Kako su framaši proslavili svetkovinu sv. Franje?

Iz nekih dijelova Hrvatske, a posebno iz Osječkog područja javljali su nam se framaši koji su u jednoj ili nešto malo više rečenica opisali kako je njihovo bratstvo u krugu franjevačke obitelji i župne zajednice proslavilo blagdan zaštitnika sv. Franje Asiškog. Što oni kažu, pročitajte malo ispod…

Pula- Sv. Antun

4.listopada mnogima je samo još jedan od 365 dana u godini, no nama framašima to je dan kada osjećamo posebnu toplinu oko srca-naš dan. Svetkovina našeg Oca Franje, našeg uzora, prijatelja i nebeskog zaštitnika koji nas svojim živim primjerom uči kako živjeti za ljubav, kako spoznati istinsku tajnu života, kako biti Božiji.

Tradicionalno smo se 3. listopada okupili na zajedničkoj Misi i proslavi Obreda preminuća sv. Franje. Okupili smo se proslaviti dan kada je sv. Franjo prešao u kraljevstvo Božje, u vječnu slavu s Gospodinom. Obred preminuća u nama je izazvao podvojene osjećaje: tugu zbog gubitka takvog čovjeka, no opet neizmjernu sreću i mir jer znamo da je naš Franjo na predivnom mjestu, u milosti Gospodnjoj, da nas štiti, čuva i moli za nas. Franjo je umro pjevajući, jer je znao da smrt nije kraj. Zato i mi pjevamo Franji u čast, pjesmom slavimo Boga onako kako nas je Franjo naučio.

Jutros je svanuo posebniji dan-Franjin dan. Danas sam iznova shvatila koliko je divno živjeti sa svetim Franjom, kolika je Božja ljubav prema meni kad mi je dopustio otkriti Franjin put. Mogu ponosno reći „Bog me voli“. U život mi je poslao framašku braću i sestre, dopustio mi je da živim u ljepoti Framaškog života. Sveta Misa sa braćom framašima uvijek je neprocjenjivo i neopisivo iskustvo. Trenutci su to u kojima se osjećamo Božji, Franjini i svoji. Tako je bilo i danas. Franjin dan proslavili smo uz pjesmu, molitvu i naravno srca puna ljubavi. Iznova smo zahvalili Gospodinu za svu milost koju nam daje, za svjetlo kojim osvjetljava naš put. Hvala i našem svetom Ocu Franji za milost,nadu,ljubav koju nam pruža, a najveća mu hvala za Framu bez koje naši životi ne bi bili isti.

Braćo i sestre, svima Vam od srca želimo sretan i blagoslovljen blagdan sv. Franje. Neka nas njegova ljubav i milost i dalje prati na našem putu, neka za nas izmoli ustrajnost, ljubav i razumijevanje. Otkrijmo i živimo radosno svoje krštenje sa svetim Franjom.

Mir i dobro!

Marija Pezić i literarni orkestar Frame Pula-Sv. Antun

Zagreb- Kaptol

Svake godine se u crkvi sv. Franje na Kaptolu svečano slavi blagdan sv. Franje. Uoči blagdana je trodnevnica, a na sam dan blagdana, 4.10. u 18.30 sati je svečana misa koju predvode braća dominikanci. Zašto baš dominikanci? Franjevci i dominikanci su bratski redovi i dogovor je da na svetog Franju oni u franjevačkom samostanu predvode misu, a na sv. Dominika franjevci predvode u dominikanskom samostanu.

3 dana prije, Frama i FSR rade prodajnu izložbu na Kaptolu. Frama ima svoj štand na kojem se prodaju stvari koje su napravili framaši s Kaptola. Odaziv je svake godine sve veći, pa ako ste u prilici, dođite, posjetite nas i kupite si nešto lijepo!

Ana Galjar, Frama Zagreb-Kaptol

Frama grada Šibenika

Na Obredu preminuća u župi sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu sudjelovale su sve tri šibenske Frame, Frama Meterize, Frama Šubićevac i Frama Varoš. Zajedničkim animiranjem mise pridonijeli smo slavlju našeg zaštitnika. Nakon mise i obreda, za sve okupljene framaše bilo je organizirano druženje.

Obred preminuća se slavi u predvečerje svetkovine sv. našega Oca Franje. Slavlje je započelo ulaznom procesijom, dok je predsjedatelj slavlja, ogrnut bijelim plaštem, s poslužnicima krenuo prema oltaru, framaši su pjevali ulaznu pjesmu.

Predsjedatelj je započeo obred znakom križa, a potom i kratkim riječima kojima nas je uveo u slavlje i pozvao nas na sabranost. Nakon kratke šutnje započelo je čitanje izvješća sv. Bonaventure o blaženom preminuću sv. Franje. Po završetku izviješća, upalili smo unaprijed pripravljene svijeće, te s upaljenim svijećama slušali navještaj Evanđelja. Nakon Evanđelja, predsjedatelj slavlja je pozvao sve nazočne da zajedno pjevaju psalam što ga je sveti otac Franjo pjevao prije nego se preselio Gospodinu.

Nakon prigodne homilije koju je održao predsjedatelj započelo je čitanje Izviješće brata Ilije o smrti svetog Franje.

