III. Kongres Franjevačkog svjetovnog reda i Frame

SLUŽENJE I POKORA TEMELJ SU FRANJEVAČKOG IDENTITETA

Malo je prilika u kojima se na jednom mjestu u velikom broju u zajedništvu i radosti okupe predstavnici Frame i OFS-a. Zato su dragocjeni susreti poput III. Nacionalnog kongresa Frame i OFS-a koji je u Samoboru 24. i 25. rujna okupio 400 braće i sestara koji su zajedno razmatrali o franjevačkom identitetu. Kongres je otvorila (sada već bivša) nacionalna ministra Franjevačkog svjetovnog reda s. Anđa Slunjski, a uvodne pozdrave uputila je i (sada također bivša) nacionalna predsjednica Frame Ana Matić. Braću i sestre pozdravili su i predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata OFS-a fra Zvonimir Brusač, TOR fra Ivica Janjić, OFM, predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata Frame.

Mnogo je tema koje često prepoznamo važnima, pogotovo za naš franjevački identitet. Zato je prvi radno-formativni dio susreta okupio predstavnike Nacionalnog vijeća i područnih bratstava s ciljem da se bolje upoznaju, povežu i promisle o svom poslanju kako bi mogli služiti braći i sestrama. U dva nagovora s. Ane Mlinarić (OFS) i s. Ane Fruk (OFS) cijela je subota bila u ozračju traženja odgovora na temeljna pitanja našega identiteta. Na to nas je na poseban način s poticajem na pokoru podsjetila Ana Mlinarić iz Vukovara. Povratak izvorima nije moguć bez autentičnog življenja naših zavjeta.

Popodnevni dio programa nastavljen je nagovorom o služenju Ane Fruk koja je na jednostavan način prikazala poteškoće na koje nailaze svi u službama, ali je isto tako iznijela i konkretne savjete. Zato smo se često vraćali na Franjevačke izvore, ali i u ljubavi osluškivali jedni druge u radionicama koje su nas okupile po ključnim temama. Bilo je poticajno vidjeti kako se oni koji su u službi i sami uče osluškivati potrebe braće i sestara u zajedničkim raspravama, ali i zajedno pronalaziti odgovore na brojne izazove u kojima smo se našli. Taj dio susreta bio je posebno dragocjen jer su nositelji službi u radu po skupinama sami pripremili smjernice Kongresa. U Smjernicama su naglašena sljedeća područja: Evanđelje, pokora, crkvenost, bratstvo, milosrđe i svjedočenje. Nakon večernjeg druženja i agapea u cjelonoćnom klanjanju Gospodinu smo predali sve članove OFS-a i Frame, posebno sudionike Kongresa.

Drugoga dana nakon okupljanja i susreta u radosti nagovor je održao fra Ante Vučković, OFM, koji nas je podsjetio na osnovna obilježja franjevačkog identiteta. On se temelji i na opažanju i osluškivanju Božjih poticaja te na temeljno pitanje koje je upućeno svima nama: Kako ja živim? Vraćajući se na izvore naglasio je snagu bratstva koje, kako je rekao, ima inteligenciju koja nadilazi pojedinačnu inteligenciju. Pozvao je sve na čuvanje Pravila naglašavajući kako osim Evanđelja nema druge hrane kojom se možemo nahraniti u pustinji svijeta u kojoj živimo. Fra Ante naglasio je da je jedno od osnovnih obilježja članova franjevačke obitelji opažati tuđu glad.

Euharistijsko slavlje drugog dana III. Nacionalnog kongresa predslavio je krčki biskup Ivica Petanjak, OFMCap, koji je u propovijedi naglasio odnos svetoga Franje prema siromaštvu naglasivši sljedeće: „Sveti Franjo oduševljen je Isusom i želi živjeti poput Isusa, a onda, budući da je uvidio da ga ono materijalno sputava, odrekao se sveg materijalnog bogatstva.“ Obraćajući se svim sudionicima Kongresa rekao je: „Ako je u središtu Isus Krist, ako je on razlog da sam izabrao živjeti Evanđelje poput svetoga Franje – ali uvijek imajući Isusa Krista pred sobom – onda sve ono drugo što mi smeta pada u drugi plan, sveg ću se drugog odreći, to je samo posljedica onoga za što sam se ja oduševio u svome životu.” Također se osvrnuo na primjere brojnih franjevačkih svetaca među kojima je bilo i plemića i kraljeva. Svi nam oni trebaju poslužiti kao primjeri na koje se možemo ugledati u svom vjerničkom životu i življenju Evanđelja, poručio je naš otac biskup.

Uistinu je bio potreban ovaj Kongres. Nakon nekoliko godina neizvjesnosti i izazova vratili smo se na izvore i u jednostavnosti i zajedništvu ponovno otkrili svu snagu, dubinu i uzvišenost našeg franjevačkog poziva. Čuvajmo taj Savez oslanjajući se na snagu našega bratstva u zajedništvu.

Na kraju ne zaboravimo riječi sv. Franje koji u Pismu jednom ministru piše:

„Po ovome ću znati ljubiš li Gospodina i mene, njegova i tvoga slugu, ako ovo činiš: naime, da ne bude ni jednog brata na svijetu koji bi zgriješio koliko god se zgriješiti može da kad vidi tvoj oči, tražeći smilovanje ode bez smilovanja, pa ako i ne traži smilovanja, upitaj ga li bi htio da mu se smiluješ. Ako bi se poslije tisuću puta pojavio pred tvojim očima, voli ga više nego mene zbog toga da ga privučeš Gospodinu; prema takvima budi uvijek milostiv.“

b. Igor Kanižaj, OFS Zagreb – Kaptol

fotografije: Frama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)