočanstvo i iskustvo objasnili kako bolje živjeti framaškim životom uz sv.Franju na koji smo obećali pred Gospodinom. Fra Tomislav Hrstić iz Pule održao nam je predavanje o sv. Misi općenito i o Euharistiji kako ju je sveti Franjo doživljavao.Nakon toga je uslijedio rad po grupama i razmatranje sv. Mise iz očiju framaša te mini kapituli mjesnih bratstva gdje su sva bratstva rješavala probleme unutar svoje zajednice. Nakon Euharistije slijedio je zabavni program na kojem su se igrale popularne kreativne framaške igre koje nas prate na svim framaškim putovanjima, ali i neke nove koje su nas oduševile. U 23:00 slijedilo je klanjanje pred Presvetim, a nešto kasnije, u ponoć, počelo je cjelonoćno klanjanje Presvetom koje su framaši “odradili” u tzv. smjenama, ali bilo je i onih koju su probdjeli cijelu noć u klanjanju Gospodinu.

U nedjelju u 8:00 framaši su animirali Misu na kojoj su prisustvovali vjernici iz Rovinja, ali i starija braća i sestre iz FSR-a Rovinj. Već vidno umorni izmolili smo Franjevačku krunicu nakon čega je svaki pojedinac iznio svoje razmišljanje, svjedočanstvo o Kapitulu i što je stekao, a da bi mogao time pomoći svom mjesnom bratstvu.

Uz savršenu organizaciju Područnog vijeća, framaši su se zahvalili fra Mati koji nas je ugostio u samostanu i dragim kuharicama koje su svojim trudom i radom pomogle oko spremanja hrane.

Na kraju svakog susreta, kako to biva, uvijek je svima teško u srcu jer se rastaju od dragih prijatelja, braće i sestara s kojima su se povezali i s osjećajem da je na susretu zapravo jedno bratstvo, a ne četiri bratstva Frame iz područja. Framaši odlaze u svoje gradove i zajednice gdje će odnijeti „materijal“ za gradnju kuće i u vlastitom bratstvu s članovima koji nisu bili prisutni na kapitulu.

 Matija Agatić, Frama Pula

1 Comment

  1. mislim da nema osobe koja neće reći, kao i sam fra Zoran da je na Kapitulu jako puhao Duh Sveti… toliko jako da nas još i dalje nosi i potiče na djelovanje tj. na POPRAVAK NJEGOVE KUĆE

    Samo hrabro svi, vjerujmo Gospodinu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)