Sveta tri kralja – dokazi Božje dobrote i ljubavi

Razmišljajući o ovoj svetkovini, vrtjela mi se u glavi slika. U glavi sam imao sliku Boga koji me daruje. Dosta često u zadnje vrijeme nađem samog sebe u napasti da budem tužan i da gledam samo ono što nemam.

Stalno u zadnje vrijeme čujem pojam pustinja. Svi kao da su u nekoj pustinji. Priznajem, i ja sam tako mislio. Često nismo mi ni u kakvoj pustinji, već smo u raskošnom vrtu. Nalazimo se u tako lijepom i šarenom vrtu, ali smo toliko nezahvalni i slijepi da to ni ne shvaćamo. Zagledamo se u onaj mali komad zemlje u tom našem vrtu života na kojem ništa ne raste. Mi ljudi usmjerimo pogled na taj mali goli komad zemlje, a ne vidimo raskoš ostatka vrta. Zagledamo u ono što nemamo pa ne vidimo blagoslove koje nam je Bog dao. Zatvorimo svoje srce za Boga, Njegovu ljubav i milost, a otvorimo ga raznim napastima i kasnije grijesima.

Kakve ovo veze ima s današnjom svetkovinom? Bog nas dariva svaki dan. Njemu ne treba nikakva zvijezda ili poticaj. Nema nikog ili ničeg iznad ili ispod Njega da Ga potakne na to. On, naš Bog, On to čini jer nas ljubi. On ne treba to raditi, niti mi to ičim zaslužujemo. Zato, prije nego što se krenemo žaliti ili počnemo govoriti i tražiti što nam nedostaje, pogledajmo radije Njega i blagoslove koje je poslao u naš život.

Sveta tri kralja putuju slijedeći zvijezdu. Sva su trojica njome vođeni i na neki način odgovaraju pozivu. Bog nas ne samo poziva da ga slijedimo, već nas i vodi. Uz sve ovo on nas još i opskrbljuje na našem putu. Na kraju puta stignemo na odredište, možda ne tamo gdje mi želimo biti, ali svakako tamo gdje On želi da budemo. Kada je izraelski narod hodao kroz pustinju, Bog ga nije samo vodio, nego i čuvao. Lebdio je nad svojim narodom po noći. Nije On samo odjurio, iako je mogao, već ih je stalno strpljivo pratio i pazio na njih. On, On se ne mijenja i u skladu s time On danas prati nas, svoju ljubljenu djecu.

Ova tri kralja ili tri mudraca dolaze se Isusu pokloniti i darovati mu darove. Božić je prošao, ali to ne znači da ne možemo darivati Isusa. Zašto ne bismo svaki dan poklonili Bogu? Kada Bogu predamo svoj dan, taj će dan sigurno biti Njime ispunjen, ali i Njegovom ljubavlju i milošću. Ali nemojmo samo dane predati Bogu: predajmo mu sve. Kao što su ova tri mudraca slijedila zvijezdu, slijedimo i mi Boga, u vjeri, nadi i ljubavi.

Naš je životni put kratak, ali ponekad se čini dug zbog naših patnji, ali i zbog naših slabosti. Mi smo pozvani vjerovati Njemu, ako pogledamo svoje živote, to postaje lakše. Koliko puta nas je izbavio? Svaki nas dan Bog dariva, čini nam dobro čak i kada ga izdajemo. Hodajmo kao ova tri mudraca. Naša zvijezda je Bog, naši darovi Isusu neka bude sve što imamo, a naše odredište neka bude Bog. Hodajmo radosno u povjerenju i ljubavi.

Josip Pavetić, Frama Zagreb – Sveti Duh


naslovna fotografija: Cathopic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)