Što je novo u životu?

Započelo je novo razdoblje jedne građanske godine. Prošlo je 9 mjeseci od proslave 30. obljetnice postojanja Frame, ali što je to novo u životu naše Frame? Je li ovaj početak samo još jedna floskula nova godina, novi ja ili ćemo izvući neke zaključke iz prethodnih 30 godina Frame kako bismo krenuli odlučnije putem svetosti?

Neke temeljne odrednice života sv. Franje jesu bratstvo i ljubav prema Crkvi te jedno nadopunjuje, ili bolje rečeno ispunja, drugo. Teško je govoriti o tome da ljubimo Crkvu, ako ne ljubimo naše bratstvo u kojemu jesmo počevši od simpatizera do duhovnog asistenta. No isto tako nije moguće voljeti bratstvo, a ne ljubiti Crkvu i biti spreman poduzeti što je potrebno za njezinu izgradnju. Zato nam je važno iznova se podsjećati kako je euharistija izvor života Crkve i kako bez euharistije nema ni našega bratstva. Izbjegavanje nedjeljnih Misa ravno je pucanju u život jednoga vjernika, ali ujedno i bratstva, jer temelji bratstva su u euharistiji, a onda se kuća nadograđuje na našim susretima.

Kao i u svakoj obitelji potrebno je znati ustrojstvo i hijerarhiju kako bi neka obitelj funkcionirala. Učeći iz prošlosti Frame vidimo da gdje god nije bilo ljubavi prema euharistiji, nije bilo niti bratstva. Gdje nije bilo duhovnog asistenta, nije bilo niti bratstva. Sada se može reći da su ovo riječi jednoga duhovnoga asistenta kako bi dobio na važnosti unutar bratstva, ali ako ćemo biti iskreni, bez franjevaca, nema niti Frame, dok franjevci postoje bez Frame. Zato si je iznova važno osvijestiti ulogu duhovnoga asistenta unutar jednoga bratstva, jer tome nas ući prethodnih 30 godina Frame. Naravno da postoji asistenata koji ne mare za svoje bratstvo i oni će odgovarati za povjerenu im službu pred Bogom, no to ne opravdava pojedince ili bratstvo da se okrenu protiv duhovnog asistenta.

Zbog svega navedenog, potrebno nam je iznova otkrivati ljepotu poslušnosti, ljepotu te kreposti koja je bila toliko draga Franji, ali i ljepotu međusobnog slušanja. Jer za sve postoji vrijeme i mjesto i ne možemo biti vijećnici ako nismo u vijeću, ali jednako tako ne možemo biti duhovni asistenti ako nismo asistenti, kao što niti asistent ne može biti framaš ma koliko god bio blizak i pun razumijevanja. Svemu tome nas uči proteklih 30 godina Frame – svi usponi i padovi plod su upravo (ne)razumijevanja gradnje jednoga bratstva od temelja i s jasnom raspodjelom uloga/službi.

Stoga pitanje Što je novo u životu? iz naslova zapravo želi potaknuti promišljanje svakoga pojedinca o tome kako u ovoj godini želim izgrađivati bratstvo, a ujedno i Crkvu. Što će to biti novoga u mome pristupu euharistijskim slavljima, službi koju obavljam? Kako ću nastojati poboljšati talente koje imam? Kako usavršavati kreposti? Što mogu novoga dati mome bratstvu? Ali dobro je zapitati se i što sam sve do sada dao za bratstvo, što je bilo dobro, a što loše, jer samo s dobrim ispitom savjesti možemo krenuti dalje u izgrađivanje bratstva.

I za kraj ove prve ovogodišnje kolumne, upućujem riječi tebi dok čitaš sve ovo. Ne boj se odvažiti na avanturu života zajedno sa svojim bratstvom! Franjo i Klara neka ti budu prijatelji i savjetnici u doprinosu bratstvu. Krist neka ti bude zaista Put, Istina i Život. Možeš slobodno pogriješiti, ali ne boj se priznati pogrešku! Svatko griješi, ali odlika zrelog kršćanina jest priznanje grešnosti! Neka ti euharistija bude središte, a bratstvo mjesto i utočište u oluji! Ne boj se tražiti pomoć, ali jednako tako i pružiti je drugome! Neka ova godina bude godina napretka za tebe, ali i bratstvo, napretka na putu svetosti! 30 godina je prošlo od početka, sada je čas da Frami podebljamo temelje kako bi izdržala još 30 godina, a to ne može nitko učiniti osim tebe!

fra Vinko Brković, OFM

naslovna fotografija: Frama Zagreb – Kaptol

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)