Duh Asiza: pismo Konferencije Franjevačke obitelji


Duh Asiza se i ove godine slavi u Hrvatskoj, ali i još širom svijeta. Program je u Zagrebu započeo 21. listopada, a završiti će 27. listopada tradicionalnim međureligijskim molitvenim susretom na Kaptolu koji započinje u 19h i 30′. Najveća posebnost ovogodišnjeg Duha Asiza je ta što je ovo 25. obljetnica održavanja istog. Prospekt s detaljnim programom možete preuzeti ili pogledati ovdje, a u nastavku vam donosimo pismo povodom obilježavanja koju je sastavila Konferencija Franjevačke obitelji koju predstavljaju svi generalni ministri.

Usput vas sve pozivamo da, ako ste u mogućnosti, posjetite neki od događaja koji se nalazi u ovogodišnjem programu obilježavanja Duha Asiza jer, kako je naš papa Benedikt XVI. rekao, “Duh Asiza suprotstavlja se duhu nasilja i zloporabe religije”, a svima će nam služiti na duhovni rast.

Draga braćo i sestre, 

Neka vam Gospodin daruje svoj mir!

Već više od godinu dana Konferencija Franjevačke obitelji (CFF) razmatra kako bi se moglo proslaviti 25. obljetnicu Svjetskog dana molitve za mir, koja je održana u Asizu 27. listopada 1986.godine. Ivan Pavao II je pripremajući ovo slavlje, popularizirao ideju Duha Asiza, ideju kojom su bila nadahnuta brojna nastojanja oko promicanja mira i dijaloga tijekom posljednjih četvrt stoljeća. Želimo ojačati našu zauzetost za mir i dijalog poticanjem čitave franjevačke obitelji na obilježavanje ove važne obljetnice. Naši JPIC animatori i oni koji su u službi dijaloga uključili su se u ovu komunikaciju zajedno s drugima zainteresiranima za ovaj događaj.

Mi franjevci prepoznajemo da se svijet uvelike promijenio u posljednjih 25 godina. Naše nastojanje oko različitih dimenzija dijaloga s pripadnicima drugih religija i dalje se nadahnjuje vjernim naviještanjem Radosne vijesti koju je propovijedao Isus Krist. Istovremeno, pojavile su se nove okolnosti koje su zaprijetile zajedništvu ljudskog roda, njegovom blagostanju i egzistenciji. One su izazov snagama Crkve i našoj franjevačkoj obitelji da budemo djelotvorni znaci zajedništva. Brojna kretanja ljudi preko tradicionalnih zemljopisnih granica prouzrokovala su sukobe i zaprijetila društvenoj stabilnosti. Ta kretanja povećala su pritisak na svjetski okoliš, a rastuće siromaštvo zaoštrilo je ovo stanje. Raste svijest o potrebi stvaranja novih putova međureligijskog dijaloga i ojačavanja postojećih da bi se promicao mir, pomirenje, skrb za stvoreno i razvoj čitavog čovječanstva, posebno onih koji su obespravljeni.

U tom smislu pozivamo čitavu Franjevačku obitelj da pripreme proslavu ove važne obljetnice. Svjesni smo da mnogi od vas već godinama promoviraju godišnjicu sjećanja na ovaj događaj i potičemo vas da isto tako činite.

Sretni smo što vas možemo obavijestiti da se sve odvija po planu i da se proslava ovog događaja promovira širom našeg franjevačkog svijeta.

Ubrzo ćete dobiti paket materijala koji vam može pomoći prilikom organizacije proslave u vašoj zemlji, kongregaciji, regiji, lokalnoj zajednici, župi, školi ili bilo kojem drugom mjestu na kojem smo kao franjevci prisutni. Ovo slavlje možete planirati na dan obljetnice

(27. listopada 2011) ili bilo koji drugi dan koji je prikladniji za vaše prilike. Paket sadrži edukativni materijal, molitve, prijedloge za čitanja, i dr. Također uključuje pozivnicu lokalnim umjetnicima da izrade umjetničko djelo na temu dijaloga za mir. Nadajmo se da će ta djela nadahnuti svakoga da razmisli o problemima s kojima se suočavamo u današnjem svijetu i da tražimo putove kako unaprijediti interkulturalni dijalog kao način prianjanja uz njih.

U kontaktu sa Svetom Stolicom i mjesnim biskupom razmatramo mogućnosti proslave u samom Asizu. Čim dobijemo informacije, proslijedit ćemo ih.

 Braćo i sestre, Franjino i Klarino naslijeđe navelo je Sv. Oca da izabere Asiz kao mjesto prvotnog događaja koji je postao poznat kao Duh Asiza. Molimo se da nas za vrijeme proslave ove obljetnice osnaže naši Sveti Utemeljitelj i vode ka zacjeljivanju rana kojima je opterećen današnji svijet. Neka nam proslava 25. obljetnice Duha Asiza pomogne oživjeti naš život i službu, da poput Klare i Franje budemo ozareni svjedoci i službenici u izgradnji pravednijeg i mirnijeg svijeta.

Fr. José Rodríguez Carballo, OFM

Fr. Marco Tasca, OFMConv.

Fr. Mauro Jöhri, OFMCapp 

Fr. Michael Higgins TOR

Fr. James Puglisi, SA

Encarnación del Pozo OFS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)