Predsjedatelj je pokadio relikvije sv. Franje, te iskazao čast relikvijama na uobičajeni način, a potom su to učinili svi nazočni dolazeći pred oltar. Kroz to vrijeme framaši su pjevali prikladnu pjesmu o sv. Franji.

Zahvaljujemo ti sv. Franjo, zaštitniče naš, na svim dobročinstvima koje si nam darovao kao svojoj vjernoj djeci !

Anamaria Lucić – Frama Meterize

Frama Našice
Za blagdan sv. Franje pripremali smo se više dana. U sklopu promidžbe Frame i sv. Franje u SŠ Isidora Kršnjavog, u Našicama smo 27.9. održali prezentaciju o Franji i Frami Našice. Na susretima Frame i Framice također smo govorili o Franjinom životu. U našoj je župi bila i trodnevnica uoči blagdana. S obzirom na obveze koje svatko od nas ima, nismo mogli biti svi skupa na obredu preminuća i u smanjenom broju prisustvovali smo već tradicionalnom susretu s FSR-om, a na sam blagdan misu smo u 9 sati uveličali pjesmom i sudjelovanjem u čitanjima.
Dubravka Sertić, Frama Našice

Frama Osijek -Jug II
Imali smo trodnevnicu kao pripravu za blagdan Sv.Franje. Svaki je dan bila prigodna propovijed. 3.10.na sv.Misi bio je obred preminuca. Nakon toga imali smo zajednicko druzenje koje je organizirao FSR. 4.10.imali smo Sv.Misu na kojoj je prisustvovao veci broj ljudi. Fra Igor Andrijević imao je propovijed temeljenu na Franjinom zivotu. Nakon Mise imali smo tjedni susret na kojem smo u kratkim crtama obradili zivot sv.Franje, a potom je uslijedilo druzenje.

Katarina Petanjak, Frama Osijek-Jug II

Frama Privlaka
3.10.sudjelovali smo na svetoj misi nakon koje smo imali klanjanje. 4.10. također smo sudjelovali na svetoj misi poslije koje smo vrijeme proveli u međusobnom druženju.

Framaši bratstva Privlaka

Frama Đakovo
U ponedjeljak, 3.10., imali smo redovan susret kao i inače, ali s temom o preminuću sv. Franje. Naše dvije animtorice detaljno su razradile tu temu i bilo je zanimljivo čuti što se sve o tom događaju ima za reći. Za rad u grupama čitali smo oporuku sv. Franje, svaka grupa imala je svoj zadatak. Sv. Misi nismo mogli prisustvovati svi zajedno zbog rasporeda u školi i na fakultetu. Zato smo 4.10. svi zajedno bili na Sv. Misi, a kasnije smo se družili.

Marina Dedoević, Frama Đakovo

Frama Vinkovci -BSM
3.10. zajednički smo proslavili sv. misu, nakon koje smo imali igrokaz koji je pripremila časna Ljubica s djecom, a na samom obredu sudjelovali smo čitanjem prošnji. Nakon obreda, malo okupljanje iza u dvorani. I 4.10. zajednički smo sudjelovali na misi, a poslije Mise, obogatili smo naša poznanstva ponovnim druženjem.

Kaja Jović, Frama Vinkovci-BSM

Frama Osijek -Tvrđa
3.10.okupili smo se u našoj zajedničkoj prostoriji prije mise kako bismo podijelili svijeće i dogovorili se oko čitanja. Naš duhovni asistent predvodio je obrede preminuća, a FSR i Frama su zajedničkim snagama animirali Sv. Misu. Bio je to veliki dan za FSR- primili su novaka u svoj red. Nakon obreda preminuća i slavlja Sv. Mise preselili smo se (FSR i Frama) u nešto ležernije okruženje, uz čašicu razgovora i domaće kolače. 4.10. smo, također u zajedništvu s FSR-om, animirali Sv. Misu, a poslije mise, imali smo pravu gozbu u našoj prostoriji i ugodan i topao razgovor s našim FSR-ovcima. Nakon gozbe uslijedio je prvi službeni susret Frame uz temu “Gospodin mi je dao braću!”

Netko Neznanić, Frama Osijek- Tvrđa

Frama Vukovar -Borovo naselje
Kod nas je bila devetnica koju je animirao naš FSR, a na dan preminuća Sv. Franje, framaši su animirali sv. Misu. Na sam smo blagdan Sv. Franje, skupa s FSR-om, sudjelovali na Svetoj Misi nakon koje smo imali “fešticu” svi zajedno.

Antonia Miličević, Frama Vukovar-Borovo naselje

Frama Požega
Mi smo 3.10., poslije obreda preminuća, imali framaško klanjanje za Framu, a 4.10. zajedno s FSR-om druženje uz hranu i pjesmu u samostanu nakon sv. Mise. A poslije druženja s FSR-om, framaši su otišli na jednu livadu uz molitvu, pjesmu i zajedništvo.

Karlo Belak, Frama Požega

1 Comment

  1. jak jako jako dobro i poticajno, Bravo Framaši… posebno izdvajam jednu rečenicu i ujedno zahvalnu molitvu koju je Anamaria napisala ovdje a glasi:

    Zahvaljujemo ti sv. Franjo, zaštitniče naš, na svim dobročinstvima koje si nam darovao kao svojoj vjernoj djeci !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)