Framaši Imotske krajine proslavili 10 godina bratstva Vinjani

Dana 8. listopada 2011. god., u Vinjanima se održala proslava povodom deset godina od osnutka bratstva Frame Vinjani pod geslom ”Nosi križ i slijedi Krista”. Vinjančani su na svoje veliko slavlje pozvali i sva ostala bratstva Frame Imotske krajine. S ostalima su rado podijelili svoju sreću povodom jubilarnog desetog rođendana.

Izvrsno osmišljen program započeo je zajedničkim doručkom koji su brižno i s ljubavlju pripremile pripadnice vinjanskog FSR-a. Gospođe su tako pokazale rijetko viđenu povezanost Frame i FSR-a u našem Području. Nakon uvodnih riječi predsjednice Frame Vinjani, Kate Kukulj, u crkvi sv. Roka je uslijedilo pokorničko bogoslužje i euharistijsko slavlje. Framaška pjesma i radost ispunila je svaki kutak raskošne crkve. Drugi dio našeg programa započeo je uvodom u rad po skupinama. Naša je tema dijelila ime s geslom pod kojim se proslava i održala. Kratko, ali poučno i motivirajuće predavanje pripremio je fra Ivan Režić, izvrsni propovjednik, vjeroučitelj i velika umjetnička duša našega samostana. Uslijedila je podjela po skupinama koje su dobile imena po vinjanskim svecima, zaseocima i običajima. Rad po skupinama održao se u prirodi, pod plavim vinjanskim nebom i usred zelenila. Baš onako kako bi to volio sv. Franjo, zaštitnik ekologa. Nakon plodonosnog rada po skupinama uslijedio je plenum u kojem je desetak grupa iznijelo svoje zaključke. Naš je plenum uveselila grupa osnovnoškolaca sa svojom priredbom. Originalnom izvedbom donijeli su nam snažnu poruku o životu i djelovanju našeg serafskog oca Franje. Nakon molitve časoslova, došlo je vrijeme za oprošaj. Duhovni asistent Frame Vinjani, fra Jakov Udovičić, predsjednicima ostalih bratstava Frame uručio je crvene ruže kao uspomenu na taj susret.Veselo društvo, prepuno franjevačkog jedinstva i entuzijazma, nevoljko se rastalo.

Framaške susrete uvijek sa sobom nosimo kao najsvjetliju točku naših sjećanja, kao netaknuti dijamant naše mladosti. Tako će biti i s ovim susretom. U nadi da će nas serafski otac uskoro opet ovako okupiti, mislima se vrti citat iz jedne čestitke koju je primila Frama Vinjani: “‘Usred franjevačke malenosti i jednostavnosti, moje je srce postalo veće, prostrano za sve, a moj um otvoreniji nego prije. Franjo se mučio, Franjo me naučio. ”

Ivana Granić, Frama Imotski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.